Tanulni – minek?!

slideshow-monitor

Ma elkezdődtek az érettségik… persze minden tanár ezzel fenyegetőzik egy olyan gimnáziumban, ami semmilyen képesítést sem ad, csak egy papírt. Papírt, ami tanúsítja, hogy 4 év tanulás után bő 4 nap milyen eredményre vagy ott helyben képes. De akkor miért görcsölni rajta? Minek kell egyáltalán tanulni? Sebők Klaudia – akinek sportbéli elszántságáról ITT (katt!) már olvashattatok – megosztja az ő nézőpontját!

Hogy miért is tanuljatok? Erre konkrét választ nem lehet adni, de rá lehet világítani néhány összefüggésre. Idővel talán belátjátok, hogy minden tantárgynak megvan a maga szépsége, különlegessége, “furfangossága”: csak észre kell venni!

De először is tisztázzuk azt tényt, hogy tanulni muszáj – az életünk a tanulás és tapasztalatszerzés folyamata. Sokszor mondják tanáraink, hogy lusták vagyunk, hiszen csak pl.: “gépezünk”, vagy haverokkal lógunk. Lehet, hogy nem érdekel az adott anyagrész pl.: kémiából, de ha egy pici érdeklődést mutatnánk iránta, könnyebben meg tudnánk tanulni, és a tanár is más szemmel nézne ránk. Ha főiskolára vagy egyetemre szeretnénk menni, előbb el kell jutnunk az érettségiig, ami nélkül a mai világban nem lehet érvényesülni.

motiváció

Nézzünk picit a jövőbe: mindenki sikeres szeretne lenni, családot alapítani, utazgatni, a kitűzött céljait elérni. Ez csak egy módon lehetséges: áldozatot kell érte hoznunk, hogy azt később kamatoztatni tudjuk, és büszkén mondhassuk, hogy megérte a sok fáradalmat!

neaddfel

Ehelyett mit látunk és hallunk? Tisztelet a kivételnek, de manapság a lustaság és a hatalomvágy uralja a világot. Egyszerűen várjuk, hogy a sült galamb az ölünkbe pottyanjon. Ha egy picit odatesszük magunkat, már megtettük az első lépést! Látókörünk bővítése végett például szakítsunk idő az olvasásra. Egy idő után nem csak magunknak, de másoknak is fel fog tűnni, hogy választékosabban beszélünk, kreatívabbak vagyunk, és okosodtunk!

brucelee
Minden osztályban vannak időnként széthúzások. Nem felelünk meg egymás elvárásainak, vagy csak egyszerűen nem szimpatizálunk a másikkal – nem tudom… De ne hagyd, hogy lerombolja a negatív kritika az önbecsülésed! Ha “odateszed magad”, nem létezik lehetetlen, bármire képes vagy! Tizenévesen még lehet, hogy nem érdekel, de később már fog, hogy nem csak a szüleidnek, tanáraidnak, barátoknak felelsz ilyenkor meg, hanem MAGADNAK!

Tehát kedves diákok, megkérlek benneteket, mert sosem késő: kezdjetek el tanulni!

U.I.: Egy utolsó tipp: a kisebb sikereket is vedd észre, mivel ezek a megerősítések vezetnek el a céljaidhoz!

Sebők Klaudia

Csuja Imre megmondja, mi a véleménye az érettségiről! Vigyázat! Szókimondó, durva szöveg!

nd_18_40

Please follow and like us:

Comments

comments