Labirintus tetováló szalon

Nagy Klementina – Almási Anna 8.E | ,,A tetoválás egy életre szóló emlékeztető, a nagy felismerések vagy a fontos elhatározások maradandó nyoma.” Egerben a Labirintus Tetováló Szalonban Laub Szofival, az egyik tetováló művésszel beszélgettünk, aki sokat mesélt nekünk munkájukról.

11178471_806134486160911_1015355166_n

Miért a Labirintus nevet választottátok a szalonnak?

Alapvetően Nekronomikonként indult az üzlet, amit Zsigmond (a főnök) vezetett, és nem csak kimondhatatlan, megjegyezhetetlen, de mellesleg leírhatatlan is volt. Állandóan betűzni kellet az ügyfeleknek, és nem tudták az emberek megjegyezni. Ezért gondolkoztunk egy névváltoztatáson, és néhány napos gondolkodás után a Labirintus név mellett döntöttünk.

Mióta dolgoztok együtt, és hogyan gyűltetek össze?

Apránként gyűltünk össze, amennyien most vagyunk. Én lassan már a 4. évemet töltöm itt ebben a szakmában, Zsiga, a főnököm, pedig a 15.-et. Kollégáim utánam érkeztek. Először Viktor, aki 2 éve helyezkedett itt el, majd Ami és Glória, és Ákos pedig gyakornokként dolgozik itt 1-2 hónapja.

Milyen stílusú tetoválásokat szeretsz készíteni?

Legjobban „New School” stílusú tetoválásokat szeretek csinálni, de az „Old School” sem akadály. De szerintem mindenkinek meg van a saját stílusa, és ettől jó a csapatunk: így mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb tetoválást.

Mit szeretsz jobban? Ha az ügyfél konkrétumot ad a mintát illetően, vagy ha teljes mértékben rád bízza a tetoválást?

Szerintem a művészek leginkább azt szeretik, ha nem kötik meg a kezüket. Az se jó, ha valaki úgy jön be, hogy semmi elképzelése sincs a mintáról, viszont ha az ügyfél teljesen kész mintát hoz be, az nem biztos, hogy tetoválásként rávarrható. Úgyhogy ténylegesen az a legjobb, ha az ember megtalálja a középutat.

Szoktál izgulni egy-egy tetoválás előtt?

Nem igazán szoktam izgulni tetoválások előtt. Az első 1-2 hétben rájöttem, nem félni, hanem odafigyelni kell. Van olyan tetoválás, amibe sokkal több időt kell fektetni, és sokkal többet kell gondolkodni rajta. Az első hetekben eléggé remegett a kezünk, de minél többet tetováltunk, annál rutinosabbak lettünk.

Melyik tetoválás volt számodra az eddigi legnagyobb kihívás? Mi számít kihívásnak neked?

Érdekes, nálam – szerintem sok mindenkinél is így van – mindig vannak nagy kihívások. Ahogy fejlődsz az írásban, én úgy fejlődöm a tetoválásban. Megvannak a lépcsőfokok, és eggyel feljebb lépni mindig nehéz és nagy kihívás.

Tetováltatok már híresebb személyekre?

Talán a leghíresebb emberek, akiket tetováltunk Máté a Road Zenekarból, és a Dorothy lányok.

Már kisebb korodban is értettél a rajzoláshoz?

Kisseb koromban is már nagyon sokat rajzoltam, bár iskolában nem volt lehetőségem fejleszteni a tudásomat, úgyhogy én az gyerek voltam, aki örömében, bánatában mindig rajzolt.

Mikor tetováltál először?

Az első alkalmat, amikor tetováltam, sose fogom elfelejteni. Ez egy durva kézremegős, és több szál cigit elszívós eset volt. Hogy hogyan lettek egyenes vonalak, az még mindig rejtély… Körülbelül 4 éve varrtam az első tetoválást, ami egy Superman logó volt, és azóta már legalább 10 ilyen mintát készítettem. Amikor ilyen fajtájú tetoválásokat kell készítenem, mindig nosztalgikusan gondolok vissza erre az esetre.

11158052_806134459494247_22611999_n

Tetováltatok már egymásra?

Már tetováltunk egymásra, de a főnökömön nincs tetkó, ő kivétel ez alól. Én már varrtam Amira és Viktorra, és ők is varrtak engem, de én vagyok az egyetlen, aki nem tetovált saját magára. Más tetováló művészeknél elég gyakori, hogy saját magukon kezdenek el gyakorolni. Nekem az volt a szerencsém, hogy már az elejétől fogva voltak vendégeim, és ezáltal nem kellett magamon kezdeni. Ugyanis általában ezek a tetoválások takarásra vagy lézerezésre kerülnek.

Mit tanácsolsz azoknak, akik már egész fiatalon tetoválást szeretnének?

Én 15 éves voltam, amikor először szerettem volna tetoválást, és ugyan még nem köszöntem meg a tetováló művésznek – de ha alkalmam lesz rá, feltétlenül meg fogom! -, hogy nem vállalta el. Minden olyan fiatalnak, aki még nem töltötte be a 18-at, azt tanácsolom, hogy legyen türelemmel.

Nagy Klementina – Almási Anna

Please follow and like us:

Comments

comments