Puli szerelem

kutyakiállítás_cover_880x400 (2)

A cikk első része, a szilvásváradi nemzetközi kutyakiállítás beszámolója IDE kattintva olvasható, szintén Fruzsi tollából, rengeteg képével együtt!

A kutyakiállításon BENEDEK JUDIT adott nekem interjút az általuk indított kutyusokról, betanításukról, a hogy mit is jelentenek neki és családjának ezek a csodás állatok. Okosabbak lettünk a helyezések eldöntésének témájában is. Lehetséges, hogy még a végén mi is a pulik szerelmesei leszünk?!

-Milyen fajta kutyákkal indultak, hogy hívják őket és mennyi idősek?
-Mi nem kutyákkal, hanem PULIkkal indultunk a versenyen, 4 vannak. A mama Pörgelóci Némber Lotti, ő 3 éves, a papa Szépapáti Tréfa, 4 éves. Nálunk született picikéik Pörgelóci Gesztenye Szöszi és Pörgelóci Galagonya Csipke, ők 6 hónaposak lesznek a jövő héten.

-Mitől érdekesek ezek a kutyák?
– Ők, mint mondtam nem kutyák, hanem pulik! Rendkívül értelmes, okos, intelligens kutyák, család barátok, nemcsak egymást, hanem a gyerekeket is szeretik.

-Mikor kezdték el a betanításukat? Mennyi időt vett ez igénybe?
-Kölyök korukban kezdtük el a tanítást, de ezt minden kiskutyával kéne, akkor lennének igazán jól nevelt, felnőtt kutyusok.
-Hogyan készültek a kiállításra, mikor kezdték el a felkészülést erre?
A kiállításokra is szintén egész pici korban elkezdjük felkészíteni őket, szocializálni, közösségbe hordani. A kicsiket is pici koruktól visszük magunkkal mindenhova, kocsihoz szoktatjuk, vonathoz, tömeghez hogy kiegyensúlyozott idegrendszerű kiskutyák legyenek.

-Mi vezette önt arra, hogy ezekkel az állatokkal foglalkozzon?
-Nekünk a pulik családtagok, az első 8 éves, ő nem kiállatási, vele nagyon sokat jártunk kutyaiskolába. Agilitizett, hihetetlenül okos, ő vele kezdődött a puli szerelem!

-Mi alapján zsűrizték az állatokat?
-A bírók fajtán belül a standard alapján zsűriznek, minden fajtának van, és az ehhez legjobban hasonlító egyedet hozzák ki győztesnek általában.

-Egy kutyafajtán belül is rengeteg kutya versenyzett, hogyan döntik el melyik a legszebb?
-A fajtákon belül vannak osztályok, mert nyilván egy kölyök még fog változni. Külön bírálják a szukákat, kanokat, majd összevetik a legszebb szukát és kant és közülük kerül ki a győztes. Ezek a győztesek mennek utána a BEST In SHOW programba, ott már csak minden fajta győztese versenyzik egymással fajtacsoportonként.

-Milyen helyezést értek el itt Szilvásváradon?
-Szilvásváradon nagyon sikeres hétvégét zártunk, mind a 4 kutyusunk nagyon jól szerepelt.

-Voltak már más versenyen is, ha igen milyen helyezésekkel gazdagodtak?
-Mi már 4 éve járunk kiállításokra Tréfával és Lottival , ők rengeteg cím birtokosai már, felsorolni most nagyon hosszú lenne. Mind két pulink Interchampion, többszörös CACIB , fajtagyőztes, BIS győztes. Reméljük a gyerekeik is ilyen sikeresek lesznek.

-Csak a helyezésért indulnak, vagy a részvétel a fontos?
-Nagyon jó érzés tudni, hogy már sok díj nyertesei a Pulijaink, ez egy visszajelzés, hogy mások szemében is nagyon szép fajta, és hogy a mieink még fajtáján belül is kiemelkedőek. Ennek ellenére sohasem a helyezésért indultunk. Fontosnak tartom a részvételt.

-Mivel veszi rá a kutyusokat, hogy megcsinálják amit kér?
-Nagyon szeretik a jutalomfalatokat, de nem kell őket rávenni, nagyon okosak és örömmel csinálják a feladatokat. A versenyek nem csak nekünk, hanem nekik is nagy élményt nyújtanak.

-Tetszett-e ez a rendezvény, mi volt benne a legjobb?
-A rendezvény nagyon tetszett: gyönyörű helyszín, kényelmes ringek, jó szervezés, az időjárás lehetett volna kegyesebb hozzánk.

-Terveznek-e a közeljövőben versenyre menni, ha igen, hova?
-Persze, tervezünk kiállítást az idén, általában a nemzetközi kiállításon, ha van rá időnk, részt szoktunk venni, a legközelebbi, amin indulunk, a Komáromi lesz.

Köszönöm szépen Juditnak a válaszokat, az interjút. Gratulálok a Szilvásváradon elért kiemelkedő helyezésekért, illetve sok sikert kívánunk a komáromi versenyhez. Reméljük ott, illetve a jövőben is sok szép eredménnyel gazdagodnak a Pulik!

 Keresztyén Fruzsina (9.B)

FF_original_brand_khaki688806_33464c6901_s

Please follow and like us:

Comments

comments