A lovak világa

 

A lovak világa

Az ember lóvá tesz, a ló emberré – tartja a régi mondás. A 11.C-s Kiss Virág sorait elolvasva meggyőződhetünk ennek a kijelentésnek az igazságáról. Angolul a “highly-recommended”, azaz magasan ajánlott kategóriába tartoznak az alábbi sorok, megéri elolvasni!

A föld legcsodásabb teremtményei

A lovak Isten legcsodásabb teremtményei. Megértő, szerető társaink, akikben őszinte barátokra lelhetünk, s akik egy életen át szolgálnak bennünket. Nincs olyan háború vagy harc amelyben a lovak ne játszottak volna központi szerepet. Amióta az ember megszelídítette eme nemes és büszke állatot, azóta sorsuk összefonódott és elválaszthatatlan kötelék alakult ki köztük. Tűzön-vízen át szolgálják a gazdáikat, s ezért cserébe nem kérnek mást, csak egy kis szeretetet.

Ha elnyered a ló bizalmát, azzal minden kincset megkapsz amire vágytál. Melletted lesz a bajban, megnevettet ha szomorú vagy, felelősségre tanít, megnyugtat és szerető társad lesz, amíg szíve meg nem szűnik dobogni. Lovat tartani nagyon jó móka, ugyanakkor nagy türelmet és felelősséget igényel. Neked kell gondoskodnod az egészségéről, ellátásáról és kénye

lméről. Ez mind fáradságos munka, de amint felülsz a hátára minden kétséged elillan…..

A ló hátán van a földi mennyország

Mintha valamilyen hihetetlen kapocs fűzne a lovadhoz. Szívetek egyszerre dobban és mind ketten ugyanazt érzitek. Szabadság! Erei kidagadnak az erős nyakán, izmai megfeszülnek, sörényét tépdesi a szél, füleivel előre figyel. Lábait egyre gyorsabban és gyorsabban szedi, úgy érzed magad mintha repülnétek. Igen repültök. Az álmaitok felé. Nincsenek akadályok, problémák, gondok, csak te és ő és a végtelen mező. Most már egy szív egy lélek vagytok. Mint a sólyom a szélben úgy szálltok ti is. Hihetetlen boldog vagy. A szád fülig ér és nevetsz. Lovad elégedetten nyerít egyet és lassan megálltok. Mintha nem is a földön lennétek, hatalmas mámorban van részetek. Rádőlsz lovad csatakos nyakára és a fülébe súgod: Köszönöm!

A lovaglás nem csak egy sport hanem életforma és egyike a legősibb művészeteknek. Feltételezések szerint Oroszország nomád népeiből származnak az első lovasok és valószínűleg az első lovak is itt jelentek meg először. A lovak jelentős szerepet játszottak az ókorban, mint eszköz vagy mint táplálék. A keleti népek már a kezdetektől szoros kapcsolatban álltak a lóval és elsőként ők képezték ki módszeresen őket. Ahogyan az emberiség és a technika is fejlődött, a lovakat is egyre több mindenre használták. Gyorsaságuk és kitartásuk révén a katonaság előszeretettel képezte és használta ezeket a fenséges állatokat. Miután egyre több és több lovat tenyésztettek, a tehetősebb emberek már nem csak mint használati hanem élvezeti cikk-ként is használták a lovat. Először Olaszországban, a reneszánsz idején alakultak meg az első lovas iskolák, ami nagyban befolyásolta a fejlődését és a sorsát ennek az új tudományágnak egész Európában. Az iskolalovaglás lehetővé tette a nyeregben való eligazodáshoz szükséges alapismeretek elsajátítását. Aztán az alapelemek elsajátítását követően kezdődhetett a lovaglás sport irányú fejlődése, amelynek köszönhetően megkezdődtek a lóversenyek, vadászlovaglás, a távlovaglás és egyéb lovas versenyek. Manapság hét lovas sportágat tartunk számon. Ezek a díjugratás, díjlovaglás, lovastusa, fogathajtás, lovastorna, távlovaglás és western. A galopp és az ügető mint szórakozás vált népszerűvé először a felső tízezer, majd a szegényebb rétegek között is. A leghíresebb magyar versenylovaink: Kincsem aki 54 versenyéből 54-et megnyert, Imperiál a hatalmas mén, és Overdose aki pár éve hatalmas népszerűséget adott a magyar lovas sportnak.

Az életem

A lovaim életem értelmei. Nekem ők a mindenem és nélkülük én nem létezhetem. Nagyon sokat köszönhetek nekik. Míg mások bántottak, becsaptak, magamra hagytak, a lovaim mindig ott voltak nekem. Sosem fordultak el tőlem. Bármikor, ha valami bántott és egyedül éreztem magam, a lovaim jelentették lelkemnek a menedéket. Az évek során megtanultam érteni a lovak gondolkodását és olyan mély és bizalmas kapcsolatot kialakítani velük, amilyen két ember között nem jöhet létre. Ha tehetem, mindig lovak közt vagyok és lovagolok. Mert a lovak az életem!

Kiss Virág

Kiss Virág fotói:

 

Please follow and like us:

Comments

comments