Csipet Csapat

melinda logó vágott

Rövid verzió

MéDiák, az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet diákönkormányzatának online iskolaújsága.

border-jobb

Pillatatképek az eddigi 3 évből

border-bal

Seregszemle

2 gt

Gólya Tamás – A MENTOR!

 Az gimnázium angol-magyar szakos tanára 2010-től. Az újság alapító mentortanára. Szabad idejében diákokat lelkesít írásra, két keréken suhan, völgybe száll és bércre hág, koncerten dalol, bütyköl, olvas és továbbgondol, társasjátszik.

9 pa

Pap Andrea Csilla – “tiszteletbeli főszerkesztő”, riporter

Amikor elindult a MéDiák, akkor még csak egy versem került fel az oldalra. Visszaemlékezve, ennek a versnek a megjelenése szenzációs érzés volt. Akkor még egyáltalán nem gondolkodtam azon, hogy talán egyszer újságíró leszek. Az se jutott eszembe, hogy többet is írhatnék a suliújságba, mert fogalmam sem volt róla, hogy “tudok írni”. Orvosi egyetemről álmodoztam, az írást pedig a versekben próbáltam kamatoztatni. A többit meghagytam az ügyesebbeknek. Mert akkor nagyon sokan voltak az ügyes író-palánták.
Aztán valahogy az orvosi egyetem távolabb került tőlem. Egyrészt, mert rájöttem, hogy utálom a kémiát. De tényleg. Iszonyatosan csodálom azokat, akik képesek megérteni a “kémia csodáit”. El kellett fogadnom, hogy ezt nem nekem találták ki. Tök nehéz volt. E válság közepette már egyre gyakrabban írtam a Heves Megyei Hírlapba, amit Kalóné Gyenes Réka tanárnőnek köszönhetek. Ő azt mondta, hogy van tehetségem az íráshoz. Ő volt az első tanár, aki ezt mondta. Majd Gólya Tamás tanár úr felkarolt, és ezután már a MéDiákon is beindult a szekér. És most a suliújság főszerkesztője vagyok. Ezenkívül koncerteken ugrálok, könyveket olvasok, barátokkal vagyok és még számtalan dolgot csinálok.
Orvos nem leszek. De biztosan fogok interjút készíteni néhánnyal, hogy rajtam keresztül megtudhassa mindenki, hogy milyen fontos munkát is végeznek. Na, meg  hogy milyen nehéz is a kémia!

13 vá

Váradi Ákos – főszerkesztő, író, zenész, “A kreatív”

Rengeteg dolog érdekel, köztük az írás, olvasás, a zene, és ezeknek majdnem minden vonatkozása. Szabadidőmben általában alszom, de ha nem így van, akkor valószínűleg toll van a kezemben. Ennek forgatását úgy 4-5 éve próbálgatom, de írásaim csak mostanában kezdenek megjelenni. Kedvenc műfajom nincs, de ha mindenképp ki kéne emelnem néhányat, a dráma, a sci-fi és a fantasy  lennének azok, még ha az utolsó kettőből csak a mérsékeltebb darabokért vagyok oda.

1 fe

Fazekas Edina – főszerkesztő, riporter, rock-lexikon

Már régóta foglalkoztat az írás, azon belül is a riporterek munkája, ahol zenekarokkal találkozhatok, és ismerhetek meg. Nemrég ismerkedtem meg pár sráccal, akik ma már a barátaim, és gondoltam, feltennék nekik pár kérdést a zenekarral kapcsolatban, amibe ők örömmel egyeztek bele. Mivel én is szeretem azt a stílust, amit ők képviselnek, ezért is nagy izgalommal vágtam bele. Szeretek új embereket is megismerni, épp ezért örülök annak, hogy a suliújságnak készíthetek interjúkat. Szabadidőmben főképp zenét hallgatok és olvasok. Mint az előbb említettem, imádom a zenét, azon belül is a rock és metál stílust. Könyvek terén nincs meghatározott műfaj, amit szeretek, amihez épp kedvem van, azt olvasom. Számomra a könyvek egy másik világot építenek fel. Éppen ez tetszik az írásban is. Bármiről írhatok és kinyilváníthatom a véleményem a magam módján, ezáltal adok egy keveset magamból is az olvasónak.

7 me

Magyar Elemér – fotós, videós, technikai mágus

Körülbelül 3 éve kezdett el foglalkoztatni a bátyáim hatására a fotózás és a filmezés, ez a legkedveltebb szabadidős tevékenységem. Néhány barátommal közösen alakítottunk is egy forgatócsoportot, különféle videókat készítettünk. DSLR fényképezőgépeket és GoPro kamerákat használok. Az utóbbi időben felkeltette az érdeklődésemet a timelapse, valamint a kinetikus tipográfiai videók készítése is. Szabadidőmet gyakran töltöm fotózással, videók forgatásával és vágásával.  Egy sokcsatornás keverőpulttal felszerelt hangstúdióval is rendelkezem, ahol kisebb amatőr zenekaroknak is szoktam felvételt készíteni.

