…”a fél karom odaadnám azért, hogy minden hétvégén tudjunk próbálni”… -PETOFI interjú

Ha szeretitek a metál zenét, magyar szöveggel, karcos hanggal, zúzós hangszereléssel és eszméletlen bulikkal, akkor a PETOFI az a zenekar, akit kerestek. A suli utolsó napjának estjén, aki meg akarta ünnepelni a nyár kezdetét az a Gödör Klubba ment, ugyanis aznap este 4 zenekar biztosította a hangulatot, többek közt a PETOFI is. A zenekar két tagjával, Pór Petivel, és Tomasovszki Zolival volt szerencsém beszélgetni koncertjük után.

kép: Bodnár Dávid  https://www.facebook.com/davidbodnarphotography?fref=ts
kép: Bodnár Dávid
https://www.facebook.com/davidbodnarphotography?fref=ts

Mikor és hogyan alakultatok?

Zoli: Tavaly januárban találtuk ki ezt az egészet, és akkor összeszedtem pár olyan embert magam köré, akik jó barátok és szívesen zenélnék velük, ez volt a fő szempont. Nem is tudtuk, mi fog kisülni belőle, nem indult komolyan a dolog, de aztán a végén elég sikeresek lettünk.
Peti: Az első olyan próbánk, ami ebben a felállásban van, tavaly februárban volt, tehát gyakorlatilag másfél éves a zenekar, még annyi se. Igazából az összeállásnál az volt a legnagyobb gond, hogy dobost kellett találnunk, ami Nyíregyházán meg egyébként szerintem országos szinten is elég nagy probléma. Főleg úgy, hogy nagyon kevés olyan dobos van, akinek van kellő felszerelése meg kellő tudása ahhoz, hogy ilyen zenét eljátsszon. Az első próbánk például az Alvin és a Mókusok előző dobosával volt, aztán mégsem vállalta el, és volt a másik opció, ami gyakorlatilag az elejétől kezdve tudat alatt szerintem mindenkinek meg volt, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha Bandi lenne, aki most is, de ő az Orion Dawn-nak is a dobosa, akik gyakorlatilag a testvérzenekarunk. Egy próbateremben vagyunk meg nagyon jó kapcsolatot ápolunk velük és egy ideig kerülgettük a forró kását, de aztán végül megkérdeztük őt, hogy elvállalná-e. Az elején még azt akartuk, hogy csak addig szálljon be, amíg találunk egy másik dobost, viszont azt mondta, hogy ő ezt nem akarja, és hogy teljes értékű tag akar lenni. Így lett ez, hogy ő is maximálisan belead mindent, és az óta így vagyunk, és így alakult az egész.

Miért ezt a stílust választottátok?

Zoli: Nem is volt ez kérdéses, mert ezen nőttünk fel. Gyakorlatilag mindegyikőnk ilyen zenét hallgatott gyerek kora óta. Ezen persze, hogy nem gondolkodtunk, az meg hogy magyar szöveg lett… igazából régen az volt különleges, ha angol volt, ezért akkor több zenekar próbálkozott angol szövegekkel és most már ez annyira közhelyes lett, hogy sokkal kevesebb magyar zenekar énekel vagy ordibál magyarul, és ezért lett ez a stílus.
Peti: Ahhoz baromi jól kell tudni angolul szerintem…
Zoli: …és még úgy sem érdekel sok mindenkit, mert nem tudja megjegyezni és megérteni a szöveget. Úgy éreztük, hogy ez áll hozzánk közelebb.
Peti: A másik meg igazából, hogy az elejétől fogva úgy terveztük, hogy csak Magyarországon szeretnénk zenélni. Sok zenekar pedig azért kezd el angolul csinálni számokat, mert szeretne nyitni külföld felé meg ilyesmi. Nálunk pedig elejétől fogva nem is volt erről szó, hogy szeretnénk külföldre menni, mert nem megy. Voltak sorra olyan zenekarok, akikkel személyesen is jóban vagyunk, és hiába voltak sikeresek, egyszerűen nem futottak be, mert ehhez kell egy kiadó, kell egy olyan valaki, aki szponzorálja őket, mert nagyon sok pénzt kell befektetni ahhoz, hogy tényleg ki lehessen menni külföldre meg a zenekari felszerelés stb… röviden nálunk sokkal nagyobb zenekaroknak sem jött ez össze.

Mi a véleményetek arról, hogy sokan a Téveszméhez hasonlítanak Benneteket?

Zoli: Szerintem elkerülhetetlen. Olyan sokan nem művelik ezt a stílust főleg a magyar nyelv miatt, ezért szinte elkerülhetetlen. Én nem bánom, bár úgy gondolom, hogy azért másabb a dolog jóval, de tényleg szokták azonosítani a két zenekart, és nem bánom, mert nagyon szeretjük őket.
Peti: Valószínűleg a magyar szöveg miatt egyébként.
Zoli: Ez biztos.
Peti: Meg az, hogy viszonylag hasonló verselésben van nekünk is írva a szöveg, ez a koncepció. De szövegvilágban némileg eltér. Az meg, hogy hozzájuk hasonlítanak, az pont emiatt is van, mert velük járunk közösen, meg nagyon jó barátaink, meg a közönség, aki eljön egy Téveszme koncertre, az megnéz minket is. Ez oda-vissza dologban megy, mert van egy közös célközönségünk.
Zoli: Meg ők hamarabb nyúltak alapvetően egy vers feldolgozáshoz, mi pedig a nevünket is egy költőről vettük át. De zeneileg szerintem elfér két ilyen zenekar az országban.
Peti: Mi vagyunk a magyar Téveszme, ezt szokták mondani.

kép: Osvárt Dániel
kép: Osvárt Dániel

Szeretnétek kijutni külföldre?

