Könyvespolc | A lány, aki megérintette az eget

Mihály Melinda | Amennyiben a Letteratura & Cinema szerkesztője lennék, talán én is így nyilatkoznék a könyvről:

„Egy tökéletes regény a szerelemről és a halálról, a cselekvésről és a kalandról, a félelemről és a bátorságról, a gyűlöletről és a megbocsátásról.”

Bár ez a rövid idézet a hátlapról remekül összefoglalta a könyv tartalmát, de én egy kicsit bővebben fejteném ki, hogy miről is szólt Luca De Fulvio könyve.

Kicsit vonakodtam elkezdeni olvasni, hiszen még sose volt a kezemben olyan regény, amely az 1500-as években játszódik, de most, mind a 717 oldala után azt mondom, ha valakinek kedve támadna egy könyvön keresztül belepillantani ezekbe az időkbe, annak ez a könyv a megfelelő választás.

„A történet Róma mocskos sikátoraiban, bűzös csatornáiban kezdődik – ahogyan azt a borító ígéri -, mikor az árva, tolvaj fiú, Mercurio, a kis Zolfo, a szépséges Benedetta és a félkegyelmű óriás, Ercole kifosztják a zsidó Shimon Brauchot, még nem sejtik, hogy az életük fordulóponthoz érkezett.”

De még mennyire!

Az író érdekesebbnél érdekesebb fordulópontokhoz vezeti kedvenc szereplőinket, akiknek könyörtelen utat kell bejárniuk, a világ ezen nyomorúságos szakaszában, hogy felnőhessenek, és elérjék céljaikat.

Mercurio megmutatta, hogyan lehet feltörni a kilátástalanság legmélyéről.

Benedetta megmutatta, hogy a gyűlölet miképp képes elhatalmasodni egy fiatal lányon.

Anna del Mercato megmutatta, hogyan tudja egy szülő igazán szeretni gyermekét.

…és ez még csak néhány, a rengeteg szál közül, amely komoly történelmi háttérrel van megfűszerezve.

Az olasz származású író nagyon szép, rejtélyes, néhol visszataszító környezetet teremt (származásának köszönhetően egészen hitelesen bemutatva), ami megalapozza a könyv alaphangulatát.

Nem törekedett arra az író, hogy erőltetve belém magyarázza azt, amit ő elgondolt, de megadta a lehetőséget, hogy elképzeljem, hogy ezek a dolgok akár meg is történhettek akkor és ott.
Nem akarta rám erőszakolni a tanulságát, de megadta a lehetőséget, hogy elgondolkozzak a komolyabb „erkölcsi” kérdésein (amikből annyira nagy hiány nem mutatkozott), és ezek mellett szeressem olvasni a regényt.

Mihály Melinda 8/E

alanyakimegerintetteazeget_

Please follow and like us:

Comments

comments