11 te

Tóth Eszter – fotós

Sziasztok! Az én nevem Tóth Eszter és imádok fotózni. Azért szeretem ezt leginkább, mert így megmutathatom az embereknek, hogy én hogyan látom a világot. Szeretem látni az emberek reakcióját. Mikor portfóliót készítek, külön élvezem a munkát. Szeretem megnevettetni az embereket és a legszínesebb oldalukat kihozni belőlük. Bárki felkereshet, szívesen készítek egyéni vagy csoportos portfóliót.

8 od

Osvárt Dániel – fotós, operatőr

Az EKF Gyakorló Gimnázium Informatika tagozatára járok, AMI Fotó- Videó szakkal kiegészítve. A MÉDIÁK csapatába a Magyar Dal Napja kapcsán kerültem be, mint fotós. Nagyon fiatalon kezdtem el hobbi szinten fotózni a túrák és a kerékpározás kapcsán. Először a szüleim fényképezőgépével, majd kaptam tőlük egy saját fényképezőgépet (Olympus VG-120), azóta napi szinten ezt használom, majd vettünk egy Zenit-E-t. Mikor ez tönkre ment, akkor vettem helyette egy Zenit TTL-t. A polgármesteri hivatali rendezvényeken fotósként lehettem jelen, ezzel is segítve édesanyám munkáit. Később sikerült szert tennem egy Canon EOS 3000-esre is. A fotózáson felül kerékpározást verseny szinten, túrázást és grafikai/művészeti tevékenységeket hobbi szinten űzöm.

3 kf

Keresztyén Fruzsi – riporter (GGCG)

Szerencsésnek vagyok, hiszen azzal foglalkozhatok szabadidőmben, amit szeretek. Ez pedig nem más, mint az írás, interjúkészítés. Sokáig nem gondoltam, hogy ennyire érdekelni fog a média világa, és lám, mára már el sem tudnám képzelni az életem nélküle. Ezzel foglalkozni nem egy teher, hanem kihívás, és egyben szórakozás is. Emellett versenyszerűen hastánccolok már nyolcadik éve, és hobbiszinten lovagolok. Nem titok, hogy a fotózás is érdekel, van egy oldalam is, ahová saját képeimet töltöm fel. A jövőre nézve komoly terveim vannak, természetesen a médiától nem fog távol állni.

 4 kd

Kobolák Dóra – riporter (GGCG)

Úgy érzem, megtaláltam, ami érdekel: nagyon szeretem ezt a csapatot, a hangulat fenomenális, a társaság szuper, és persze amit csinálok, azt élvezem. Sosem ültem még le úgy cikket írni, hogy „jaj már megint”, de még interjút sem csináltam kényszerből, ilyenről itt szó sincs. Szeretem, hogy azt csinálhatom, amit élvezek, és tudom, hogy ez a munka meghozza a gyümölcsét majd a későbbiekben. De igazából nem is munkaképpen fogom fel, hanem szórakozásként, persze a belső határokon belül. Majd később szeretnék ezzel foglalkozni, nagyon vonz a média világa, az újságírás, a színészet, és minden ilyen dolog. Egy csomó érdekes dolognak lehetek része a MÉDIÁK által, és ezt nagyon köszönöm a csapatnak!

 10 ts

Tihanyi Stella – író

Az első regényem 13 éves koromban írtam meg, eleinte csak az érzésem vetettem papírra. Számomra mindig megnyugtató, felemelő érzés a kezembe venni a tollat és leírni azt, ami a fejemben játszódik. Ezáltal másokkal is megoszthatom a saját szürrealista világképem. Egy évig voltam egy magazinnál rovatvezető, ami erőt adott arra, hogy továbbra is az írással foglalkozzak. Sok tapasztalatot szereztem, a Médiák-nál is szeretném kipróbálni magam. Mindig szeretek visszaigazolást kapni az eddig munkámról, ez segít abban, hogy min változtassak, és mi az, ami megfogja az embereket. A legtöbb írásom: pszicho, horror, sci-fi témákban fogalmaztam meg. Emellett szívesem írok cikkeket, és készítek érdekes fényképeket. Szabadidőmben szeretek zenét hallgatni, színházba járni, koncertekre menni.

12 tp

Tóth Petra – író

Az írással csak bő egy éve kezdtem el komolyabban foglalkozni, amikor is egy pályamunkám a Eszterházy Károly Főiskolán külön díjat érdemelt. Kedvenc témám a pszichológia; vagyis inkább amiről szeretek írni, azok a tinik (problémák, érzések stb…). Azonban szívesen írok bármiről. Imádok túrázni, olvasni és zenét hallgatni.

5 ka

Kovács Antónia – fotós

Már egész kiskoromtól érdekelt a fotózás, és ez azóta sem változott. Főleg a természet szépségeit szeretem lencsevégre kapni, de szívesen készítek képet bármiről, ami megtetszik, legyen az egy tárgy, vagy egy érdekes árnyék. Alapvetően egy nagyon vidám lány vagyok, szeretek mosolyt csalni az emberek arcára. Nagyon szeretem a jó könyveket, filmeket és imádom a zenét.

