PlayIT Show Budapest: a játékosok fellegvára!

A legújabb informatikai fejlesztések és legfrissebb programok várták a “gamereket”, a számítógépes játékok és a technikai szerelmeseit Budapesten a Hungexpoban a PlayIT Show idei hetedik állomásán.

A PlayIT egy gamer rendezvény, de nem csak játékosoknak szól. Eljöhet bárki, akit érdekelnek a technikai újdonságok, szeret cosplay-n versenyezni (a “cosplay” gyakorlatilag egy olyan elfoglaltság, amikor beöltözünk kedvenc játék- vagy rajzfilmhőseinknek, és az ő szemükből nézünk a világra), híres videósokkal akar találkozni, vagy csak egyszerűen ki akar mozdulni a komfortzónájából. A Hungexponak óriási alapterülete van, ezért nem kevés dolgot sikerült itt megvalósítani…

programok Csak néhány a PlayIT Show Budapest által kínált programokból
Csak néhány a PlayIT Show Budapest által kínált programokból… (kép: playit.hu)

Kristóf saját videó-összefoglalója a rendezvényről:

Technikai téren elég szép felhozatal volt. Volt módom kipróbálni 2 virtuális valóság fejhallgatót is egy Samsung Gear VR-t és az Oculus Rift DK2-t Elképesztő élmény volt mindkettő. A Samsung Gear VR-t próbáltam ki elsőnek. Egy Galaxy S6 volt benne, aminek nincs akkora felbontású kijelzője, mint a Note 4-nek, de azért “ez se egy csúnya”. Kicsit aggódtam, hogy a látássérültségem miatt élvezhetetlen lesz, de szerencsémre nem így lett. Felvettem, és tökéletesen olyan érzés volt, mintha ott lettem volna a játékban – ezen eléggé elámultam. Ez után be kellett állítanom az élességet, ami nem volt könnyű, és teljesen nem is sikerült. Emellett a középen tátongó fekete csík és az óriási pixelrács se igazán tett hozzá az élményhez, de mihelyst elindítottam a demót, már is átértékeltem ezeket a problémákat. Demónak egy Iron man 3D animációt kaptam, amit nem lehetett befolyásolni, csak nézelődni benne, NAGYON látványos volt, még annak ellenére is, hogy csak közelre lehetett benne látni élesen. Ezután határoztam el, hogy az oculust is kipróbálom.

Oculus Rift Development Kit2-ért kb. egy órát álltam sorban, ami jól demonstrálta az eszköz népszerűségét. A helyenként kiszakadt szivacs és karcos lencse is arra utalt, hogy sokkal többen használták. Amikor felvettem, nagyjából hasonló érzés volt, mint a Gear, csak egy kidolgozottabb, készhez közelibb eszközt használok. A pixel rács kisebb volt középen, nem volt csík, és stabilan tartotta a 60 FPS-t, ami sokkal életközelibb élményt adott. Igaz, a motion track kamera hiányzott, de így is sokkal jobb volt telefonos társánál. Demónak a Dinosaur Islands-et kaptam, meg ami egyszerűen csak meggyőzött abban, hogy a VR jövője nem a telefonokban van.

Volt verseny szimulátor is, hidraulikás székkel, pedálokkal és kormányokkal. Leírni elég nehéz, de egy videó sokkal jobban bemutatja, hogy milyen is volt:

Ezek után a videósokat kerestem fel, mert voltak szép számmal – a videós standnál interjúkat tartottak, ahol egy csomó érdekes dolgot lehetett megtudni róluk. De ennek a rendezvénynek a fő attrakciója a játékok, akkor illene arról is írnom! Borzasztóan sok játék volt kiállítva, a Tom Clancy’s Division-től kezdve a Forza 6-on át a Just Dance-ig minden új játék ott volt.

A Division-t sajnos nem tudtam kipróbálni, mert ott 18 év volt a korhatár. A Just Dance 2015-öt végigröhögtem: igazi “party játék”. A Guitar Hero Live is egy nagyon jó társasági játék lehetne, ha nem lenne érzékelési hibás, “input lag”-os a kezelő, ami teljesen lerombolja a játékélményt. A Forza 6 egyszerűen nem hagyott bennem túl nagy nyomot, átlagos verseny szimulátor. A Mario Maker egy nagyon jó játék, akinek van Wii U(minati)-ja, annak érdemes beszereznie.

Ezeken kívül versenyek is voltak (pl: Black Ops 3), amiben a nézők versenyeztek nyereményekért, vagy kvíz műsor, ahol kevésbé értékes dolgokat lehetett nyerni, egy kevésbé feszített tempójú versenyen (hardcore vs casual). Valamint a LoL (azaz League of Legends) versenyt emelném ki, pedig nem volt akkora lehetősége a nézőknek is érvényesülni, mint máshol. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem volt rá lehetőség, de most novemberben az e-Sport nagyobb szerepet kapott: egy nemzetközi, illetve egy hazai bajnokság is megrendezésre került! A közönségjáték pedig a várt “3 vs 3” fő helyett “2 vs 2”-re csökkent, igaz, nagyobb dicsőséggel! De az az érzés, hogy színpadon, közönség előtt játszunk… az a csapatmérettől függetlenül egy fantasztikus és felemelő élmény!

A játék mára az egyik legnézettebb esportok közé tartozik
A játék mára az egyik legnézettebb esportok közé tartozik

Összességében egy nagyon jó hangulatú rendezvény volt egy csomó érdekes dologgal. Hogy kiknek is ajánlanám? Akiknek szól: a GAMEREKNEK, de bárki tehet egy próbát. Ha a versenyek és a videósok jobban foglalkoztatnak, akkor érdemesebb a lehető leghamarabb jönni. Ha inkább csak a játékok és a technikai újdonságok, akkor elég délután érkezned jövőre!

Danka Kristóf
Ócsai Sebestyén

Please follow and like us:

Comments

comments