“Különlegesség a világhoz való viszonyom”

Idén is több új tanár érkezett hozzánk. A 45 percek alatt is el lehet csípni néhány új információt róluk, de kíváncsiak vagyunk, kik ők valójában, mivel foglalkoznak szívesen szabadidejükben. Interjúsorozatunk első részében Károly Beatrix (11.B) Kormos Zoltán tanár úrral beszélgetett.

1420018_636542999731406_1698140091_n

Miért ezt az iskolát választotta?
Ez igazából nem választásnak az eredménye, hanem így alakult. Több helyre is beadtam az évek során az önéletrajzomat, és ez volt az a lehetőség, ahonnan visszajeleztek pont most szeptemberben, számomra is elég váratlanul.

Szeret itt lenni? Jól kijön a kollégáival?
Szeretek itt lenni és persze jól kijövünk, mert elég segítőkész gárda. Egyébként sincs általában bajom az emberekkel. Nagyon jól elfoglalom magam minden egyéb dologgal azon kívül, hogy intrikáljak bárkivel és mindig szoktam csodálkozni, hogyha mondjuk az emberek nehezen jönnek ki egymással.

Mit gondol a tanulókról?
A tanulók vegyesek, mint oly sok más iskolában. Vannak, akik érdeklődőbbek és vannak, akik kevésbé érdeklődőek. De nyilván ez osztályokra is vonatkoztatható, tehát vannak olyan osztályok, amelyek jobban igyekeznek, és vannak, amelyek kevésbé. Mindenkinek, s minden osztálynak megvan a sajátos jellegzetessége és saját karaktere.

Volt valamilyen emlékezetes eset vagy különleges helyzet az osztályokban?
Eddig még nem alakult ki különleges helyzet, de nem is vagyok itt régóta. De tréfás dolgok, helyzetkomikum az mindig adódik – ezek közül még egyelőre nem volt olyan emlékezetes. A szeptember, október még az ismerkedés időszaka az osztályokkal, tapogatózások ugyanúgy két részről, hogyan és milyen módon lehet…

Már gyerekként is tanár szeretett volna lenni? Milyen más karriert képzelt el magának?
Gyerekként nem szerettem volna tanár lenni, nagyon sajátos, hogy így alakult, több szempontból is. Mondjuk azt, hogy nem töretlen a tanári pályám. Máshová jelentkeztem, eredetileg rendőrtiszti főiskolára, és ha jól mentek volna a dolgok, akkor vám és pénzügyőrségnél dolgoztam volna, csak bizonyos dolgok miatt nem sikerült a felvételi. Akkor történelemmel és magyarral mentem tovább, így alakult.

Ön milyen diák volt?
Mint mindenki más, hol jó, hol rossz, hol érdeklődő, hol kevésbé érdeklődő.

Sokat puskázott?
Puskáztam, nem tagadom le, voltak ilyen alkalmak is. Hogy sokat-e, az megint más kérdés. Én úgy érzem, hogy nem sokat.

A történelem volt a kedvenc tantárgya?
A történelem a kedvencem is volt, és utána még inkább a kedvencem lett. A rendőrtiszti főiskola nem olyan szintű és olyan elmélyültségű történelmet követelt, mint hogyha tanár lesz az ember. De ha tényleg valaki odafigyelve és érdeklődéssel tanul, akkor nagyon jó dolgokat lehet felfedezni benne. Akár olyan dolgokat, amelyek tényleg valóban vonatkoztathatók a mindennapi életre is. El szokott hangzani, hogy miért is tanulunk történelmet, de nagyon kevéssé lehet tapasztalni, hogy ezt tényleg komolyan figyelembe veszik.

Mivel foglalkozik a szabadidejében?
Szabadidőben szeretek sétálni, meg szeretek olvasni nemcsak történelmi jellegű könyveket, hanem elsősorban vallások, illetve a mitológiák érdekelnek.

Van valamilyen különleges hobbija?
Extrém sport nincs, de sokáig sportoltam versenyszerűen és dzsúdóztam, meg egyéb hasonló jellegű sportokat űztem. Aztán az utóbbi időben már nem, mert éveken keresztül fizikai munkát is végeztem és ez tökéletesen megfelelő volt. Tehát különböző farönköket pakolni meg fát vágni… Ezek úgy kiegyenlítik, nincs mozgáshiánya az embernek.

Van még valamilyen különlegesség, ami az órán nem derül ki?
Különlegesség a világhoz való viszonyom, és az egyéb ilyen fontos kérdéshez, akár történelmi kérdés, történelmi szemlélet, világszemlélet. Ez valószínű órákon nem derül ki, mert sok szempontból nem is tartanám szerencsésnek, hogyha kiderülne.  Minden esetre talán ez egy ilyen különlegesség, teszem azt például, hogyha politikai szempontból közelítjük meg a dolgokat, akkor mondjuk azt, hogy én egy legitim uralkodó család uralmával kialakítandó királyságot tökéletesen el tudnék fogadni. És ez nagyon sok mindenből következik, amint mondtam is, hogy a hobbim a vallások, filozófiák és ennek a vonatkoztatott érvényessége, hogyan lehet ezt tényleg a mindennapi ember életébe beépíteni. Nyilván ez összefügg azzal is, hogy egyébként hogyan szemléli az életet maga körül az ember, meg a világot, meg saját magát is.

Köszönjük az interjút!

 Károly Beatrix (11.B)

Please follow and like us:

Comments

comments