6 kp Kovács Péter – riporter (GGCG)

Sziasztok! Kovács Péter vagyok, és nagyon szeretem a média világát. Szeretek megismerni más embereket, szeretem interjúkat készíteni. Cikkeimre többnyire a mély gondolatok jellemzőek, próbálok olyan dolgokról írni, ami mindenkit foglalkoztat, de mint írtam, interjúkat is gyakran fogok készíteni. Hangi adottságaim miatt szeretnék egyszer rádiós, vagy kommentátor lenni, olyan, mint kedvencem Léderer Ákos. Aki ismer engem tudja, hogy feladataimat maximálisan próbálom megoldani, legjobb tudásom szerint és nem felejtem el honnan indultam. 14 éves koromban kerültem be a média világába, korábban rádiózásból állt az élet, de most itt az ideje a váltásnak. Hallottam a MéDiák hangulatáról, és úgy gondolom, tudom segíteni a csapatot. Köszönöm, hogy itt lehetek!

border-jobb

Eredményeink

Az Év Online Diákmédiuma, 3. hely, 2015 – Eredménytáblázat ITT
Az Év Honlapja (Ifjúsági kategória), Minőségi különdíj, 2014 – Eredménytáblázat ITT
Az Év Online Diákmédiuma, 1. hely, 2014 – Eredménytáblázat ITT, cikk ITT
Az Év Online Diákmédiuma, 2. hely, 2013 – Eredménytáblázat ITT, cikk ITT
Pap Andrea – Az Év Diákújságírója, 3. hely, 2013 – Eredménytáblázat ITT, cikk ITT
Pap Andrea – Pulitzer Szülővárosa Díj, 1. hely, 2012 – cikk ITT

due-első due-oklevél-másodikév honlapjaév honlapja üveg díj

border-bal

Történetünk – hosszú változat

Hogyan indultunk? Kik vagyunk?

Fekete. Meg fehér. Havonta egyszer. Vagy ritkábban. Ez volt az “első”, eredeti MéDiák, még nyomtatott formában. De az idő eljárt fölötte, s 2012 februárjában a szójátékot rejtő nevet megtartva megjelentek az első cikkek az új online felületen. A web 2.0 világa beköszöntött, s hamarosan egy kicsi, de annál lelkesebb szerkesztőséget hozott össze Pap Andrea vezetésével.

Ahogy a mottó szól: “Tőletek. Nektek.” Az iskola honlapja és közösségi oldala nagyon termékeny, de úgy éreztük, a hivatalos felületet érdemes elkülöníteni egy diákmunkákat tartalmazó oldaltól – s a maga nemében így hiánypótló az újság. Itt az ötlettől a cikk megszületéséig – tanári felügyelettel, terelgetéssel, ösztönzéssel, korrektúrával – a diákok saját munkái láthatóak. Aki nem hoz saját témát, az választhat. Az ötletbörzék során rengeteg felmerül, de csak mint lehetőség: tisztában vagyunk azzal, hogy itt mindenki önkéntes. A diákoknak a tanulás a “főállás”, de mivel nagy létszámú az iskolánk, szerencsére mindig akad olyan diák, aki viszi tovább a lángot.

Ha csak egy írás erejéig is, de mindenki hozzátehet a nagy egészhez. S ha nem is tudatosul benne, az újság pedig őhozzá tesz egy darabot. Vagy inkább felszínre hoz. A munka során nagyon intenzív kreativitásra van szükség, szerencsére sokszor találkoztunk már a nagybetűs Ötlettel. A csapatmunka során meg kell tanulni együtt dolgozni, egymást segítve. Kritikusnak s támogatónak egyszerre lenni olyan képesség, ami sok felnőttől is nagy összpontosítást igényel. Mint az is, hogy időre és pontosan alkosson. Anyagot gyűjteni, szelektálni, kérdést megfogalmazni, rangsorolni, interjút egyeztetni, kiállni remegő térdek nélkül, megszerkeszteni – más emberré tesz. Nyitott, döntésképes, magabiztos, lendületes csapatjátékos válik idővel az elején még félszeg diákból.

Két év alatt több, mint 300 cikk jelent meg, többször váltott grafikai arculatot az újság, több írónk elballagott, s jöttek helyett új tehetségek. A munkánknak a mérhető gyümölcse: a DUE országos 2. helyezése, mint legjobb online iskolaújság 2013-ban. 2014-ben pedig már mi lettünk Az év online diákmédiuma! A 2014-es év végén elnyertük Az Év Honlapja Díj Minőségi Különdíját. Köszönjük nektek is a támogatást! S a számokkal nem mérhető része: a közös élmények, barátságok, s az érzés: “Írni kéne…”

We+Want+You+Finger

A csapathoz bárki csatlakozhat, hiszen bőven van még hely. Ha eszterházys vagy, és szeretnéd kipróbálni magad újságíróként egy jó csapatban, akkor ÍRJ nekünk. Nem bánod meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.