Mosolykommandó: Írd ki magadból!

Mindenkinek lehet rossz napja. Van is. De ha ez állandósulni látszik, ott már érdemes elgondolkodni, hogy mit lehet változtatni. Sztahora Lili heti jótanácsa következik! (Előző heti tanácsunk: Varázscetlik, avagy a pozitív gondolatok és célok bevonzása)

Sokan esnek bele a „mély letargiának” nevezett gödörbe, de nem mindenkinek tudja maga kezelni egyedül a helyzetet. Én a bátortalanabbak, s csendesebbek közé tartozok, mégis, egy idő után, mikor beleuntam a sok siránkozásba, újra gondolkodni kezdtem. Egyet biztosan tudtam: a súly, amit a vállamon kell hurcolnom, túlnőtte azt a mennyiséget, amit még elbírok. Mit kéne tennem? Eszembe jutott egy banálisan egyszerű megoldás, s ezt most sokatok „gyerekesnek” hiheti majd, de vannak olyan emberek, akik képtelenek beszélni a bajaikról. Na, de mi is ez az „ötlet”?

Ha van olyan bizalmas barátod, akinek aggodalom nélkül elmondhatod a dolgaidat, ne félj megtenni, hiszen ezek szerint a szerencsésebb típusba tartozol! A fájdalom súlyának nagy része eltűnik ilyenkor, mivel ha szavaink megfelelő fülekre találnak, avagy a megfelelő személynek mondtuk el, a tudatalattink meg fog nyugtatni minket.

Viszont létező gond az is, hogy valaki nem meri kiönteni senkinek a szívét, s inkább magában tartja. Ezáltal a gondok és sérelmek csak gyűlnek és gyűlnek. Általában ez nem a bizalmatlanságból fakad, hanem létezik ilyen embertípus, aki nehezen nyílik meg, valószínűleg így akarja magát görcsösen megóvni a sebezhetőségtől – de ő is érzi, rossz úton jár. Mikor valakit túl sok bántást kap az életében, nehezebben mond el magáról dolgokat, szinte fizikai fájdalomként éli meg az érzelmeiről való beszélgetést. Ezek az emberek félnek attól, hogy amit elmondanak, azok a „barátok” visszaélnek majd az információval. Ők akár önértékelési zavarokkal, vagy depresszióval is szenvedhetnek.

Napló
Amíg nem tudsz beszélni a problémáidról a környezetednek, írd le őket! Ha még utána is nehéz megnyílnod, később akár meg is mutathatod valakinek, ha továbbra is nehéz szóban tanácsot kérned.

Erre lenne egy ötletem! Amíg nem sikerül elérni azt a pontot, hogy VALAKINEK beszélj magadról, addig beszélj magadról VALAMINEK! Ez lehet egy füzet, amiben vezeted a gondolataid, vagy hívhatjuk akár naplónak is. Írd tele az érzelmeiddel, gondolataiddal, fájdalmaiddal! Miután ezzel készen vagy, meg fogsz nyugodni, higgy nekem.

Ha attól félsz, hogy valaki megtalálja, és elolvassa, akkor csak vegyél elő egy papírlapot, s a végén nem lesz más dolgod, mint összegyűrni, szétszaggatni, majd kidobni. Ez szimbolizálhatja azt, hogy kidobtál minden fájdalmat, amit csak leírtál, s tiszta lappal kezded a holnapot – de ilyenkor csak a zavaró érzések kerüljenek a papírra. Utána viszont ne feledd összegyűjteni a kellemes dolgokat, a vágyakat, amik a továbblépésed erősítik – ehhez segítséget ad az előző cikk!

Írj!
Ügyelj rá, hogy nyugodt körülmények között, elvonultan “beszélgess” a naplóddal! Legyen a naplód külsőleg is egyedi, rajzolj rá, borítsd be, ragassz bele fontos fotókat!

Miért lehetünk egészségesebbek a naplóírástól? Amikor kibeszéljük magunkból a dolgokat, a lelkünk megnyugszik kicsit. Ugyan ez mutatkozik meg a naplóírás közben is, mivel mikor kiírjuk magunkból a dolgokat, levesszük a terhet a lelkünkről. Míg egy élő beszélgetés közben hamarabb adod ki a feszültséget miközben dühös leszel, elsírod magad, vagy átöleled a barátod, addig írás közben logikusan át kell gondolnod a szavaid, így hamarabb jutsz el a problémád gyökerének felismeréséhez.

Ha ezt rendszeresen alkalmazzuk, akkor mentálisan sokkal egészségesebb lehetünk. Ez persze a testi egészségre is kihathat, hiszen a sok stressz, és magunkban tartott titok nem csak lelkileg tesz minket tönkre, hanem minden formában, amit elképzelhetünk.

stock-illustration-17329409-mehendi-chakra
A keleti filozófia mindig a lelket igyekszik kezelni a test előtt. Hiszik, hogy a betegségek csak a lelki egyensúly megtöréséből fakadnak, átmeneti energiaveszteségek.

Erre rengeteg szóhasználat is van nyelvünkben, ami a lelki bajok fizikai tünetére utal, gondoljunk csak arra, hogy pl.: meghasad a szíve, epésen viselkedik, nyomja a bánat, túlvállalja magát, nem bírja megemészteni, stb. A lelki eredetű testi bajokról például ebben a könyvben olvashatsz bővebben: http://goo.gl/Ob8I0W – a szerk.

MINDENKI MEGÉRDEMLI A BOLDOGSÁGOT, DE ELŐTTE MUSZÁJ LEGYŐZNI A LELKI FÁJDALMAINKAT!

Sztahora Lili

Please follow and like us:

Comments

comments