“Merengjenek el, utaztassák meg az elméjüket”!

Az Early Morning Vision, egy magával ragadó, négytagú együttes, akiknek a zenei stílusát nehéz megragadni. Pont ezért keltette fel az érdeklődésemet a Gyöngyösi zenészek munkássága.

A tagok színes zenei ízlése a lágyabb klasszikustól, egészen a súlyosabb deathcore-ig terjed. Személyenként más-más stílus áll közel hozzájuk, és ez mind nagy hatással van az általuk létrehozott zenére. Ezért amit játszanak, nehezen behatárolható. Zenéjük széles hangulati skálán mozog. Nyers, őszinte, technikás, lendületes és feszült. Saját érzelmeiket és ízlésüket tükrözik a dalok, melyeket ha odafigyelve, elmélyülve hallgatunk, egy olyan emelkedett atmoszférát varázsolnak körénk, ami beszippant, és rabul ejt. Érzelmeket, pillanatnyi hangulatot közvetítenek, és azt szeretném, ha minél több emberhez eljutna az Early Morning Vision légköre. (Facebook oldaluk IDE kattintva elérhető!) 

Grizner Tamással (Kex) beszélgettem, aki az együttes alapítója és egyik gitárosa.

 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UYToUQUbeFU[/youtube]

Mióta zenélsz? Milyen hangszereken? Mesélj az EMV előtti évekről.

Kex: Körülbelül olyan 16 éves lehettem, amikor a dobolás szenvedélye magával rántott. Először egy eléggé Black-Out hatású zenekarban doboltam (Alice Springs) majd egy kicsit durvább nu-metal, hc, trash, punk formációban fordultam meg (Horrifields). Tipikus sulis zenekar volt… nem tipikus arcokkal. A dobolással párhuzamosan énekeltem és rengeteg ötletem volt gitártémára is, így a szüleim jóvoltából sikerült hozzájutnom egy olcsóbb felszereléshez.

Belekezdtünk a Carana Padma elnevezésű projectbe, ahol először énekes gitáros, később pedig csak énekes szerepet töltöttem be és pár kislemezt csináltunk, házi stúdió minőségen.

Kétszer játszottunk a Hegyalja fesztiválon, egyszer az Azfeszten és még pár híresebb klubban Pesten és szerte az országban. Pár év zenélgetés után megkeresett a gyöngyösi Dolor zenekar (nu-metal/hc), hogy külföldön van a dobosuk és ki kellene őket segíteni. Elvállaltam a felkérést, de menet közben létrejött a jelenlegi fő zenekarom az Early Mrning Vision.

Egy darabig ment a három zenekar, de közben hazajött az eredeti dobos, aztán a Dolorban is már csak énekes voltam, majd a Carana feloszlott, mert nem tudtunk már tovább együtt zenélni és nem szerettük volna, ha a barátságunk is rámegy. Komolyabb terveket szövögetett a Dolor és az egy teljes embert követelt, én pedig nem szerettem volna megválni a friss zenekaromtól. Így egyedül az Early Morning Vision maradt, ahol mindannyian hozzáteszünk a zenéhez.

64855_10152536846855085_127629715_n

A banda felállása:

Szerdahelyi Zoltán – gitár
Csontos András – basszusgitár
Szécsényi Ádám – dob
Grizner Tamás Kex – gitár

Hogyan alakult meg az Early Morning Vision?

Kex: A zenekar 2007 nyarán alakult. Saját magam kezdeményeztem a dolgot és először a dobos (Szécsényi Ádám) adta be a derekát. Pár héttel később csatlakozott a másik gitárosunk Szerdahelyi Zoltán. Ők mindketten a Shade zenekarból igazoltak át. Nem sokkal később egy régi barátjuk és zenekartársuk is jött a basszusgitáros posztra, Ördög Gergely, de ő sajnos nem tudta vállalni a kötelezettségeket, így elég sokáig csak hárman csináltuk a próbákat és a koncerteket. talán fél/egy év zenélgetés után megtaláltuk a basszerosunk Csontos András személyében és a zenekar felállása azóta változatlan.

Az első pár évben egyszerűbbek voltak a dalszerkezetek és témák, könnyebb volt gitározás mellett énekelni, de ahogy fejlődtünk és bonyolódott a zene, már csak instrumentálisan íródtak a dalok. Ez persze megosztja az embereket akik hallgatnak minket, de nincs is ezzel semmi gond.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

A jövőbeni terveink 2014-re, hogy meg legyen írva 6 profin összerakott dal és ezek rögzítésre is kerüljenek egy nemzetközileg is vállalható hanghordozóra. Borítót neki és mehet a terjesztés. Illetve koncertezés az országban vagy akár külföldön is. A 6 dalos hangzóanyagból már 4 kényelmesen kész van, illetve az 5. dalnak a felénél járunk. Remélhetőleg pár hónapon belül megszületnek és véglegesek lesznek a számok.

Menet közben egy több állomású mini turnét is tervezünk a hajdúszoboszlói Blackhoney zenekarral. Ők stoner muzsikában utaznak. Miskolc, Eger, Budapest, talán Szolnok, Szeged. Igyekszünk minél több helyre eljutni és reméljük, hogy jó páran érdeklődést mutatnak majd ez iránt.

Mit lehet tudni erről az új lemezetekről? Milyen lesz a stílusa és a témája, esetleg a címe megfogalmazódott már bennetek?

Nincs konkrét története. Ahogy éppen érezzük magunkat, azt zenéljük ki magunkból, vegyes érzelmi skála. Az előző zenéinkhez képest még színesebb és “profibb” lett a dolog lesznek rajta még súlyosabb témák és még több csilingelős, elszállós rész. A címéről még nem esett szó, hisz az még odébb lesz, de már elgondolkodtam rajta…

Mit szeretnétek üzenni a zenétekkel a hallgatóságnak?

Konkrét mondanivalónk, dalszövegek híján nem nagyon van. A lényeg, hogy az emberek, akik meghallgatnak minket, eljönnek egy koncertre, engedjék el magukat, érezzék át a zenét. Merengjenek el, utaztassák meg az elméjüket. Nem kell, hogy ott tomboljanak a színpad előtt, akár állva vagy ülve is, ha átérzik a zenét az elég…

Forgács Fanni

Please follow and like us:

Comments

comments