Honfoglalás: Nemzeti Lovas Színház Szilvásváradon

Lovak? Színház? Lehetséges-e a kettő együtt? Nos, a válasz igen! Aki szeret szórakozásképpen színházba járni, de a lovakat is imádja, annak nem való más, mint a Lovas Színház!

cover
Pintér Tibor rendező a Táltos szerepében

2014. Augusztus 22-én Szilvásváradon a Fedeles lovardában mutathatta be a Nemzeti Lovas Színházaz első előadását. A jegyek már az első hetekben elkeltek, gyorsnak kellett lennie annak, aki látni szerette volna Koltay Gergely és Szűts István rockoperáját.

A lovardába érkezve, mikor már a nézősereg elfoglalta a helyét, elkezdődött a műsor. Mindenki szájtátva nézte, hogyan elevenedik meg két szeme előtt a Honfoglalás, melyet Pintér Tibor rendezett, aki a darabban a Táltos szerepét alakította, és irányította a történet szálait. Láthattuk, hogyan határozták el őseink az indulást az új haza felkeresésére, a Hét vezér által köttetett vérszerződés jelenetét. A Fehér ló Lányának és Fiának tűzpróbáját, a Sötét ló megtisztulását, természetesen élő lovakkal. A besenyőkkel vívott harcot, vagy akár magát a vándorlást a szekerekkel, amit a szürkemarhák húztak. Szemtanúi lehettünk Levente halálának, és fia születésének. Halhattuk elhangozni a besenyők sámánasszonyától a jól ismer mondatot: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!” Felcsendült Demjén Ferenc híres „Honfoglalás” és „Kell még egy szó” című dala is, melynek közös éneklésére kérték a nézőket a rockopera végén.

Hét vezér
Hét vezér

A darabban, nagy megtiszteltetésre szilvásváradiak is szerepeltek. A Fehér Ló lányának szerepében Dallos Esztert, Levente és Hajnal fiáéban Galló Kornélt láthattuk. Mikó Tamás bélapátfalvi lakos pedig a Fehér Ló fiának szerepébe bújt bele. Természetesen a szerepekhez a saját, Lipicai díjlovaikat tanították be.

A darab végén a közönség állva tapsolt, kimutatva azt, mennyire tetszett nekik a darab. Mai napig el lehet csípni egy-egy beszélgetésből az utcán, hogy milyen gyönyörű volt a Lovas Színház előadása, megérte elmenni rá.

Az előadás után, Pintér Tiborral (színész, operett és musical énekes, producer, rendező és a Szigetszentmiklósi Sziget Színház és a Nemzeti Lovas Színház igazgatója) interjút készítettünk.

Az új haza
Az új haza

Milyen érzéssel töltötte el, hogy a színdarabot teltház előtt játszották el, és a közönség állva tapsolta meg önöket?
Igazság szerint nem gondoltam, hogy itt Szilvásváradon teltház előtt léphetünk fel, és hogy három-négy nap alatt elfogynak a jegyek. Ez egy nagyon nagy boldogság számomra, és örömmel tölt el.

Milyen feladat egy ilyen színdarabot megrendezni?
Nagyon nagy munka, de nem csak ezt a színdarabot nehéz megrendezni, hanem felépíteni az egész társulatot, a lovakat, összehangolni a lovasok munkáját. Nagy feladat, nagyon szép feladat, nagyon fárasztó feladat, de úgy gondolom, mindenkinek megéri a végén ezért a fantasztikus sikerért.

Mikor kezdték el a Honfoglalásra a készülést?
-Öt éve mutattuk be a Lovas Színházzal, erre a produkcióra konkrétan egy hónappal. Ekkor találkoztam az itteni lovasokkal először, és így kezdtük a felkészüléseket és három nappal ezelőtt jöttünk Szilvásváradra, ahol folytattuk.

Hogyan hangolják össze a lovak munkáját a saját feladataikkal?
Ha jó lovakat kapunk, és jó lovasokkal tudunk dolgozni, akkor nagyon könnyen és nagyon jól. Most nagyon jó próbafolyamatok voltak, az itteniek profi lovasok a szilvásváradi lovak gyönyörűek, okosak, minden rendben volt.

Említette, hogy már sokszor járt Szilvásváradon, hogyan tetszik a hely? Mit gondol róla?
Nagyon szeretem Szilvásváradot. Egyik kedvenc turistahelyünk a családdal. Kislányom, kisfiam, feleségem, mind szeretünk itt üdülni.

Köszönöm Tibornak az interjút, ebből a rövid beszélgetésből is igen sokat megtudhattunk az előadás körülményeiről. Külön öröm, hogy Szilvásváradról így vélekedett.

A Nemzeti Lovas Színház viszont a Honfoglalás után sem tart szünetet, várja a nézőket következő előadásán, melynek címe nem más, mint: Mátyás, az igazságos! (http://www.nemzetilovasszinhaz.hu/hu/rloadasok)

Interjú és fotók: Keresztyén Fruzsina

Please follow and like us:

Comments

comments