A dánok még mindig angyalok – Meztelen Diplomaták interjú

Gólya Tamás | Fotók: Tóth Eszter | Szerelem, játék, humor, könnyedség – mégis mély tartalom. A banda nevét Rejtő Jenő, a zenéjüket részben Beach Boys ihlette. Az egri koncertjükön a Gödör Kult. Klubban megmutatták, milyen is az egyedi beachpop hangzás. Fellépés előtt Seltsam Jánossal (gitár, vokál) és Elek Mátyással (basszusgitár) beszélgettünk.

Fotó: Tóth Eszter
Elek Mátyás és (basszusgitár) Seltsam János (gitár, vokál) | Fotó: Tóth Eszter

Először jártok a régióban – mi volt a legközelebbi állomásotok?

Jani: Szolnok – az kétszer is nagyon jó volt! Ádi, a dobosunk nagyon sokat járt Egerbe az Egedre siklóernyőzni.

Nagyon sűrű a koncert-naptáratok – hogyan tudjátok összeegyeztetni a munkátokat a zenével?

Matyi: Nekem a munkám a zene!

Jani: Matyi képzett zenész, ő jazz-basszusgitáros, én pedig még az egyetemet koptatom, mellette dolgozgatok, de előtte is volt már állásom, azért vagyok ilyen „öregen” is egyetemista. Az énekesünk, szintisünk, s dobosunk – ők mind dolgoznak, jogászként, beszerzőként, stb. Szerencsére rugalmasan meg tudjuk oldani a szabadságokat.

Hogyan jött az új klipetek, az Almát szedek képi világához az ihlet?

Jani: Neked volt az ötleted az „almarobbantás” Matyii, mondjad!

Matyi: Igen, az én ötletem volt… Föl is díszítettünk egy fát almákkal, pedig nem voltak akkor még levelek sem! Szerintem az egész jelenet alig látszik a klipben, pedig úgy három-négy órát elvacakoltunk vele a helyszínen, és előtte is, mikor összekötöztük az almákat, hogy fel lehessen akasztani őket öt méter magasba – az vicces volt!

Jani: Alapvetően amúgy ez volt az első olyan klipünk, amikor nem a mi ötletünk dominált, hanem egy srác, akinek tetszettek az eddigi munkáink, vállalta, hogy elkészít egy klipet. Teljesen szabad kezet adtunk neki, hiszen semmi más bajunk nem származhat belőle, minthogy katasztrofális lesz az egész s elköltöttünk rá egy csomó pénzt… Persze nem így lett, a végeredmény nekünk tetszik, nagyon illeszkedik képileg is a zenénkhez.

Fotó: Tóth Eszter
Fotó: Tóth Eszter

A stúdióban sokat dolgoztok Tövisházi Ambrussal. Milyen vele a munkakapcsolat?

Matyi: Az elején még sokat találkoztunk stúdión kívül is; volt, hogy a feleségével is meglátogatott, vagy együtt elmentünk vacsorázni. De a legtöbbet Jani s Tóth Attila dolgozott vele, mert a gitárral s az énekkel volt a legtöbb utómunka.

Jani: Nagyon jó hangulatban telt a stúdiózás. Kezdetben nem tudtuk, mire számítsunk, mert nem volt még ilyen profi producerrel dolgunk. Ez volt benne a legizgalmasabb, hiszen nem csak a stúdió volt profi, hanem ő maga is: rengeteg majdhogynem „kézműves” dolog volt a munka során. Például fogott egy fadarabot, elkezdett kopácsolni a rácson… Hamarabb megtalálta azt, hogy mi mit szeretnénk zeneileg kifejezni, mint mi magunk. Utólag visszahallgatva elég szürke dolgokat mutattunk neki, s ő annyira eltalálta az egészet… Nagyon jó élmény volt!

Az Almát szedek c. szám középrésze első hallásra a Kispál Ufo c. szám intróját jutatta eszembe… Vannak áthallások a ’90-es évekből?

Matyi: Ez nem volt tudatos, de természetesen mi magunk is ezeken nevelkedtünk. Nagyon szeretjük a Kispált, egyik kedvenc együttesünk a bandán belül.

Jani: Korábbra nyúlik ez vissza a Kispálnál is, hiszen ez a megfejtés: egy akkorddal kell elkezdeni, le kell húzni, s kinyílik a dalban a világ!

