Ride or die!

Orsó Ádám
Orsó Ádám

Ride or die, csináld végig vagy hagyd abba (“dögölj bele”) – a szubkultúrában elterjedt angol jelmondat. S ez különösen igaz lehet egy sokak által nem, vagy csak félreismert közeg, a BMX-esek világára. Ha kíváncsiak vagytok, milyen érzés egy ilyen közösségbe tartozni, olvassátok el Orsó Ádám cikkét (10.b), és erősen ajánlom a fotógalériáját hozzá a trükkökről! S ne feledjétek: pontosan egy hónap múlva, április 22-én Critical Mass bringás felvonulás lesz Egerben!

A BMX-eseket sokan elítélik, hogy neveletlenek, rossz tanulók, drogosok  és nem igazi sportolók. Rossz ezeket hallani, mert szerintem nem nagyon van ezeknek az előítéleteknek valóságalapja. Ugyan úgy tanulunk és próbálunk magunknak minél jobb jövőt teremteni, mint a többi fiatal. Akik már idősebbek, azok meg dolgoznak és nem drogoznak.

Balogi Márk, Kis Gergő

A BMX-ezést a szabadság és a kötetlenség szavakkal tudom a legjobban jellemezni. Nincs edző, nincsenek szabályok és nincs lehetetlen. Saját magunk szórakoztatására, lefoglalására biciklizünk. Aki elkezdi, azt a folytonos fejlődés és az új trükkök ‘beadásánál’ érzett mérhetetlen öröm tartja fogva, meg persze a társaság.
A legjobb barátaim mind a BMX-nek köszönhetően ismertem meg. Rengeteg új városban jártam már, szintén a BMX-nek köszönhetően. A versenyek és a találkozók számomra – a BMX-esek számára – felejthetetlen élmények. Mindig jó érzés új pályán, új arcokkal biciklizni.

Orsó Ádám
Orsó Ádám

Egerben régen szorosan összetartó BMX-es közösség volt, mára sajnos szinte nincs is. Az akkori srácok már főiskolára, egyetemre járnak vagy dolgoznak és nincs utánpótlás. A mai gyerekeket a hirtelen betörő roller villanyozza fel. Azzal a 3-4 emberrel, aki még rendszeresen BMX-ezik, viszont nagyon nagy fejlődéssel, kitartóan próbáljuk tartani az országos szintet. Ez elég nehéz, mivel szinte az ország bármely másik részén támogatják a BMX-eseket: jó pályákkal, szervezetekkel és rendezvényekkel. A helyi skate-park régen jó állapotú volt, mára szinte csak egy romhalmaz az egész. Így általában az utcán kell bicikliznünk, ahonnan elküldenek, veszekednek velünk vagy egyszerűen megbüntetnek a rendőrök. Ha nem az utcán vagyunk, akkor utazunk a közelebbi nagy városokba, ami nem a legolcsóbb megoldás. Ha Egerben is támogatnák a BMX-eseket egy pályával, akkor nem lenne ellenszenv, előítélet köztünk és az emberek között.

Orsó Ádám

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gzrDhIYiReg[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CddAPWgmReE&feature=related[/youtube]

Please follow and like us:

Comments

comments