Kerekesszékes vívó-világbajnokság Egerben

Nagy Klementina | Szeptember 18-a és 23-a között rendezték meg a kerekesszékes vívó-világbajnokságot Egerben. Városunk már 2010 óta az állandó helyszíne a rendezvénynek. Idén 32 városból érkeztek sportolók, köztük 16 magyar.

“Az ember életének a legjava, a szeretet és jóság kicsiny, névtelen, gyorsan elfeledett cselekedetei.”

világb

Pénteken zászlóvivőként szerepeltem velem együtt 31 gyerekkel, mint önkéntes segítő. Kötelező felszerelésünk volt a zöld rendezői póló és egy nyakba akasztós kártya. A rendezvénynek két helyszíne volt: a Kemény Ferenc-körcsarnok és az Eger Hotel.

A szombati napon betanítottak minket, hogy hogyan rögzítsük vagy szereljük le versenyek után a kerekesszéket. Azt is figyelembe kellett venni, hogy a versenyző jobb vagy bal kezes, és a szerint rögzíteni őket. Különböző állomások voltak a versenyek részére, ahol legalább 3 embernek kellett dolgoznia. Mivel a bírók többsége nem magyar anyanyelvű volt, sokszor angol tudásunkat is használnunk kellett.

székrögzítő
A székek rögzítése csak látszólag egyszerű, s a pontosan végzett munkának nagy szerepe van verseny közben.

Vasárnapon és hétfőn már a sportcsarnokban lévő döntőkben szereltük a székeket. A délutáni órákban, ha már pihenésre volt szükségünk szerelés után, leülhettünk egy 10 percre és ellátásként hideg ételt kaptunk.

Érdekes élmény volt olyan embereket látni, akik végtagjuk elvesztésének ellenére vállvetve küzdöttek egymással. Akaraterejük és küzdőszellemük elég erőt adott ahhoz, hogy következő héten képes legyek megírni egy matek dolgozatot… Rengeteg velem egyidős kerekesszékessel találkoztam, ami elgondolkodtatott azon, hogy vajon mennyi nehézségen mentek át – és kell még átmenniük. Ez a három nap örökre emlékezetembe véste magát, és egy idézetet is hagyott hátra magával:

“Vajon ki a sérültebb? Aki nem tud beszélni, hallani vagy járni; vagy az, aki nem képes nevetni, sírni és szeretni?”

Nagy Klementina
(Fotók: az esemény facebook oldaláról)

székes
A versenyzők olyan életörömről s sportértékről tettek bizonyságot, ami sok ép társunknak is motiváló lehet…
Please follow and like us:

Comments

comments