Panasz helyett sok nevetés – Nálunk járt Mosolyka

mosolyka_cover_880x400

Mosolyka – mindenki így hívja, pedig Holzleiter Fanny orvosai szerint már “rég nem kéne, hogy életben legyen”. Ehhez képest köszöni szépen, jól van, elfogadta kerekesszékes életét és küzd izomsorvadása ellen. S közben járja az országot, blog s regényt ír, hogy minél több embernek elmondhassa: Te döntesz!

Iskolánkba is ellátogatott egy beszélgetésre – Párkányi István beszámolója következik.

Az örök mosoly (Kép forrása: http://mosolyka.blog.hu/)
Az örök mosoly (Kép forrása: http://mosolyka.blog.hu/)

Egy ütött-kopott fehér Suzuki érkezik a Bartók térre, az utánfutóján egy elektromos szék. Az anyósülésen egy fiatal lány ül. Annyit lehet látni, hogy ő és a többi utas nagyon nevet valamin. Később megtudtuk, hogy az egész útjuk így telt. A lány kísérői fiatalok, kisegítik az autóból, közben megy a kölcsönös ugratás, egymást érik a vicces „beszólogatások”. Fannit ugyanis ébredés után lefotózták barátai, megvolt tehát a téma az útra.

A diákok már több mint 20 perce várják a vendégeket, de ők rajtuk kívülálló okok miatt késnek, másik autót kellett szerezni reggel. A probléma elhárítva, az öreg Suzukira mindig lehet számítani.

A közel másfél órás beszélgetés a szokásos „Mesélj a betegségedről…” témával kezdődött. Persze csak neki „szokásos”, hiszen számtalanszor „mesélt” már betegségéről, talán unja is. A hallgatóság kezdeti visszafogottsága hamar elmúlt a sodró lendületű és humoros sztoriktól. Egymást érték a kérdések a beszélgetést vezető Czoller Viktória és Nikoletta jóvoltából. Az idő előrehaladtával ők is egyre élesebb, „elevenbe hatoló” témákat feszegetnek. Egyszer Fanni is odadobta a kesztyűt a közönségnek: „Most nézzük meg, hogy mennyire vagytok bevállalósak. Próbáljatok meg zavarba hozni, meglátjuk, menni fog-e!”

Fanny könyve (Forrás: libri.hu)
Fanny könyve (Forrás: libri.hu)

Mondanom sem kell, hogy nem tudtuk elbizonytalanítani… Nyílt őszinteséggel beszélt mindennapjairól, megosztotta velünk álmait, viszonyulását az egyéb fogyatékossággal élőkhöz, mesélt a népszerűség előnyeiről és hátrányairól, a médiával való viszonyáról. Kiderült, hogy neki is van „bakancslistája”, ami folyamatosan frissül. Legvastagabb betűvel azonban az van írva: „Táncolni az asztal tetején!”, aminek elérése persze hosszú órákon át tartó, következetes és néha fájdalmas gyakorlatokat kíván az edzőteremben.

Fannit megismerve, biztos vagyok benne, hogy ez sikerülni is fog.

A beszélgetést követően átkísértem a vendégeket ebédelni, aztán elmagyaráztam nekik, hol tudnak venni egy kis finom egri bort hétvégére… Mert, ha hétvége, akkor természetesen buli lesz.

Hazafelé azon gondolkoztam, hogy vajon hány Mosolyka jár köztünk, és hányan vannak azok, akik csak a pillanatnyi időjárási frontok hatásaival „küzdenek”.

Fanni életét követhetitek blogján is: mosolyka.blog.hu

Párkányi István

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yGs80M6R7P4[/youtube]

Az Index.hu videója: http://index.hu/video/2013/12/22/mosolyka/

IMG_8421

 

Please follow and like us:

Comments

comments