Csipet Csapat

melinda logó vágott

Rövid verzió

MéDiák, az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet diákönkormányzatának online iskolaújsága 2012 óta.

border-jobb

Pillatatképek

border-bal

Eredményeink

Az Év Online Diákmédiuma, 3. hely, 2017 – Eredménytáblázat ITT
Az Év Online Diákmédiuma, 3. hely, 2016 – Eredménytáblázat ITT
Az Év Online Diákmédiuma, 3. hely, 2015 – Eredménytáblázat ITT
Az Év Honlapja (Ifjúsági kategória), Minőségi különdíj, 2014 – Eredménytáblázat ITT
Az Év Online Diákmédiuma, 1. hely, 2014 – Eredménytáblázat ITT, cikk ITT
Az Év Online Diákmédiuma, 2. hely, 2013 – Eredménytáblázat ITT, cikk ITT
Pap Andrea – Az Év Diákújságírója, 3. hely, 2013 – Eredménytáblázat ITT, cikk ITT
Pap Andrea – Pulitzer Szülővárosa Díj, 1. hely, 2012 – cikk ITT

due-első due-oklevél-másodikév honlapjaév honlapja üveg díj

border-bal

Történetünk – hosszú változat

Hogyan indultunk? Kik vagyunk?

Fekete. Meg fehér. Havonta egyszer. Vagy ritkábban. Ez volt az “első”, eredeti MéDiák, még nyomtatott formában. De az idő eljárt fölötte, s 2012 februárjában a szójátékot rejtő nevet megtartva megjelentek az első cikkek az új online felületen. A web 2.0 világa beköszöntött, s hamarosan egy kicsi, de annál lelkesebb szerkesztőséget hozott össze Pap Andrea vezetésével.

Ahogy a mottó szól: “Tőletek. Nektek.” Az iskola honlapja és közösségi oldala nagyon termékeny, de úgy éreztük, a hivatalos felületet érdemes elkülöníteni egy diákmunkákat tartalmazó oldaltól – s a maga nemében így hiánypótló az újság. Itt az ötlettől a cikk megszületéséig – tanári felügyelettel, terelgetéssel, ösztönzéssel, korrektúrával – a diákok saját munkái láthatóak. Aki nem hoz saját témát, az választhat. Az ötletbörzék során rengeteg felmerül, de csak mint lehetőség: tisztában vagyunk azzal, hogy itt mindenki önkéntes. A diákoknak a tanulás a “főállás”, de mivel nagy létszámú az iskolánk, szerencsére mindig akad olyan diák, aki viszi tovább a lángot.

Ha csak egy írás erejéig is, de mindenki hozzátehet a nagy egészhez. S ha nem is tudatosul benne, az újság pedig őhozzá tesz egy darabot. Vagy inkább felszínre hoz. A munka során nagyon intenzív kreativitásra van szükség, szerencsére sokszor találkoztunk már a nagybetűs Ötlettel. A csapatmunka során meg kell tanulni együtt dolgozni, egymást segítve. Kritikusnak s támogatónak egyszerre lenni olyan képesség, ami sok felnőttől is nagy összpontosítást igényel. Mint az is, hogy időre és pontosan alkosson. Anyagot gyűjteni, szelektálni, kérdést megfogalmazni, rangsorolni, interjút egyeztetni, kiállni remegő térdek nélkül, megszerkeszteni – más emberré tesz. Nyitott, döntésképes, magabiztos, lendületes csapatjátékos válik idővel az elején még félszeg diákból.

Két év alatt több, mint 300 cikk jelent meg, többször váltott grafikai arculatot az újság, több írónk elballagott, s jöttek helyett új tehetségek. A munkánknak a mérhető gyümölcse: a DUE országos 2. helyezése, mint legjobb online iskolaújság 2013-ban. 2014-ben pedig már mi lettünk Az év online diákmédiuma! A 2014-es év végén elnyertük Az Év Honlapja Díj Minőségi Különdíját. Köszönjük nektek is a támogatást! S a számokkal nem mérhető része: a közös élmények, barátságok, s az érzés: “Írni kéne…”

We+Want+You+Finger

A csapathoz bárki csatlakozhat, hiszen bőven van még hely. Ha eszterházys vagy, és szeretnéd kipróbálni magad újságíróként egy jó csapatban, akkor ÍRJ nekünk. Nem bánod meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.