Fotó: Tóth Eszter
Fotó: Tóth Eszter

Aki még nem hallotta a beach pop fogalmát, ti hogyan definiálnátok?

Matyi: Hallgassa meg az albumot! Az volt a cél, hogy találjunk egy olyan jelzőt, ami meglehetősen jól lefedi azt, amit mi csinálunk.

Mennyire gondoljátok egyre inkább dalszöveg-központúnak a számokat?

Jani: Olyan szempontból mindenképpen érezzük ezt a változást, hogy iszonyatosan nehezen születik meg egy dalszöveg. Illetve maga a szöveg alapja megvan, csak nagyon nehéz azt mondani rá, hogy ez tényleg kész. Sokszor túlságosan belemélyedünk,és ilyenkor az eredeti dalszöveg ötlet keserüli meg, amíg azt nem mondjuk egy dalra, hogy ez elsőre „átüt”. Nagyon agyalós munka ez, de tényleg próbálunk nem hülyeségekről énekelni.

Az Almát szedek, vagy a Dánok angyalok szám – szándékos fricska ez a mulatós zenének?

Jani: Igen, a fricska ott van, de nem is a mulatósnak… Persze „a lányok, a lányok angyalok” sor benne van a Dánok számban, de közben az elvágyódás érzése erős ezen északi népek felé, hiszen hazánkból azt látjuk, hogy külföldön minden sokkal jobban működik. Emiatt van benne egyfajta szomorúság is.

Matyi: Egy másik élmény: „A Füredi Anna-bál”…

Jani: …Egyszer megkaptuk egy interjún, amikor nem tudták a számoknak a nevét, hogy a Füredi c. számot, ami Füredi Zsófiról szól, A Füredi Anna-bálnak képzelte, ami tipikusan egy óriási nagy mulatós zene.

Említetted a jó viszonyt Tövisházival, a kötődést a Kispálhoz, s rengeteg együttessel zenéltetek, akár mint előzenekar (Péterfy Bori, Kiscsillag, PUF, ITI…). Melyik bandát tudnátok kiemelni legjobb élményként?

Matyi: Egy rossz példát sem tudok mondani, de ha ki kéne emelni valamit, az a Kiscsillaggal közös buli Zalaegerszegen a Grabowszkyban…

Jani: …Az egész hely akkorra volt, mint ez a Gödör Presszó, úgy nézett ki, mintha egy lakásbuli lett volna. Hihetetlenül jó fejek voltak velünk, a pultnál mindenki fröccs helyett színbort kapott. Amikor a hátunk mögött Lovi (Lovasi András) elkezdte énekelni a Dánokat, az is nagyon közelivé tette az élményt. Vagy a legelején, amikor beindultak az első nagy közös zenekarozások, az Intim Torna Illegállal volt sok kalandunk. Akkor még kíváncsiak voltunk, hogy fog ez elsülni, de nagyon emberségesek voltak, oldották a hangulatot, ugyanúgy partnerként kezeltek minket.

Fotó: Tóth Eszter
Fotó: Tóth Eszter

Nektek a fesztivál színpad sem újdonság (Orfű, Bánkitó), de szeretnétek kifejezetten a kis klubokban folytatni a fellépéseket?

Matyi: Itt az egyik vezet a másikhoz!

Jani: Az a zenekari álláspont, hogy ezt nem lehet úgy kezdeni, hogy egy számmal kiállunk nagyszínpadra. Az egészséges menete az, hogy igyekszünk mindenhol ott lenni, s ezután idővel magától következik majd, hogy kijutunk fesztiválokra.

Mint magyarul éneklő banda, mennyire érzitek az összetartást egymás között?

Matyi: Még nem volt kellemetlen tapasztalatom – de emberfüggő, ki hogyan áll hozzá. Vegyük példának Kiss Tibit, aki olyan hihetetlenül nyitott és emberséges, hogy képes bármikor leülni kávézni veled, anélkül, hogy éreztetné, hogy ő „A Kiss Tibi” – ő is ugyanolyan embernek kezel téged.

Jani: A magyarul éneklő pop színtérről… inkább fogyasztója vagyok, mint értője!

Matyi: Te érzője kell, hogy legyél, nem értője. Vidd tovább Kovács Ákos szellemiségét!!

Köszönjük az interjút!

Kövesd a bandát honlapján vagy facebook oldalán!

https://www.facebook.com/meztelen.diplomatak
http://www.meztelendiplomatak.hu/

Please follow and like us:

Comments

comments