Én és a politika

Sokan felteszik a kérdést, hogy “miért nem érdekli a fiatalokat a közélet?”. Hiszen mindenki csak azt látja, hogy a facebook-on unatkozunk, a bulikban, koncerteken tombolunk. Iszunk. Drogozunk. Rosszak vagyunk. A jövőnket pedig magasról leszarjuk.

Vajon miért van ez így?

A magyar fiatalok csalódottak, úgy érzik senki nem kíváncsi a véleményükre, és hogy semmit sem tehetnek, mert ők az a generáció, akik úgyis mindent elcsesznek.

Nyilván vannak kivételek! Én például nem vagyok csalódott, és addig megyek, amíg valaki meg nem hallgat!(vagy blogot írok-amit talán valaki el is olvas-naná, hogy az ember magát mindig kivételesnek tartja!)

Hogy néhányunkat miért nem érdekel a politika? Erre én is kíváncsi voltam. És ha valakit pedig igen arra is. Kíváncsi voltam, hogy azok az ifjak, akik velem együtt idén elsőnek szavaznak, mit is gondolnak az egész közéleti témáról. Tehát, jó néhány tizennyolc évest faggattam arról, hogy mi is a véleményük. (mert egymás véleményére bizony kíváncsiak vagyunk!

Szóval így látják a megkérdezett tizennyolc évesek…

P.A: Érdekel Magyarország mostani politikai helyzete?

Virág: Igen érdekel, mivel a mi sorsunkról döntenek, az életünkről, a jövőnkről.. de próbálok elhatárolódni és figyelmen kívül hagyni, hiszen csak felidegesítem magam vele. Borzalmas de egyben nevetséges is, ami a parlamentben folyik..

 Petra: Magyarország politikai helyzete abszolút nem érdekel, mert már olyan döntéseket hoznak, amelyekkel mélyebbre ez az ország nem is süllyedhetne. Lemaradtunk. Még Romániához képest is! Szégyen!

Nikola:Természetesen érdekel, hiszen az országunk politikai helyzete befolyásolja a közvetlen életünket, gondolok itt az életszínvonalra, környezetre stb..

Márk: Érdekel, hogy mi zajlik itthon a politikában, hiszen én is itt élek és tudni szeretném, hogy mire lehet számítani a jövőben.

Mirella: Valamilyen szinten érdekel, mert már betöltöttem a tizennyolcat, és így már nekem is kell majd szavaznom. De egy párt se tud semmivel igazán megfogni, mert egyre csak rosszabb Magyarország helyzete szerintem. Meg azért is érdekel, mert itt élek, itt lakok és rám is kihatnak a politikai dolgok, mint minden más magyar állampolgárra is.

Vivien: Igen, természetesen érdekel, mert én is magyar állampolgár vagyok.

Ricsi: Egy dolgot érzek. Közöny. Különösebben nem érdekel a politikai helyzet. Amikor négyévenként váltja egymást a politikai garnitúra és mindig az a két nyugdíjas párt cseréli, vagy nem cseréli egymást. Aztán a választások közeledtével egymásra mutogatnak és elmondják, hogy ők nem így csinálták volna, ahogyan a mostani hatalmon lévő kormány teszi.

Jocó: Persze, hogy érdekel, mivel a pályaválasztásomra is kihat és nem mindegy, hogy ki vezeti az országot.

Dani: Hát..egyáltalán nem érdekel, mert úgysem tudok mit kezdeni, ha tetszik, ha nem.

Imola: Érdekel a politika, mert a magyar parlamentben nincs összetartás egy káosz az egész. És néha nevetséges, amit művelnek. Ez kihat a magyar népre is, mert a külföldiek rosszul néznek ránk.

P.A: Őszintén válaszolj, érted hogy miről hadoválnak a politikusok? Ha érted, honnan tájékozódsz? Ha nem, szerinted miért nem?

