Teret kapott a művészet

Gotyár Linda | Eger nem csak a papok, a diákok városa is. De hiába tanul itt sok középiskolás s több ezer nappali hallgató a főiskolán, a szórakozási és kulturális lehetőségeik igen korlátozottak a városban. Ezen szeretne változtatni a most alakuló Tér Egyesület, ráadásul egyből a különböző művészeti ágak egyesítésével!

A Tér
A Tér Egyesület tagjainak egy része (Kép forrása: https://www.facebook.com/teregyesulet)

Hosszabb keresgélés és egyeztetés után az egyesület „teret” kapott a Gödör Kávézóban, ahol egy látványos kiállításmegnyitó keretében ismertették programjukat. Elsőként Bácsi Stella „tűztánca” kápráztatta el a közönséget, miközben a Csakrarenerátor dobkör adta az ütemet az egyre varázslatosabb trükkökhöz.

P1320529
Angyalszárnyak – Bácsi Stella (Fotó: Tóth Eszter)
P1320535
Bácsi Stella “tűztánca” (Fotó: Tóth Eszter)
P1320542
Bácsi Stella “tűztánca” (Fotó: Tóth Eszter)
P1320550
Bácsi Stella “tűztánca” (Fotó: Tóth Eszter)
P1320544
Bácsi Stella “tűztánca” (Fotó: Tóth Eszter)
P1320562
Bácsi Stella “tűztánca” (Fotó: Tóth Eszter)
P1320570
A Csakragenerátor dobkör (Fotó: Tóth Eszter)

Ezt követően Fekete Valér, művésznevén Sior élőben festett, majd válaszolt néhány kérdésemre.
Milyen üzenetet szeretne közvetíteni ezekkel a képekkel?
F. V.: A saját igazságaimat rajzolom le, amik folyton változnak. Nem mindig van üzenete, lehet, hogy csak botrányt akarok okozni… Ha mégis van, akkor politikai vagy erkölcsi. A legtöbbször a saját életemben megtapasztalt dolgokat, érzéseket próbálom rajzokban megformálni.
Az itt látható rajzot előre megtervezte, vagy spontán jött az ötlet?
F. V.: Nem tudtam, mi lesz belőle – a fej felénél jött az ötlet. Legtöbbször így jönnek a rajzok. Sétálgatok, meglátok valamit, eszembe jut pár ötlet, leülök, rajzolgatok. A pillanatnyi gondolatok, érzések befolyásolják egy-egy rajzomat.

P1320578
“Je suis bármi” – Sior (Fekete Valér) alkotás közben (Fotó: Tóth Eszter)
P1320605
Linda interjú közben Siorral (Fotó: Tóth Eszter)

„Ki, ha nem te, és mikor, ha nem most?” – Szigeti Gábor Csongor, Vizuális Művészeti Tanszék képzőművész tanára megnyitó beszédében lelkesen kiállt egy ilyen hiánypótló kezdeményezés mellett. Hangsúlyozta, hogy már az elején is nagyban kell gondolkodni, a regionális közösségi tér mellett a nemzetközi irányt is be kell építeni. A fiataloknak kell kezükbe venni az irányítás, s kialakítani saját terüket: „Írd meg azt a könyvet, amit szívesen olvasnál”!

P1320585
Maga a kávézó is egyedi hangulatot kapott… (Fotó: Tóth Eszter)
P1320600
A szobrok figyelnek! (Fotó: Tóth Eszter)
P1320626
A kiállítás egy képe, ami igazából négy. Emellett szobrok, tipográfiák, animációs filmek is megtekinthetőek.
P1320613
Slam poetry verseny
P1320592
Roppant élethű kartonszobrok mindenütt! (Fotó: Tóth Eszter)

Bordás Grétától, az egyesület elnökétől (és egyben a rendezvény főszervezőjétől) több dolgot megtudtunk az egész kezdeményezésről.
Az egyesület megalakulásának volt-e előzménye?
B.G.: Az egyesület nagyobb része a Bikavér fesztiválon találkozott ahova a szórakozás mellett segíteni mentünk. Megtapasztaltuk milyen a közös munka és ez annyira tetszett mindenkinek hogy kerestük az alkalmakat ahol ezt megtudjuk ismételni. A tettrekészség olyan nagy volt bennünk, hogy pár hónapra rá már össze is ültünk és elkezdtünk gondolkozni azon, hogy mikre lennénk képesek egy egyesület ként.
Hogyan működik a csapatmunka?
B.G.: Az elején kellet némi húzóerő, de mára már mindenki meglátta benne a jó lehetőséget. Meglepően jól tudunk együtt dolgozni. Ez már a nyáron kezdett kirajzolódni, és mára már be is bizonyosodott.
A közös döntéseket hogy hozzátok meg?
B.G.: Szerencsére olyan csapat gyűlt össze, akik vevők bármire. Ha bármi probléma van, mindig meg tudjuk oldani ésszerűen a dolgokat. Le szoktunk ülni egy kávézóban, vagy valamilyen vendéglátó helységben, és ott megvitatjuk, hogy mit és hogyan lenne a legjobb.
Hogy sikerült a különféle művészeti műfajokat összhangba hozni?
B.G.: Ez igazából a későbbiekben fog igazán kifejlődni, most még nem fogtunk össze olyan sok kategóriát. Továbbiakban célunk a művészeti műfajok közötti gátak áttörése.
Továbbra is így tervezitek, hogy „összművészetként” jelentek meg, vagy szeretnétek külön választani az egyes ágakat?
B.G.: Próbálnánk összehozni ezt az egészet úgy, hogy mindenféle műfaj teret kapjon – ez a kiállításokon lenne igazán a hangsúlyos. Mindenkinek lehetőséget szeretnénk adni, hogy meg tudja mutatni magát.

A 20:00-kor meghirdetett Slam Poetry versenyre jó páran beneveztek. Néhány igen komoly verset is hallhatunk. A leginkább feszegetett témák a generáció sajátosságai, a politika, az érvényesülés, a elnyomás, s a rohanó világ volt. Az estét PopMéter mund die Mädchen, Mightynaya, Damage Control, Moven zenei előadók zárták.

Szöveg: Gotyár Linda
Fotók: Tóth Eszter (http://totheszti-photo.blogspot.hu/)

Please follow and like us:

Comments

comments