Az Irie Maffia megint csak őrületes koncertet adott Egerben

Gotyár Linda | A „Tiszta Élvezet” néven meghirdetett drogellenes napon fellépő Irie Maffia ebben az évben ünnepli a 10. évfordulóját, s hihetetlenül jó hangulatot teremtettek lendületes előadásukkal. Sokan énekeltek és tomboltak velük a színpad előtt, ezzel is megmutatván, mennyire imádja őket a közönség. Volt szerencsém a koncert előtt feltenni nekik néhány kérdést.

/Hangulatmorzsa az Irie-tól!/

Mi inspirál titeket, hogy zenéljetek? Együtt írjátok a dalszövegeket?
Columbo:
Nagypapám is zenész volt. Már egész fiatal korom óta zenélek, és zeneiskolába is jártam.

Sena: Mindenki a saját szövegét írja. Vagyis amikor elkészül egy dal, amiben több MC van, akkor leülünk, előkapjuk a füzetünket és „kibalhézzuk”.

01-IRIE-9122
Colombo (Fotó: Magyar Elemér)

Angolul és magyarul is zenéltek. Mi alapján jött az ötlet, hogy mind a két nyelven énekeljetek?
Sena
: Én tudok magyarul is meg angolul is, így nekem természetes, hogy keverjem. Kemon is tud magyarul is meg angolul is, neki is már-már természetes. Columbo beszél patwaául (jamaicai angol nyelven), így nem volt nehéz angolul megírni és előadni a számokat.

Angolul vagy magyarul szerettek inkább énekelni/rappelni?

Sena: Inkább angolul, az áll hozzám közelebb, és úgy gondolom, ezzel Kemon is így van.
Columbo: Én is inkább angolul szeretek, bár próbálkozok a magyarral, de eddig az angol jobban feküdt.

Mely zenekarokkal szoktatok együttműködni?

Sena: Az Akkezdet Phiaival van közös számunk, amit imádunk előadni velük. Mivel az Irie Maffia egy 12 fős zenekar 4 énekessel, ezért nem nagyon szoktunk keresni közreműködőket, hisz így is néha nagyon nehéz egyensúlyban tartani a dolgokat, hogy mindenkinek legyen szerepe egy-egy számban.

02-IRIE-9174
Kemon és Sena (Fotó: Magyar Elemér)

Van-e kedvenc emléketek egy-egy fellépésről?

Sena: Igen-igen… Hihetetlen, hogy 10 éves a zenekar, de még mindig van sztori. Nincs olyan, hogy ne lenne egy-egy emlék, ami ne maradna meg. Idén például a Sziget, ami egy hatalmas élmény volt, nem csak azért, mert sok ember előtt játszottunk, hanem a Sziget-himnusz is hozta magával az erőt és a lendületet. De a kis klub bulik is nagyon jók, bár azoknak teljesen más varázsuk van.

/A „Sziget-himnusz”/

Milyennek éreztétek ezt az évet, a sok 10 éves jubileumi koncertet?

Columbo: Sena kiemelte a Szigetet, ami tényleg sarkalatos pontja volt az évnek. Onnantól kezdve, hogy megjelent a 10-es lemez, tényleg fergetegesen jó bulijaink voltak. Még mindig az tapasztalható, hogy az Irie felfelé ívelő pályán megy, főleg az új lemezzel. Ami még nagy élmény volt, az a New York-i miniturnénk, amely négy állomásból állt. Ez egy életre szóló kaland volt számunkra. És még nincs vége az évnek!

Mi jut eszetekbe Egerről?

Columbo: Pont most beszéltük, hogy játszottunk itt még DJ felállásban 2006-2007 környékén. De szinte minden évben zenélünk itt. Nagyon gyönyörű város, és mindig szívesen jövünk ide vissza.

03-IRIE-9205
MC Kemon (Fotó: Magyar Elemér)

Mire számíthatunk a jövőben új zenék illetve fellépések terén?

Columbo: Most még a 10-es lemezt pörgetjük ki, de már dolgozunk egy egyszámos megjelenésen. Töretlen erővel folytatjuk a koncerteket.

Mennyire nehéz összeegyeztetni a próbákat?

Sena: Nem egyszerű, de közös a cél, és ez igazán összpontosító hatású. Az időnk nagy részét így is együtt töltjük, és együtt zenélünk.

04-IRIE-9107
Irie Maffia “X” – a tíz éves banda Egerben a VDT drogellenes napján (Fotó: Magyar Elemér)

Mi a véleményetek a drogellenes napról?

Sena: Szerintem igenis fontos megmutatni a fiataloknak, hogy nem minden szórakozáshoz kell a drog. Sőt, egyáltalán nem muszáj.

 

Köszönjük az interjút! Az Irie Maffiát megtaláljátok ezen a linken: https://www.facebook.com/iriemaffia?fref=ts

Interjú: Gotyár Linda

Fotók: Magyar Elemér

Please follow and like us:

Comments

comments