NBII-es junior bajnok és zenész egyszerre

PatrikSokan nem tudják, hogy a röplabda egy nagyon nehéz taktikai játék. Sokan nem tudják, hogy a tuba milyen hangszer, és hogy nem könnyű rajta játszani. Sokan még nem ismeritek Tuba Patrikot, iskolánk 12.c osztályos tanulóját, aki mindkettőről tud nekünk mesélni… | Forgács Fanni interjúja

Dob

Mióta sportolsz, és miket sportoltál idáig?

8 éves korom óta rendszeresen sportolok. Az úszással kezdtem, majd bele-bele kóstoltam a kosárlabdába. Rögtön beleszerettem ebbe a játékba, amit a mai napig imádok. Sok szép eredményt tudhatok a hátam mögött, és rengeteget fejlődtem testileg és lelkileg egyaránt. A labdajátékok iránti szeretetem egyre erősödött, és már egész fiatalon megtanulhattam és megérezhettem a sportszerűség igazi lényegét, mely egész életemet áthatja. 15 éves koromig kosárlabdáztam, de hobbiszinten még mai napig űzöm és szeretem. Nézni és játszani is imádom.

Most hol és mit sportolsz?

Jelenleg az Egerben működő EVSI-hez tartozó röplabda csapat tagja vagyok, ahol egykori testnevelő tanárom, Vince Tamás az edző.

Csapat Vincze Tamással
A bajnok csapat – Vincze Tamás tanár úr a bal szélen, Patrik a jobbon.

Mesélj egy kicsit a csapatról és az edzőről!

16 éves voltam, amikor Tamás bácsi rávett, hogy próbáljam ki magam a csapatban és majd meglátjuk, mi lesz – azóta lelkes tagja vagyok.

Egy nagyon jó társasággal ismerkedtem meg. Mindenki imádja, amit csinál, és szívvel-lélekkel sportol. Nagyon jó csapatszellem jellemez minket, mely Vince Tamásnak köszönhető.

Örülök, hogy egy ilyen jó edzőnk van, aki mindent megtenne a csapatért és azért, hogy még jobban megszeressük a sportot, és egyre jobbak és jobbak legyünk. Fontosnak tartja a csapat összhangját és baráti együttműködését, a pályán kívül is. Külön hálás vagyok neki azért, mert nélküle nem sikerült volna az érettségim testnevelésből. Szabadidejét is rám áldozta a jobb eredmény érdekében. Nem utolsó sorban pedig mindig hálás leszek neki azért, hogy megismerkedhettem a röplabdával, ezzel az igen nehéz taktikai játékkal, így újabb sporttal bővülhetett a tudástáram.

Hogy zajlanak az edzések?

Az edzések heti háromszor kétórásak és mindig vidáman, jó hangulatban zajlanak. Az öltözőben mindenki lelkesen várja az újabb izzasztó edzést. A csapat összes tagja odavan a sportért, a röplabdáért, és örülök, hogy a már meglévő játékosok befogadtak maguk közé, és mindenben segítettek.

csapat sáv

Pár hete nagyon szép eredményt ért el a csapatotok! Az NB II-es junior bajnokságon aranyérmet szereztetek. Milyen volt a mérkőzés, a díjak átvétele, és hogyan éreztétek magatokat?

A verseny napja egy nagyon hosszú, de izgalmas nap volt. A mérkőzések nagyon szorosak voltak.

/A HEOL cikke a bajnokságról IDE kattintva elérhető!/

Elszántak voltunk, tisztában voltunk a képességeinkkel, és azzal, hogy mit érhetünk el. Ennek fényében „harcoltunk”, és adtunk bele apait-anyait. Mindenki maximálisan kivette a részét a játékból, az edző pedig követelte a maximalizmust, mert tudta, mire vagyunk képesek. Utólag megállapíthatom, hogy mindenki 100%-ban odatette magát az országos megmérettetésen.

Nekem külön örömöt jelent, hogy egy új posztban, aminek a feladata kifejezetten a védekezés, ilyen sokat játszhattam és ilyen sikert érhettem el.

Örülök, hogy kezdő középiskolásként megismerhettem Zsemlye Sándort, aki NB I/b kosárlabda játékos és az egri kosárlabdacsapat kapitánya és kulcsfigurája. Külön megtiszteltetés számomra, hogy eljött engem megnézni és szurkolt nekünk. Amikor tehetem én is ellátogatok a mérkőzéseire és figyelemmel követem sikereit, pályafutását.

A díjátadón pedig nagyszerű érzés volt, amikor nyakunkba akasztották az aranyérmet, melyet oklevél és serleg díszített.

Nagy büszkeség, hogy ilyen eredményt érhettünk el, egy kisebb várost képviselve, egy olyan labdajátékkal, ami elfeledettnek mondható az országban.

Szerintem Egerben nagyon kevesen tudják, hogy a városuk egy ilyen eredményes és kiváló csapattal rendelkezik.

A név kötelez
Patrik és hangszere – nomen est omen (“a név kötelez”)!

Ezek mellett a szép sportsikerek mellet pedig zenélsz is. Mesélj nekem a kezdetekről!

10 éves korom óta zenélek. Az általános iskolás tanárnőm szerettette meg velem a zenét, és ő vitt el a zeneiskola nyílt napjára, ahol elhatároztam, hogy szeretnék megtanulni valamilyen hangszeren játszani. A klarinét mellett döntöttem, ám a felvételin kiderült, hogy a fizikai adottságaim, egy testesebb, nagyobb hangszert igényelnek. Így ismerkedtem meg a kürttel és Panyi Tibor tanár úrral, akivel a mai napig tartom a kapcsolatot, és hálás vagyok neki, amiért megszerettette velem a zenét, és a hangszert. Az első négy évben tenor kürtön játszottam, amivel megyei II. helyezett lettem 2008-ban, Szihalmon. Utána 3 évig bariton kürtön játszottam. Majd az utolsó zeneiskolás évembe elkezdtem tubán játszani.

Jelenleg hol zenélsz, és milyen tapasztalataid vannak?

Jelenleg a Farkas Ferenc Zeneiskola fúvós zenekarának tagja vagyok. Sok fellépést tudok már a hátam mögött és sok új ismeretséget, jó kapcsolatot kötöttem a zene által. Jó kapcsolataink vannak a testvérzenekarokkal. Ilyen például a Szihalmi fúvós csapat.

Rengeteg fárasztó munkával járt, hogy idáig eljutottam, és nagyon hálás vagyok tanáromnak, Panyi Tibornak, akinek segítőkészsége és hatékony tanítási módszere nélkül nem jutottam volna idáig.

14 éves korom óta aktív tagja vagyok a zenekarnak. Mindig ellátogatok a heti 2 próbára, ha a tanulással és az edzésekkel össze tudom egyeztetni. Egy láthatatlan kötelék fűz a zeneiskolához, mely nem tud elszakadni.

Kevés tubás van mind a városban és megyében, és örülök, hogy én ezzel a hangszerrel támogathatom a zenekart. Nagy öröm, hogy két év alatt ilyen szintre jutottam.

Ha elsodor az élet a városból, és a továbbtanulás miatt másik városba kerülök, nem szeretnék elszakadni a zenekartól, és amikor csak tehetem, vissza fogok jönni ide hozzájuk.

„A sport megtanít becsületesen győzni vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.” (Ernest Hemingway) Remélem, egyre több emberhez jut el a sport és a zene szeretete Patrik szavain keresztül. Neki pedig további sok sikert kívánok!

Forgács Fanni

Please follow and like us:

Comments

comments