“Az úszás lelkileg is sok erőt ad”

Kovács Péter Csuri Ferenc paralimpiai sportolóval készített egy interjút nem sokkal a Glasgowban zajló úszó világbajnokság után, ahol Ferenc remekül szerepelt. Az interjúban karsérült úszónk beszél sportolói pályafutásának kezdetéről, gyermekkoráról, és az úszás szeretetéről.

Milyen formában vagy jelenleg?

Köszönöm, jól vagyok. A vb után kaptam egy hét pihenést. Jót tett, mert kemény időszakon vagyok túl. Szeptemberben kezdődik a felkészülés a Riói Paralimpiára.

Minek következtében vesztetted el az egyik karod?

7 évesen egy orvosi műhiba miatt sajnos amputálni kellet a karom. Ha ez nem történik meg, akkor életveszély miatt súlyosabb következményei lettek volna.

Kicsi korodban is sportoló, úszó szerettél volna lenni?

Mindig is eleven gyerek voltam és szerettem mozogni. A balesetem után az úszást terápiás céllal javasoltak szüleimnek, de meg is szerettem. Az egész életem az úszásnak köszönhetem.

Csuri Ferenc
Csuri Ferenc, paralimpikon úszó (kép: sport 365)

Honnan jött ez a hatalmas lelki erő, hogy egy karral megpróbálj paralimpikon lenni?

Igazából nem tudtam mást tenni: vagy elfogadom a helyzetemet, vagy nem, és csak sajnáltatom magam. Ráadásul szerintem a sport akkor is szórakoztató, ha valaki sérült. Sőt, jobb kedved lesz, így véleményem szerint a sérülteknek még fontosabb, hogy sportoljanak.

Hogyan kezdődött sportolói pályafutásod?

10 évesen egy paraúszó versenyen vettem részt Kecskeméten. Ez volt az első versenyem. 2006-tól minden világversenyen részt veszek. Két olimpián is döntős voltam, illetve Európa-bajnokságról két bronzérmem van.

Melyik a főszámod?

100 m pillangó és 50 m gyorsúszás. Ezek azok a számok, amikben sikereket értem el. A pillangóúszás a kedvencem.

A napokban vettél részt Glasgowban egy világbajnokságon, ahol 100 pillangón 8., míg 50 gyorson 12. helyezést értél el. Gratulálok! Hogyan értékeled a világbajnokságot, és a teljesítményed?

Sajnos ez a világbajnokságon elért eredményem elmaradt kicsit a várttól. Egy betegség sajnos rányomta a bélyegét a versenyemre.

Melyik versenyed volt a legemlékezetesebb, és miért?

A 2009-es Eb Izlandon. Itt 2 db bronzérmet értem el. A pekingi paralimpia azért volt emlékezetes, mert ez volt az első olimpiám.

Hogy érzed, kijutsz a következő paralimpiára? Mire van ehhez szükség?

A paralimpiaára a kvalifikáció 2016 júniusában fog lezárulni. Addig kell minél jobb időt úsznom. Nem szeretnék előre jósolni.

Végül: mit üzensz az olvasóknak?

Ússzon minden embernek, aki szeretne sportolni! Az úszás minden izmot megmozgat, és nem terheli az ízületeket. Valamint lelkileg is sok erőt ad.

Kovács Péter

londoniparauszo

Please follow and like us:

Comments

comments