Most te is Angyal lehetsz!

Elindult az Angyalműhely! December első hetében az iskolaudvaron egy olyan sátor fog állni, ahol több önkéntes várja majd a rászorulóknak felajánlott adományokat. Itt az alkalom, hogy Te is segíts másokon! A főszervezővel és egyben ötletgazdával, Pap Andrea Csillával (12.D) beszélgettem. 

Miért pont “Angyalműhely”?

A nevet csak úgy megálmodtam. Nem tudom, igazából azon gondolkoztam, hogy a Mikulásgyár az már olyan elcsépelt, mert mindenhol azt használják. Én pedig arra gondoltam az egész program kitalálásában, hogy ez az önkéntességről is szól, meg a karácsonyról, meg mindenről, ami jó. Aztán eszembe jutott, hogy amikor kicsi voltam, én az angyalkát vártam mindig. Tehát így lett Angyalműhely, gondolatok összekavarodásából.

Honnan jött a kezdeményezés?

Kipattant a buksimból. A karácsony kopogtat, és ilyenkor egy csomó szervezet gyűjt adományokat rászoruló gyerekeknek, családoknak. Arra gondoltam, hogy miért ne lehetne egy ilyen program a mi iskolánkban is.

Milyen adományokat vártok?

Olyan dolgokat, amelyekre nincs már szükségük a diákoknak, de még használhatóak. Gondolok itt játékokra, könyvekre, használati tárgyakra. Belevettük a gyűjtésbe a tartós élelmiszereket is (lekvár, konzerv, tészta, édesség stb.).

1461958_701740489845439_1295964861_n

Van konkrét szervezet, aki támogat téged, illetve akit a gyűjtők fognak támogatni?

Az adományokat a Katolikus Karitászon keresztül fogjuk eljuttatni a rászorulóknak valamennyi önkéntessel. Én csak az elindítója vagyok a programnak. Bárki részt vehet rajta önkéntes alapon, tehát így “mindenkin keresztül” megy a dolog.

Szerinted hogyan lehetne ösztönözni a diákokat arra, hogy segítsenek másokon?

Néhány embernél magától értetődő az a klisé, miszerint “adni jobb, mint kapni”. Azért mondom, hogy klisé, mert igaz. Néhány embert pedig rá kell vezetni. Én szociális kortárs oktató vagyok, tehát ismerem azokat a módszereket, amelyekkel rá lehet vezetni a jó cselekedetekre a diákokat. Ha egy ilyen programot elindítunk, csak pozitívan lehet hozzáállni. Szerintem érdekelni fogja őket, mert tehetnek valami jót, és a jó cselekedetek visszafizetődnek. Ha csak úgy is, hogy ott fagyoskodunk az ügyeletben több órán át, viszont jól érezzük magunkat és beszélgetünk arról, hogy miért is vagyunk itt, akkor már megérte.

Mit jelent szociális kortárs oktatónak lenni?

11 éves koromban csatlakoztam a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt önkénteseihez. A szervezet lehetőséget adott arra, hogy képzéseken vegyenek részt az ott tevékenykedő önkéntesek. Tehát volt egy alapképző tábor, ahol a szociális kortársoktatást választottam. Ez azt jelenti, hogy elmehetek iskolákba és beszélgethetek a diákokkal olyan témákról, mint “hajléktalanság”, “hogyan segíthetünk a függőkön”, “önkéntesség” és még sok más hasonló dolog. Egyébként szinte bármiről lehet beszélni, ami a diákok mindennapi életéhez tartozik. Bárki csatlakozhat a Vöröskereszthez, szívesen látnak mindenkit.

Felkereshet téged az, akit érdekel a téma?

Természetesen, ha több embert is érdekelne, akár össze is ülhetnénk és beszélgethetnénk jó néhány dologról. Mellesleg rengeteg játékom is van ezzel kapcsolatban, amelyeken keresztül megismerheti magát és társait bárki. Ezek a játékok viccesek, ám tanulságosak, ha egy picit is odafigyelünk a másikra, megismerhetünk egy csomó emberi tulajdonságot, amiket lehet, hogy nem is sejtenénk, hogy ezek miért vannak, vagy hogy egyáltalán léteznek. Tehát ez egy picit önismereti tréning is.

Mit vársz a projekttől? Hogyan fog ez a gyakorlatban megvalósulni?

Az hogy hogyan fog megvalósulni, nem tudom. Elméletben nagyon jól összeraktuk a kimenetelét a dolgoknak, de ez rengeteg szervezést és odafigyelést igényel, hiszen felhasználjuk az iskola “közmunka projektjét” is. Nem lesz egyszerű, de nagyszerű lesz, az biztos!

Czoller Viktória 13.C

Please follow and like us:

Comments

comments