Nikola: Igazából én azt gondolom, hogy rengeteg dolgot kellene átlátni valószínűleg ahhoz, hogy valóban értsem  azt amiről a mai magyar politika szól. Ehhez nyilván kell egy olyan szintű érdekeltség is, amely által hozzá juthatnék ezekhez a dolgokhoz, azonban azt kell, hogy mondjam, mivel egyelőre életkoromnál fogva nem tudom befolyásolni az ország politikájának alakulását nincs mérhető értékű érdeklődésem ehhez.

Márk: Érteni szoktam a politikusokat, mert gyakran nézek a TV-ben híradást, ahol őket adják, illetve az internetről is könnyen tájékozódhatok.

Imola: Szerintem néha még ők maguk sem értik, hogy miről beszélnek. A nagyobb pártokat csak a pénz érdekli, és hogy elég támogatót szerezzenek az idei választásokra. Leginkább az internetről és a TV-ből tájékozódom.

Vivien: Nagy részét értem, de őszintén bevallom, hogy van olyan része, ami nem világos számomra.

Mirella: Nem nagyon érdekel, igazából unom. Néha hallom a dolgokat, mert drága nagyapám mindig a híreket nézi a TV-ben meg a parlamenti adókat. Így én is tájékozódok valamilyen szinten.

Jocó: Sajnos nem mindent értek, de az internetről és ismerősöktől próbálom orvosolni ezt a problémát. Az hogy nem értem szerintem azzal is összefügghet, hogy még én is fiatal vagyok és van még mit tanulnom, de mint mondtam, próbálom orvosolni.

Dani: Nem értem, és nem is érdekel igazából.

Petra: Értem miről hablatyolnak, de már régóta nem érdekel, mivel a legtöbbjük csak hamis ígéretekkel próbálja manipulálni a népet. Magyarország=Demagógia. Tévéből szoktam. De inkább már kerülöm azt is.

Virág: Sajnos nem egészen, mivel mind olyan kifejezéseket használnak, amiről valójában fogalmam sincs. Bár szerintem ez is a lényeg, hogy a hétköznapi ember számára ne legyen kivehető a mondanivaló.. Túl egyértelmű lenne.

 Ricsi: Inkább úgy fogalmaznék, hogy fel tudom dolgozni, de nem értem őket, mivel elé gyakran elfelejtik azt, amit mondanak és ebből fakadóan az ígéreteiket nem váltják be. Ennek ellenére minimálisan szoktam követni, hogy mi zajlik a magyar politikai életben, de sosem olvasok olyat, ami politikusok szájából ömlött ki. A kedvenc kritikusom szokta néha a véleményét kifejteni amivel gyakran értek egyet, mert a nézőpontunk megegyezik.

Fontos, hogy te is szavazz!
Fontos, hogy te is szavazz!

 P.A: Szerinted fontos, hogy szavazz? Miért?

 Ricsi: Persze, hogy fontos szavazni, elvégre a szavazók emelik fel vagy éppen taszítják le az aktuális kormányt. Az, hogy én fogok-e szavazni még nem tudom. Ameddig a tömeg csak a bal és jobb oldal között tud választani, az én szavazatom ott nem sokat fog érni.

Mirella: Számomra ez még kétes dolog, mert már szavazhatok, és most szavaznék még csak először, de még magam sem tudom kire tenném a voksom. Viszont, ha nem megyek el, akkor az automatikus szavazat az eddig négy évig kormányzó pártra.

Jocó: Mivel idén már én is szavazhatok gondosan át gondolom, hogy kit választok!

Imola: Igen fontosnak érzem, hogy szavazzak, mert én ezzel tudok csak beleszólni a politikába. Reménykedem, hogy az országban egyszer véget ér a káosz!

Virág: Fontosnak tartom, mert ez egy újabb lehetőség, hogy alakítsam a jövőm, illetve másokét is persze. Bár nem feltétlen az én szavazatom lesz a mérvadó, de a tudat megnyugtató, hogy igen, én megtettem, rajtam már nem múlhat.

