Út a világbajnokságig – Sebők Klaudia triatlonos sikerei

Vizes lesz a hajam. Mindig tele van a medence. Biztos esni fog, mire elindulok futni. Én aztán dombon felfelé nem tekerek… Lehetne sorolni a kifogásokat, miért nem jár el valaki rendszeresen úszni, futni, vagy kerékpározni. Külön-külön is szép teljesítmény ezen sportágak egyikében helytállni, de a triatlon mind a hármat magába foglalja. S iskolánk 11.B osztályos diákja, Sebők Klaudia mindháromban jeleskedik. Róla már korábban is olvashattatok EZEN (katt!) a linken – most azt az utat mutatja be, amivel sikerült elérnie, hogy az Egyesült Állomokban, Chicagoban megrendezett 2015-ös TRIATLON VILÁGBAJNOKSÁGRA kijusson!

A magyar triatlonosok Chicagoban a világbajnokságra hangolódnak a Buckingham szökőkút előtt:
https://vimeo.com/139631181

Sebők Klaudia | Ugorjunk vissza picit az időben tavaly októberig! Ekkor kezdtük el az alapozó stádiumot, s ekkor ismertem meg mostani edzőmet: Rendes Csabit. Ő maga is elit triatlonos, bejárta a világot, sorba nyerte a versenyeket, de most… rajtam a sor! Emlékszem, mikor tavaly beszélgettem Csabival, hogy mekkora előrelépés lenne akár egy EB-n való részvétel is. Elhitette velem, hogy a befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét, és soha ne adjam fel az álmom, ami egyszer igazzá válik. Igaza volt, egy része már teljesült! 🙂

01rendescs
Sebők Klaudia és edzője, Rendes Csaba

Az alapozás egy hosszabb időszak, amit technikás hosszú úszások kísérnek, montizással és görgőzéssel, hosszabb fartlekes (*fartlek, azaz “iramjáték”, ez olyan edzéstípus, ahol a tempó gyakori váltogatásával, szakaszonkénti sprintekkel stimulálják az izmokat a “monoton” tempó helyett – a szerk.) futóedzésekkel. Április végén volt az első nagyobb megmérettetés, amit kis gyorsító időszak előzött meg. Kaszón biztató volt a kezdés a korosztályos duatlon OB 2. hellyel. Nagyon izgatott voltam, alig vártam a változást és a következő versenyt. Végül felköltöztem Esztergomba, és “belevágtunk a közepébe”. Csabi minden edzésen jött velem, rengeteget segített a felkészülésben – s teszi még ma is. Alkalmakként még válogatott sportolók is csatlakoztak hozzánk.

Május közepén kezdetét vette a triatlonos szezon, ezzel párhuzamban a pontszerzés is az EB-re. Bécsben a Junior Európa Kupán nem sikerült a legjobban teljesíteni, mivel a 15 fokos Dunához nem volt meg a megfelelő neoprénem (*vízálló, illetve hőtartó úszó- és búvárruha – a szerk.). 4. magyarként értem célba, és 3 megy EB-re… Gyorsan túllendültem rajta, hisz még van 2 kvalifikáló verseny. Hajnali edzés  az uszodában, napközben pedig a “szárazföldön”, mindennapi nyújtások, heti 1-2 masszázs, ez már a rutinommá vált! Tiszaújvárosban és a szlovák bajnokságon is alakult a forma, de még csiszoltunk rajta kicsit.

02brassóbécs-c
Sebők Klaudia, amint a brassói román bajnokságon elsőként átszakítja a célszalagot; valamint Bécsben az Európa-kupán

Gyorsan el is jött az “igazság napja”. Baján a magyar bajnokság következett, ahol 2 nap alatt négyszer álltunk rajthoz nem kímélve magunkat. Bomba formában érkeztem meg, ahol “kicsi juniorként” 3. helyen értem be felnőttben az olimpikonunk, Kovács Zsófi, és a többszörös Európa-kupa győztes Horváth Zsani mögött. Korcsoportomban nyertem, így kiharcoltam az indulást a Genfben megrendezett junior EB-re. Pihenés nincs, megállás sincs. A mottóm: “pain & gain”, szerintem nagyon igaz, mivel ha “odatesszük magunkat”, meglesz az eredménye!

Egy újabb edzős stádium után már a repülőn ültem úton a szépséges Svájcba. Tudtam, hogy 1-15. helyen kell végeznem, ha ki akarok jutni Chicagoba. Sajnos a biciklizés közben leesett a láncom, így lemaradtam a vezető bolyból, s nagyon szomorú voltam, hogy csak a 23. helyen értem célba a TOP15 helyett. Mivel a bajai verseny nagyon jól sikerült, kvalifikáltam magam az U23-as EB-re is, szóval a remény a VB-n való szerepléshez nem szállt el! Pár héten belül ismét úton voltam, a spanyolországi Banyoles városába. Izgatott voltam és kíváncsi, hogy milyen lesz a verseny az egy korcsoporttal idősebbekkel. Be kell, hogy valljam: szuper érzés volt!  A csapatunk is fantasztikusan teljesített, mivel EB 4. hellyel zártunk – még mindig erre az eredményre vagyok a legbüszkébb! Hihetetlen jó érzés!

Másfél héten belül jött egy telefonhívás az edzőmtől. Izgultam, mivel tudtam, hogy miért hív: minden átfutott hirtelen az agyamon… mi lesz ha?! Mikor megszólalt és örömmel közölte velem, hogy van egy VB indulóm! Mai napig fel tudom idézni, hogy elsőre egy sikítás jött ki belőlem, majd átjárt a boldogság. Pihenő után, megújult erővel, frissen tértem vissza az igazi életembe. Minden edzést izgalommal várva, számolva vissza a napokat a VB-ig. A chicagói “kis kiruccanás” előtt 3 hétvégére kerestünk versenyt, melyeken sikerült az elvárt teljesítményt hozni. Köztük volt egy nagy kihívás, amit szinten Csabinak köszönhetek, mivel ő intézte el, hogy egy olasz klubba kiigazoljak. Első verseny, a Cittá’ di Cremona volt. Bemutatkozásnak sikerült a felnőtt mezőnyben a 2. helyet megszerezni, végig harcolva az első helyért… jövőre sikerül megnyerni! 🙂

03bonyoles
Spanyolországi úszórajt – 4. helyezés a banyolesi EB-n, és az olasz Cittá’ di Cremona verseny ezüstérmeseként!

Szinte haza se értem Olaszországból, máris pakolhattam a cuccaim az óriási bőröndömbe. Edzői jótanácsokkal ellátva, nagy célokat kitűzve értem ki Amerikába. Szinte a legfiatalabb versenyzőként álltam a pontonon, a rajtszót várva magam mellett közel 80 versenyzővel. Az egész verseny alatt a maximumot hoztam ki magamból. Így az elvárt eredményt sikerült teljesítenem a 28. hellyel. Úgy gondolom, hogy kihoztuk az évből a lehető legtöbbet. …És igen, ez még csak a kezdet! Jövőre újabb kihívások és újabb célok elébe nézek – azok csak arra várnak, hogy véghez vigyem őket! Mindenkinek ajánlom, hogy egészségmegőrzés és kikapcsolódás céljából mozogjon kicsit, és mindig élvezzétek, amit csináltok!

Sebők Klaudia

04 chi
Helló, Amerika – Sebők Klaudia a chicagoi triatlon vb-n!
Please follow and like us:

Comments

comments