Peti: Volt róla szó. Ugye most elindult ez a turné a Téveszmével. Mikor még szervezési státuszban volt az egész, akkor felmerült az, hogy el fogunk menni Szerbiába játszani, és ott ugye inkább magyar közönséghez, de végül ez nem jött össze. Nyugat felé nem nagyon akartunk és nem is nagyon akarunk a jövőben sem menni. Mindenki vagy dolgozik, vagy tanul, és emiatt még a magyar koncerteket is nagyon nehezen tudjuk összehangolni. Ahhoz, hogy külföldön ezt komolyan gondoljuk, rá kellene áldozni a szabadidőnket. Mármint nem is a szabadidőnket, hanem az életünket. Munkából nem lehetne elkéredzkedni, hogy „bocsi de most két hétig nem leszek itt, mert megyek külföldre bulizni”. Mondjuk, van olyan zenekar, például a Hanoi. Ők egy debreceni zenekar nagyon jó barátaink, akik magyarul tolják a szövegeket és ettől függetlenül voltak külföldön, rengeteg országban játszottak, és gyakorlatilag világot látni az egy baromi jó dolog….de nekünk valószínű, hogy nem is lesz tervben ilyen dolog. Nekünk ez bőven elég, hogy az országot bejárjuk, mert sok olyan helyre eljutunk ahol azelőtt nem voltunk. Én személy szerint még soha életemben nem voltam Pécsett, és 3hete voltunk ott koncertezni. Ez is nagyon jó érzés, hogy odamentünk Pécsre és ott volt 50 ember és láttuk rajtuk, hogy hallgatják a zenénket meg szeretnek minket és ez számunkra nagyon pozitív visszajelzés.

kép: Bodnár Dávid https://www.facebook.com/davidbodnarphotography?fref=ts
kép: Bodnár Dávid
https://www.facebook.com/davidbodnarphotography?fref=ts

Jártatok már Egerben ezelőtt?

Peti: Személy szerint én évek óta. Katrinák Márkot – a Téveszme gitárosát- már olyan 5éve ismerem Benával a vokálosunkkal együtt, egy Hegyalja Fesztiválon találkoztunk és akkor verődtem össze az egri társasággal. Utána elkezdődött egy olyan időszak, hogy azóta legalább évi 5x eljárok Egerbe. Amikor itt vagyok mindig van egy helyi jóbarát legtöbbször Márk, aki befogad minket. Nagyon szeretjük ezt a várost, mert nagyon jó a közönség és annak ellenére, amik az elmúlt pár évben történtek az egri underground színtéren, még mindig ez a város az egyik legszerethetőbb hely itthon.

kép: Osvárt Dániel
kép: Osvárt Dániel

Mit terveztek a jövőben?

Peti: Ez a tipikus klisé szöveg, hogy szeretnénk új számokat felvenni és nyáron lesz még egy koncertünk a Rockmaraton-on Pécsett egy hónap múlva durván, utána rá két napra játszunk a Dürer kertben. És voltak még felkéréseink egyébként a nyárra Campus Fesztiválra és még jó pár helyre, de azokat muszáj volt visszamondanunk, mert munka meg az egyébszemélyes dolgok miatt egyszerűen nem tudjuk elvállalni. Továbbá szeretnénk új számokat írni, meg ősszel szeretnénk is őket felvenni.
Zoli: Most a közeljövő mindenképpen számírással kell tölteni.
Peti: Nyáron egy kicsit pihenni fogunk valószínűleg, az új dalok írására fekszünk rá, meg próbálunk. Ez a turné felőrölte gyakorlatilag minden szabadidőnket a zenekar szintjén Szóval a nyáron azért nem megyünk koncertezni, hogy tudjunk próbálni.
Zoli: Sokkal többet játszhattunk koncerten, mint próbán.
Peti: Kb olyan egy szinten van, mert eddig ahány próbánk volt, annyi koncertünk volt körülbelül és ez nem egy tiszteletre méltó dolog, de a fél karom odaadnám azért, hogy minden hétvégén tudjunk próbálni. De ezt nem tudjuk összehozni egyelőre, aztán a jövőben kiderül, hogy sikerül ez.

Mondtad, hogy annyira gyakran nem tudtok próbálni. Milyen időközönként sikerül ezt összehozni?

Peti: Konkrétan ebben az évben egyszer vagy kétszer próbáltunk összesen.
Zoli: Nagyon-nagyon minimális.
Peti: Minimális, mert Bandinak ott van ugye az Orion Dawn is, mondjuk, ezt össze tudjuk egyeztetni, tehát ha hazajön Nyíregyházára, általában mind a két zenekar próbál, de inkább nem tud hazajönni, mert dolgozik. A buktatója a dolognak inkább az, hogy Bandi tanul, vizsgázik és ez az év elég húzós volt neki, de hozzá igazodtunk. És ahhoz képest amilyen adottságok voltak ebben a helyzetben, szerintem, amit lehetett, azt ki tudtuk belőle hozni. Ehhez annyi volt szükséges, hogy fél évvel előre mindent be kellett egyeztetni. Tehát nem volt ilyen, hogy jövő héten elmegyünk koncertezni, mert az kizárt dolog, hogy ilyen dolgok összejöjjenek rövid idő alatt.

Fazekas Edina

balról jobbra: T. Zoli, F. Edina és P. Peti
balról jobbra: T. Zoli, F. Edina és P. Peti
Please follow and like us:

Comments

comments