Nikola: Igen, fontosnak tartom a szavazást, hiszen ezáltal érvényesíthetem saját érdekeimet.

Márk: A szavazás mindenképp fontos, hiszen esélyt kapok, hogy támogassam azt a pártot, aki az én érdekeimet képviseli.

Vivien: Igen, nagyon fontos, mert ezen múlik a jövőm, és ha nem szavaznék úgy érzeném nem tettem semmit azért, hogy Magyarország jobb hely legyen, szívesen maradjak itt és ne vágyjak külföldre.

Petra: Én a szavazást hülyeségnek tartom. Akárki ül be abba a vezetői székbe, elfelejti, hogy ki volt és honnan jött.

Dani: A szavazás? Kinek, mi a fontos. Nekem nem az, és azért, mert nem tudok változtatni semmin vele!

 P.A: Szoktatok a barátaiddal beszélgetni a politikáról és a jövőtök alakulásáról?

Nikola: Meglehetősen ritkán. Leginkább a jövőnk alakulásától jutunk el a politikához. Ez a tény következetesen mutatja, hogy jövőnk nagyban függ a mai magyar politika helyzetétől. Véleményem szerint egy alapvető fogalmának mindenkinek kell lenni arról, hogy ez a politika merre tart, milyen irányba tolódik, fejlődik-e még ha nem is érdekelt nagy mértékben benne. Továbbá azt gondolom, hogy ez az alapvető érdekeltség feltétlen szükséges a szavazásnál való reális döntéshozáshoz is.

Márk: Barátokkal szoktam beszélgetni erről, persze csak azzal, aki fogékony a témára.

Mirella: Hát politikáról nem nagyon. De az, hogy hogyan fog alakulni a jövőnk, arról igen. És sok mindenki menne inkább külföldre, mert úgy érzik, hogy ez az ország egyre csak rosszabb és rosszabb.

Ricsi: Igen, amióta valamelyik nap konstatáltuk, hogy a kedvenc ingyenes napilapunkban is bemászott a politika és éppen a hatalmon lévő kormányt szidják. A másik dobása az ellenzéknek az volt, hogy felmászott a facebook-ra és ott próbálja a kampányát folytatni úgy, hogy „hirdetés” és „ajánlott bejegyzésként” kerül ki a közös üzenő falra. Engem pedig csak akkor fog érdekelni a pártok kampánya, amikor mondjuk a ponthatárokat viszik lejjebb, vagy valami kedvezményt nyújtanak a diákságnak.

Dani: Szoktunk beszélni róla, de főleg a jobb oldalról.

Petra: Általában szoktunk, de mi ez ellen nem tehetünk semmit, szóval a fiatalság inkább fogja magát és uzsgyi külföld!

Jocó: Ez a téma sokszor előjön, mivel fontos a jövőnk és, hogy mit szeretnénk. Ebben a politika is nagy szerepet foglal.

Vivien: A jövőnk alakulásáról igen, de a politikáról nem igazán.

Imola: Régebben igen, de most már annyira nem jellemző, hogy a barátaimnak felhozzam a témát. Szüleimmel szoktunk a jövőm/jövőnk alakulásáról beszélgetni, mert ez nagyban függ Magyarország politikájától. A megélhetés és a munkahelyek miatt. Ha ez nem változik nagyban, akkor a jövőmet külföldön képzelem el.

Virág: Igen, „sajnos” folyamatos téma a baráti körömben. Így az érettségi előtt, valahogy mindig ennél a két témánál kötnek ki a beszélgetéseink, és a vége mindig kétségbeesettséggel egybekötött felháborodás és „leszarom elköltözök” lesz.. Ami jelzem szintén nem egy jó megoldás, hisz a problémák elől nem menekülni kell, hanem megoldani őket.  Csak nehéz.

Pap Andrea

A cikk eredeti megjelenési helye: http://jegkockak.wordpress.com/

Please follow and like us:

Comments

comments