Hajmeresztő interaktivitás a deszkákon

Rácz János; Besenczi Árpád
Rácz János és Besenczi Árpád. (Fotó: Komka Péter – MTI, egrihir.hu)

A Hajmeresztő című interaktív bűnügyi vígjáték már bő 3 hónapja van műsoron Besenczi Árpád rendezésében az egri Gárdonyi Géza Színházban.

A darab eredetileg egy német író, Paul Portner tollából pattant ki 1963-ban. Az író szándéka szerint a színdarab pszichodrámának indult annak demonstrálására, hogy hogyan is működik az elme egy bűntényre való visszaemlékezés kapcsán. 1976-ban rátalált két amerikai színházi szakember, akik átdolgozásukkal 1978-ban elindították világhódító útjára a művet.

A színészi játék leírhatatlanul tetszett, ugyanis ezeknek a színészeknek napról-napra improvizálniuk kell – persze bizonyos „sarokpántok” mentén. A darab alakulását a nézők dönthetik el kérdéseikkel és a színdarab vége felé egy szavazással. A színészek a kérdések és a szavazás végeredménye alapján alakítják a nyomozás végét.

Besenczi Árpád
Fotó: Komka Péter – MTI, egrihir.hu

A díszlet igazán élethű volt, egy igazi fodrászszalon képét tükrözte vissza. A jelmezek nagyon ötletesek voltak, különösen tetszett Barbara Demarco, fodrászlány egyedi öltözéke és frizurája. Eleinte a fények váltakozásának nem volt nagy szerepe, de mikor a helyzet nagyon feszült lett igazán nagyon jó volt a fényjáték. Ilyen jelenetek voltak például a kihallgatások, illetve mikor fény derült a gyilkosra.

Véleményem szerint igazán ötletes, izgalmas és vicces színdarab. Kisgyermekeknek nem ajánlanám, hiszen ők még nem biztos, hogy megértenék az összefüggéseket, na meg persze volt, hogy elhangzott néhány trágár kifejezés. Azonban az idősek, felnőttek és tinédzserek számára hatalmas élményt, és persze egy igazán jó estét varázsolhat.

Princz Andrea

A darab részleteiről és a szereposztásról olvass utána a színház honlapján EZEN A LINKEN… vagy inkább nézd meg magad!

Please follow and like us:

Comments

comments