Tűz és jég dala

Header5-840x472 másolata

„Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl, vagy meghalsz. Nincs középút.” (Cersei Lannister)

A Gyűrűk urával valami elkezdődött. Méghozzá a mai, általunk jól ismert fantasy alapjainak letétele. Gerogre R. R. Martin is ezen a történeten nőtt fel, és hála neki, mára a fantasy is felnőttkorba lépett.

trónok

A Trónok harca a HBO csatornáján futó, manapság népszerű sorozat. Ha máshonnan nem is, akkor a cím talán innen ismerős lehet. A történetet valójában George Richard Raymond Martin írta Tűz és jég dala című könyv sorozatként. Ha valaki szeretne belekezdeni egy izgalmas fantasy regénybe, és nem riasztja a könyv terjedelme, akkor csak javasolni tudom. Azoknak is ajánlom, akik látták a sorozatot, mert személyes tapasztalatból mondom, hogy a könyv számukra is tartogat meglepetéseket. A történet szépségét szerintem az adja, hogy a karakterei sokszínűek. Senki sem jó vagy rossz, és nincs teljesen tökéletes szereplője sem. Még a legokosabb is képes hibát véteni, és még a legbátrabbnak is inába szállhat a bátorsága. Ha pedig a könyv nem hemzsegne fantasy-elemektől – ide sorolhatnám a sárkányokat, élőholtakat és a mágiát – még akkor is remek maradna, mert az alaptörténet is tökéletes, hiszen az író szerintem remekül tudja átadni a világának középkori hangvételét.

got

Most egy kicsit kitérnék magára történetre is, ha esetleg valaki még nem ismerné. Az egész Westeros-szigetén kezdődik, annak is északi régiójában, melynek ura Eddard „Ned” Stark. Hamarosan nem kisebb személy érkezik hozzájuk Deresbe, mint maga a király, Robert Baratheon, Ned régi bajtársa és barátja, aki felkéri a férfit, hogy legyen a segítője. Nem sokkal ezután felesége, Catelyn Stark egy különös levelet kap, melynek hatására Ned kénytelen tényleg elmenni a királyi fővárosba, Királyvárba, és magával viszi két leányát is, a kissé fiús 9 éves Aryat, és a nála sokkal kifinomultabb 11 éves Sansat. Ned előtt cselszövések egész sora bontakozik ki, és megpróbálja kideríteni, miért kellett a király előző segítőinek meghalnia. A történet felgyorsulni látszik, amikor a király egy „véletlen” baleset folytán meghal.

gameofthrones.wikia_

Eközben egy másik szemszögben Catelyn Starkon keresztül megtudhatjuk, hogy odahaza Deresben sem tökéletes minden. Havas Jon pedig, Ned fattya, még Északabbra ment, az úgynevezett Falra, hogy védelmezze a királyságot a támadni készülő vadak ellen. Fontos szerepet kap még a történet alakulásában a királyné családja is, a Lannisterek, közülük is legfőképp Tyrion. Tyrion Lannister, akit csak azért néz le és vet meg majd mindenki, mert törpe növésű, de váltig merem állítani, hogy mégis ő a legtökéletesebb karakter… már ha mondhatok ilyet. Éles eszével és csípős nyelvével néha ámulatba ejti, néha pedig halálra nevetteti az olvasót.

 t

A tengeren túl sem tétlenkednek a szereplők. Megismerhetjük Daenerys Targaryent és bátyját, Viseryst, akik utolsó leszármazottai a Targaryen családnak, kik még Robert Baratheon előtt uralták Westerost, de a lázadások alatt megölték őket. Viserysnek az a terve, hogy visszaszerezze a trónt, mely jog szerint őt illetné, és ezért nem fél semmit sem bevetni. Így húgát hozzáadja egy lovasnép, az úgynevezett dothrakiak vezéréhez. De ezzel még Danereys története sem záródott le…

 219459_1160006461_large

Mint már említettem, a Tűz és Jég dalának szépsége épp ez életszerűségben rejlik. De ez is a legnagyobb hátránya, mert Martin könyörtelenül irtja a szereplőit. Emellett persze vannak csodálatos, vagy épp meghökkentő szerelmi szálak is, remekül részletezett csaták, és az ember egy idő után azt veszi észre, hogy az elejtett információ morzsákból már hamarabb rájött a dolgokra, mint maga a szereplő.

sw

Az olvasó pedig nemes egyszerűséggel dönthet. Az oly sok nemesi család közül melyikkel szimpatizál jobban? Melyik mottó dobogtatja meg a szívét? Egy biztos… annak ellenére, hogy a történet mennyi szálon fut, az egészet végig kíséri egy mondat, melyet a Starkok értenek meg leginkább. „Közeleg a tél!”

 Kormos Krisztina

Please follow and like us:

Comments

comments