Fehér isten- filmajánló!

Az, hogy megnéztem ezt a filmet, gyakorlatilag felér egy csodával. Nem nagyon szoktam egyedül moziba menni és most – pontosabban akkor – sem történt volna meg, ha nem keletkezett volna terven kívül 4 egész óra szabadidőm a méltán hírhedt nyárindító buli előtt. Biztos tudjátok, miről beszélek. Ez igazán nem is számít semmit, beugrottam a moziba és azt a filmet választottam, ami a legkorábban kezdődött, így sikerült megnéznem az év eddigi legemlékezetesebb filmjét: a Fehér istent.

Fehér-Isten-plakát

Semmit nem vártam, de mindent megkaptam. Illetve majdnem. Hogy őszinte legyek, az első fél órában nagyon haragudtam a filmre, mert ami a szemem előtt zajlott, az igazából embertelen volt. Ennek a filmnek ugyanis az a sajátossága, hogy úgy viszonyul a nézőhöz, ahogyan a szereplői egymáshoz. Márpedig az elején csak történnek az események, mindenki dönt a másik feje fölött, és senkit nem zavar, hogy mi lesz azzal, akinek a nyakába varrja a problémáit. Egy ilyen láncot láthatunk, melyet szépen elvarnak abban, hogy a főszereplő kislány, Lili és az apja kölcsönösen tesznek egymásra, hogy saját pillanatnyi problémáikkal ne kelljen szembenézniük.

Ez a hozzáállás viszont zavaróan sok szereplőre volt jellemző. Gyakorlatilag a kutyán kívül mindenkire, és emiatt az elején nem nagyon tudtam azonosulni senkivel, mint külső személy néztem az eseményeket, de még így is bántott. Mégis, ez a felépítés volt a film legnagyobb erőssége. Ugyanis minden, ami a film második felében történik, csak így nyerhet értelmet. Kellett ez a feszültség, hogy a történtek érthetőek és logikusak legyenek, kellett ennyi szennyes víz a tározóba, hogy értsük, miért szakadt át a gát.

Minden tekintetben magyar filmről beszélünk. Nem csak a nyelve, de a felvetett problémái, és az üzenete is azzá teszi, ahogyan a színészi alakítások kisebb nagyobb hiányosságai, mindezek ellenére mindenkinek ajánlani tudom, aki szeret csendben végigülni egy filmet és képes befogadni az első fél óra savját, mert ha nyitott szemmel nézi az ember, garantálom, hogy a második órában kimarja a kételyt a szívünkből.

ÍGY ír a port.hu a filmről.

 Váradi Ákos

Please follow and like us:

Comments

comments