Szívélyes vendéglátás – litvániai élmények

Iskolánk honlapján már olvashattátok Pap Andrea cikkében (katt!), hogy a Let’s Click pályázat keretén belül Litvániába utazhattak többen iskolánk diákjai közül. Az ott eltöltött egy hétről, s a vendéglátókról (hiszen nem is oly sokára ők fogadják az ottani diákokat!) mesél Szabó Panna, Maruzs Nikolett és Pogonyi Dávid. (További képeket az előbbi linken iskolánk honlapján találsz!)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RPO4tbV4UHk[/youtube]

Panna:

Nekem az egész litvániai út nagyon tetszett, mert a litván családok nagyon kedvesek voltak és családtagként tekintettek ránk. Az ételek kifejezetten finomak voltak és megkóstolhattuk a tradicionális litván fogásokat is. A családoknál esténkét együtt kártyáztunk vagy társasjátékoztunk. Vacsora után mindig a desszert következett, ami legtöbbször pite vagy karamellás sütemény volt. Hozzá teát fagyasztottunk. A programok érdekesek voltak és új dolgokat tanultunk. A városok közül talán a legjobban Riga, Lettország fővárosa tetszett,mert gyönyörű helyei s kis utcái nagyon szépek voltak.

litvania7_20131105_1767404185

Niti:

Szerintem mindenki nagyon izgult – különösen ,mikor már közeledtünk Rokiskis felé -, hogy milyen lesz a vendéglátás, vagy hogy milyen lesz a hely, de legfőképpen, hogy hogyan tudunk majd angolul beszélgetni velük. Találkozásom a litván vendéglátómmal egyre közeledett. Mikor megérkeztem, minden félelmem elszállt, azonnal segített a bőröndömet és a csomagomat hozni. Miközben a házuk felé haladtunk bemutatkozott és bemutatta az anyukáját is. Este megkérdezte, hogy mikor szeretnék majd kelni és elmondta a másnapi programot. A hét folyamán volt olyan program, amikor velem tartott, de volt olyan is, amikor órára kellett mennie. Ilyenkor mindig mondta, hogy a program után majd hol találkozzunk. Esténként sokat beszélgettünk, mindig felajánlotta, hogy gépezzek egy kicsit a laptopján vagy írjak egy e-mailt a családomnak. Egyik nap mutattam neki a gépen képeket Egerről és híres magyar zeneszámokat. A zenék nagyon tetszettek neki. Utána ő mutatott nekem litván dalokat. Még a kedvenc filmjét is megnéztük együtt. Amikor az iskolába mentünk, mindig segített és sosem engedte, hogy én cipeljem a táskámat. Egyszóval nem is kívánhattam volna nála jobb vendéglátót.

A családjából csak ő tudott jól angolul, de bármilyen furcsa, mikor az anyukája próbált beszélgetni, valahogy mindig sikerült és megértettük egymást. Gyakran kérték, hogy mondjak magyar szavakat, mint a kenyér, vagy a süti, ilyenkor ők is mindig elmondták ugyan azt a szót, csak litvánul.

Alig várom, hogy márciusban újra találkozzunk és remélem én is olyan jól tudom vendégül látni, mint ő engem.

litvania1_20131105_1123932259

 Dávid:

A Litvániában töltött egy hét alatt magával ragadott vendéglátóim kedvessége, nyitottsága és vendégszeretete. Az ott élő emberek mindennapjaiban érezhető a nyugalom és a kiegyensúlyozottság. Nagyon látványos volt számomra a vendéglátóimnál a kialakított családi harmónia és a gyerekek szüleik iránti tisztelete, szeretete. Litvániában, ahogy én láttam, az emberek állandóan jókedvűek és mosolyognak. Mikor megérkeztünk az iskolába, a diákok örömmel fogadtak minket. Jöttek hozzánk, kérdezgettek minket (persze angolul, már aki tudott) és vittek mindenfelé bennünket. Mi voltunk ott a nagy „attrakció”. Voltunk közösen a társasággal pizzériában, ahol jókat beszélgettünk és nevettünk. Az utolsó nap mikor elhagytuk a várost, ténylegesen is kiderült, hogy szerettek minket, mert a legtöbb litván diák elsírta magát búcsúzásunk közepette.

litvania3_20131105_1922433722

Please follow and like us:

Comments

comments