Igazán “tökös” szilvásiak s a Halloween eredete

tökös_cover_880x400

A Halloween szó hallatán a legtöbb embernek jelmezekbe öltözött, édességeket gyűjtögető gyerekek, világító töklámpások, horrorfilmek, fekete macskák jutnak az eszébe. Kevesen tudják viszont, hogy ez az egyik legrégibb ünnep, amely a sok-sok év során is megmaradt, igaz mára már a római Pomona-nap, kelta Samhain ünnep és a keresztény halottak napjának jegyeit hordozza magában. Ezt is felidézték a szilvásváradi Sütő “Tökös” Napokon – Keresztyén Fruzsina riportja.
http://4.bp.blogspot.com/-rKcDWy-A6bI/Tq76ZdkbHDI/AAAAAAAAAF0/DAq-GDNQBj8/s1600/pomona-757954.jpg

A Halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti, az angol „All Hallows Eve” kifejezés rövidítése. Maga az ünnep egészen a római időkig nyúlik vissza. A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain volt, amit a napisten tiszteletére rendeztek. Hitük szerint, október 31-én a napisten a halál, sötétség foglya lesz, a halottak lelkei pedig ezen az éjjelen vándorolnak a holtak birodalmába. Ez keveredett több római ünnepel is, a holtak napjával és a Ponoma-nappal, amely a gyümölcstermést köszöntötte, melynek jelképe az alma, mely a mai napig is fontos szerepet játszik. Ezek a kereszténység terjedésével beépültek a római katolikus egyháznak a mindenszentek és halottak napja ünnepébe. A hívők szerint ezen a napon volt a legvéknyabb a választóvonal a holtak és élők világa között, ezért október 31-én a halottak lelkei visszapróbáltak térni az élők világába. Ezt úgy próbálták megakadályozni, hogy tüzet gyújtottak, jelmezekbe öltözve vonultak, hogy a szellemek maradjanak távol otthonaiktól. Az ünnep Amerikában egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és az amerikai kultúra részeként, a világ több részén is elterjedt.

A Halloween sok jelképet szerzett az évek során. Talán a töklámpás (Jack-o’-lantern) lett az ünnep legfontosabb jelképe, amely szintén kelta eredetű. A monda szerint Jack egy részeges, de okos ember volt, akinek sikerült átvernie az ördögöt. Az ördög zaklatta őt, ezért Jack felcsalta egy magas fa tetejére, és miután az jó magasra mászott, keresztet vésett a fa törzsébe, így az ördög nem tudott lejutni. Jack később elengedte, de megígértette vele, hogy többet nem kísérti. Halálakor a mennyországba haszontalan élete miatt, a pokolba az ördöggel való csínytevése miatt nem engedték be. Jack egy izzó fadarabot vihetett csak magával a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vaksötétben kóborolnia. A lángokat egy kivájt sütőtökbe, „mécsesbe” zárta, így a mai napig a pokol és a menny kapuja közt bolyong.

Amerikán igen elterjedt az is, hogy ezen az estén a jelmezbe öltözött gyerekek házról házra járnak és bekopogtatnak azt kiáltva, „Trick or treat!” („Csokit vagy csalunk!”). Általában édességet kapnak, de fel vannak készülve arra is, ha a „csínyt” válasszák. Ezek után beöltözve, baráti társaságban, jelmezbált tartva ünnepelnek, ahol a halloween-i játékok sem maradhatnak el. Népszerű az almahalászat, mely a gyümölcstermést köszöntő Ponoma-nap jelképe. Ekkor egy vízzel teli tálból a szájukkal szedik ki a gyümölcsöt.

Tökszépségverseny. Itt a "szépség" ugye még inkább relatív...
Tökszépségverseny. Itt a “szépség” ugye még inkább relatív…
óriásbuborék01
Óriásbubokérok, nem csak a kicsik örömére. Róluk videó: https://www.youtube.com/watch?v=pmPFYwBjpGc
A tökfaragás igazi családi program Szilvásváradon
A tökfaragás igazi családi program Szilvásváradon

Szilvásváradon október 24-25-én, ennek a hagyománynak népszerűsítésére és fennmaradása miatt rendezték meg immár az V. Sütő „Tökös” napokat. A Szalajka-völgy bejáratánál, a Völgy Étterem előtt rengeteg ember gyűlt össze. Remek programokban vehettek részt mind a két napon. Kicsiknek, nagyobbaknak és felnőtteknek egyaránt voltak játékok. A kisebbek érdeklődve hallgatták a mesemondók magával ragadó előadásait, és szívesen vettek részt az interaktív mesékben, ahol részesei lehettek a Kisgömböc, illetve az Aranyszőrű bárány történetének is. Sokan készítettek ujjbábokat, csuhéboszorkányokat. Mindenkit ámulatba ejtett a „SamyMagic” bűvész show, melyen egy hölgy aranygyűrűjét tüntette el, vagy egy fehér és egy fekete kutyából egy tarka kutyust varázsolt egy önként jelentkező kislány. „Halloween” vonat is indult a Gloriett-tisztásra, ahol óriásbuborékokat fújtak a gyerekeknek, akik ezt természetesen nagyon élvezték és ugráltak a magasba, hogy kilyukasszák azokat. Az étteremben gondoltak ám a hasunkra is, mindent meglehetett kóstolni, ami tökből készült. Emellett keresték a „legtökösebb” családot, egy vetélkedő segítségével, amivel értékes nyereményekkel gazdagodhatott a nyertes. Ezek mellett Tökszépségversenyt is hirdettek, ahová a kifaragott sütőtököket lehetett nevezni, és a legötletesebb, legszebb lett a díjazott. Természetesen mi is faragtunk egyet, nem hagyhattuk ki.

A tarkává varázsolt bűvészkutyus
A tarkává varázsolt bűvészkutyus
kicsi a bors
Tökös egy kis legény…
Mi sem hagyhattuk ki a tökfaragást :)
Mi sem hagyhattuk ki a tökfaragást 🙂

Így teltek tehát Szilvásváradon a Sütő „Tökös” napok. Sok meglepetéssel, vetélkedővel, játékkal és természetesen tökfaragással.

Keresztyén Fruzsina

Please follow and like us:

Comments

comments