Könyvespolc | “Ez a történet az elmére hat és felszabadítja félelmeinket”

cover_ragyogás_880x400

Almási Anna Luca | Stephen King amerikai író, korunk egyik legolvasottabb szerzője. Negyvennél is több nyelvre lefordított művei több mint 400 millió példányban keltek el világszerte. A hátborzongató könyveiről híres, a horror műfajának koronázatlan királyaként szokták emlegetni.

Talán egyik leghíresebb műve a Ragyogás. Ez a zseniális rémtörténet a Colorado-hegység egy külvilágtól elszigetelt szállodájában játszódik.

„Minden nagy szállodának vannak botrányai, mondta Watson, és kísértet is van minden nagy szállodában.”

A Panoráma hotel is egy „nagy szálloda”, bár első látásra egészen kellemes, hegyvidéki üdülőhely. De mikor belép valaki, akinek különleges képességei vannak, a szálloda életre kel és rémálommá varázsolja a pihenést. A könyv főszereplője Danny Torrance, egy természetfeletti képességekkel megáldott (vagy megátkozott) kisfiú és a szülei.

Édesapja munkát kapott a panoráma szállóban, mint téli gondnok, így télire beköltöztek a hotelba, s mikor leesett az első hó teljesen elszigetelődtek a külvilágtól „és a vörös halál vette át korlátlan uralmát”. Az elképzelhető legrosszabbtól is rosszabb várt a Torrance családra, rémálmaik váltak valóra. Ebben az elátkozott épületben korok olvadtak össze és minden sarokban a gonosz lapult.

„Hosszú, lidérces álarcosbált tartanak itt, tart már évek óta. Apránként felhalmozódott egy erő, olyan titkos és néma, akár a kamat a folyószálán. Erő, jelenlét, alakzat: ezek mind csak szavak és a szavak nem számítanak. Sokféle álarcot viselt, de tulajdonképpen mind ugyanaz volt. És most arra készül valahol, hogy őt támadja meg…”

Ez a könyv nem az a fajta horror, amitől az ember gyomra fordul fel és ahol minden lapon vér folyik. Ez a történet az elmére hat és felszabadítja félelmeinket.

the-shining

Amikor ezt a könyvet olvastam, többször éreztem azt, hogy ha leteszem a könyvet és szétnézek a szobámban, én is valami szörnyűséget találok ott. Az író (tehetségének köszönhetően) odavarázsolt a szállodába és szinte láttam, amiket a szereplők láttak. Hátborzongató, szörnyű, vérfagyasztó, félelmetes, riasztó, kísérteties, hajmeresztő, borzongató: ezek csak szavak, ahogyan King is írta, és így nem is lehet velük visszaadni a könyv igazi hangulatát.

Almási Anna Luca 8.E

Egy remek filmváltozat is készült belőle Jack Nicholsonnal – az angol előzetes alább, a teljes filmet IDE kattintva is megnézhetitek… Szép álmokat! 😛

 

Please follow and like us:

Comments

comments