Az ősi harc: Nikon vs. Canon!

Osvárt Dániel | Mostanra a Canon és a Nikon fényképezőgép gyártó cég által forgalmazott fényképezőgépeket vásárolnak leggyakrabban az emberek. Sokakban felmerülhet az a kérdés, hogy miért pont a Canon vagy a Nikon által gyártottakat ajánlják a legtöbben, és miért jobb, érdemesebb megvásárolni egyiket vagy másikat.

A Nikon fényképezőgépek nagy vásárlói táborral rendelkeznek, ami nem csoda, hiszen sokkal kényelmesebb a fogása, jobb/logikusabb a gombok elrendezése, mint bármely másik gyártóé. A Nikonok erősebbek fényképezés terén, mivel szebbek a színei, jobb minőségű képet készít, mely annak köszönhető, hogy nincsen 3 kategória az objektívek esetében, hanem legtöbbször csak egy nagy kategória található, melyben minden funkció megtalálható. Ám ebből az következik, hogy még a Canon objektívjeinél is drágábbak az objektívek a Nikon gépekhez. Ráadásul még a régi analóg objektívekből is csekély számút lehet használni Nikon fényképezőgéppel, amit pedig lehet, azt is csak lencsés átalakítóval, ami drágább a simánál és még a kép minőségét is rontja. A Nikon által készített képek színei eltérnek a valós színektől. Az ISO értéket akár 6400-ra is „fel lehet húzni” zajmentesen. Videófelvétel terén jelentős eltérés tapasztalható a többi DSLR fényképezőgéppel szemben. Ezek az eltérés elsősorban a beállítási lehetőségekben és a videó minőségében mutatkozik meg.

962e11c93242d6752e1a8d0af22b25cf

A Canon fényképezőgépeket azért ajánlják olyan sokan, valamint azért örvend akkora rajongótábornak, mert egy sima egyszerű átalakítóval rá lehet tenni szinte az összes régi analóg fényképezőgépekhez gyártott és árult objektíveket, vagy akár még az új objektívek közül is rá tud tenni az ember Nikonra való objektíveket is. Mindez annak köszönhető, hogy az úgynevezett EF-S bajonettel rendelkező Canon objektívek sokkal beljebb vannak a gépvázban, így a váz mélysége elegendő ahhoz, hogy másik objektívek is használhatóvá válhassanak. Bár ez egy DSLR (Digital Single Lens Reflex) fényképezőgép, manapság már nem csak fényképek készítésére, de akár videó felvételre is lehet használni. Videók felvételére előszeretettel használják az objektíven történő manuális fókusz, illetve manuális zoomolására tökéletesen alkalmas, amely több kreativitást enged a felvétel készítőjének. Videó felvétel terén erősnek nevezhető a többi fényképezőgép-gyártóval szemben. A lefényképezendő témát valósághűbben jeleníti meg, mint más gyártók fényképezőgépei. Ha régi objektívet használunk, akkor a színek sokkal élénkebbek, a háttér pedig szebben van elmosva.

Hátrányuk a Canon gépeknek, hogy fényképkészítés terén vannak sokkal szebb képet készítő fényképezőgépek, a fogása és a gomb elrendezése nem minden esetben kézre álló, vagy logikus, de az ember egy hét alatt el tudja sajátítani az alapvetőbb funkciók gyors megtalálását, beállítását. A Canon által gyártott objektívek terén vannak kezdő (IS, DC), haladó (USM) és profi (L-es) kategóriába soroltak, melyek árban és fénykép minőségben jelentős eltérést mutatnak, valamint a kezdő és a haladó kategóriás objektívek kevesebbet tudnak, mint a profi kategóriába soroltak. Az eddig felsorolt rengeteg előnye mellett eltörpül, az a néhány hátrány mellyel rendelkeznek. Egyik hátránya, hogy az ISO-t nem lehet 3200 fölé húzni, csak a jóval drágább társai esetében. Másik hátrány mely a képalkotást nem minden esetben befolyásolja, ám ez is érzékelteti velünk, hogy mégsem egy profi/felsőkategóriás gépet vásároltunk, az az, hogy nem magnézium ötvözetes vázról, hanem műanyag vázról beszélünk, mely még cseppállónak se nagyon nevezhető.

Összefoglalva, a Nikonoknak sok hátránya van, és kevés előnye (mindezt Canonos szemmel nézve mondom). Előnyök között említhető például az, hogy a magas ISO értéken történő fényképezéskor sem keletkezik annyi zaj. Szintén előnyök közé tartozik, a képnek a minősége, jó minőségű objektívek, valamint a teltebb színek használata. Hátrányként a drága objektívek, a videózásnál jelentkező minőségromlás. És számomra legnagyobb hátrányt az jelenti, hogy nem lehet akármilyen objektívvel használni. Azt javaslom, ha nem lényeges a videózás közbeni minőségromlás, és az sem számít, hogy az objektíveket drágábban veszi meg az ember, habár jobb minőséget kap az árért cserébe, viszont lényeges a magas ISO és a teltebb színek, akkor mindenképpen Nikont válasszon. Viszont vigyázzon, mert gyakori eset a Nikonoknál a túlárazás. A Canon fényképezőgépek remek ár/érték arányúak. Rengeteg objektívvel használhatjuk, csak sajnos az eredeti Canon objektív is nagyon drága. Rengeteg előnye és csekély hátrányai szintén arról tanúskodnak, hogy a Canon a legjobb választás videózásra és fényképezésre is. Zárásként csak azt tudom mondani, hogy saját tapasztalatból merítve a Canon fényképezők érik meg leginkább az árukat, és mindenkinek javaslom őket érdekeltség nélkül.

Osvárt Dániel

Please follow and like us:

Comments

comments