“Ez a szakma alaposságot, odafigyelést és türelmet igényel”

A kisgimnazista tanulók Szelezsán Gabriella tanárnő vezetésével az egri restaurátor műhelybe látogattak. Fügedi Gergely foglalja össze beszámolójában az élményeit.

01

Egy nap a történelem szakkör keretében ellátogatunk a restaurátor műhelybe. Eddig nem is tudtam, hogy Egerben ilyen is van, úgyhogy számomra ez újdonság volt. Négyféle műhely volt. Az első a textilműhely volt, ahol a régi, különböző módon előkerült, például: régészek során feltárt ruhákat, viseleteket restaurálták.

02
Mi is a restaurálás? A restaurálás az idők folyamán megrongálódott műtárgyak, műalkotások eredeti állapotának helyreállítása, szépségének technikai eljárások révén hiánytalan megőrzése, például: festményeknél a meglazult festékrétegek megerősítése. Voltunk a fémműhelyben, ahol régi fegyvereket és vas eszközöket állítottak helyre. Számomra érdekes látvány volt a honfoglalás kori kard, de legjobban a Mátyás-korabeli aranyserleg tetszett. A harmadik a faműhely volt. Ott fából készült régi tárgyakat állítottak helyre, mint például szekrény, komód, asztal, koporsó. A negyedik műhely a cserepek restaurálásával foglalkozott. Ahogy beléptünk, sok kis cserépdarabot láttunk egy nagy asztalon. A hölgy, aki bent volt, elmondta, hogy ezeket kell egyesével kiválogatni, keresni, hogy melyek azok a darabkák, amelyek a tárgyhoz tartoznak. Mindezek után össze kell állítani egésszé. Vannak olyan darabok, amik vagy eltörtek, vagy nem kerültek elő, így ha a tárgy hiányos, azokat saját kezűleg pótolni kell, és olyan mintákat készíteni bele, amilyen eredetileg volt.

03

04

05
Minden műhelyben hangsúlyozták: „nem lehet olyat csinálni, hogy olyan mintát teszek bele, amilyet én akarok, hanem csak amilyen az eredetin látható, mert ha más mintát használok, akkor az már nem restaurálás.” Ebben a műhelyben gondoltam bele, hogy ez a szakma alaposságot, odafigyelést és türelmet igényel. Nekem nagyon tetszett, és ha lehet, akkor legjobban a fém restaurátor műhely, valamint az edényekkel és a vázakkal foglalkozó műhely tetszett. Szerintem nagyon megérte elmenni és mindenkinek merem ajánlani, hogy, látogasson el erre a helyre.

Fügedi Gergely (7.E)

Please follow and like us:

Comments

comments