Nyelvtanulás? Yee!

study-hard

Ma (szeptember 26-án) ünnepeljük az európai nyelvek napját. Ugye milyen király, hogy egy csomó féle nyelven tanulhatunk? Elég sok előnye van annak, ha az ember nem csak a magyart töri. Viszont nem könnyű  makogni más nyelveken. Főleg ha a tanulásukban sem vagyunk pengék. Nyelvérzéke bárkinek lehet, íme néhány “tipp”, ami segíthet előhozni.

1. Ne keress kifogásokat!

Senkinek sem áll jól a nyafogás. Nehogy azt hidd, hogy te kivétel vagy! Az a szitu, hogy gimnáziumba jelentkeztél, tehát bevállaltad (úgy, hogy előre tudtad), hogy kettő darab idegen nyelvet fogsz elsajátítani mire el jutsz az érettségiig. Nem azt mondom, hogy tizenkettedikre pörögjön a nyelved en français. Csak annyi az egész, hogy ne rinyálj! Előnyödre fog válni az, hogy ha néhány kerek mondatot el tudsz mondani (minimum angolul!).

2. Figyelj oda az órákon!

Na, de tudod kire kell oda figyelni? Nem a Pistára, aki épp az orrát túrja melletted, dehogy! Ha eddig ezt hitted, akkor most még időben szólok. Ott, tudod, a nagy fehér tábla előtt áll egy, hogy is hívják? Tanár! Ez, az! … Rá kellene odafigyelni, mert ő nem azért jártatja a száját, mert ezt a menő hobbit választotta magának, hanem azért, hogy a buksidba sok-sok okosságot juttasson. Na, de ne csak a szemedet forgasd felé. A fülecskéidet is oda kell irányítani. Persze, tudom a hátsó padban érdekesebb pletykák hallhatóak, de ezekről a facebook majd beszámol neked. Ja, igen. Tedd el a telefonodat! Ha odafigyelsz rengeteg időt spórolsz meg magadnak például, amikor a szavakat kéne otthon tanulni, hiszen az órákon néhány darab úgyis rád ragad, akár a kosz. Nem vicc.

3. A könyveket nem gyújtósnak találták ki.

Még ötleteket adok … Tehát még egyszer mondom NEM erre találták fel azokat a szép vastag könyveket. Azokat ki kell nyitni, lapozgatni, beleolvasni, a benne lévő hablatyolást, hogy is mondjam MEGTANULNI.  Már megint a tanulás, mi? Sajna ez van, nem tudunk ellene mit tenni, de ha elég rámenősnek érzed magad és tényleg utálod az egészet, akkor nyújts be egy kérelmet a kormánynak, hátha elfogadják azt, hogy ne kelljen többé tanulni. HURRÁ!
Remélem érzed az iróniát. Ilyen nem volt, nincs és nem is lesz. Pont.
Örülhetsz, hogy könyvekből tanulhatsz, sok veled egykorúnak ez nem adatik meg, de ebbe most nem megyek bele… Fogadd el a tényt, ha már “érett” gimis vagy. A fő feladatod a tanulás!

Ape_Study
A majmok is képesek tanulni. Ne mondd, hogy te nem!

4. Senki sem mondja, hogy a tanulás nem lehet buli!

Azt hiszem vannak neked osztálytársaid is. Ugye jól gondolom? Naná, hogy! Tehát ők is hasonló problémákkal küzdenek, mint te. Valószínűleg van egy kis csapatotok, akikkel együtt tudjátok utálni a hétfő reggeleket, mivel megint itt az idióta suli és még a dogára se tanultatok. Tudod mit tanácsolok? A szombati buli előtt simán összeülhetnétek közösen megírni a leckét és kibeszélni a tanárokat meg a stréber osztálytársakat. Együtt megoldanátok a problémáitokat, jól érzitek magatokat  aztán mehettek a szombati éjszakába kiereszteni a hétköznap felgyülemlett feszültséget.
Azért nem mondom, hogy vasárnap tanuljatok buli után, mert…na, ugye hogy pocsék ötlet?

4+1. Mindig légy tisztában azzal, hogy magadért tanulsz!

Nem apáért, nem anyáért, nem a szomszéd Terike néniért! Magadért! A te életed, a te céljaid. Ha számodra az idegen nyelvek nem is olyan fontosak, akkor legalább tisztességesen teljesítsd a minimum szintet. Bár, ha ez így van, akkor lehet, hogy nem ide kellett volna jelentkezned. Egyébként ez a blabla, amit itt lepötyögtem, nem azért van, mert (nekem amúgy ez a hobbim!) szeretek okoskodni (ó, dehogynem!). Pár év alatt rájöttem, hogy fontos megküzdeni az álmaimért, mert ha hagynám, hogy anyuciék mindent megcsináljanak, akkor nem élném az életem. Néha tényleg jobb lustálkodni és netezni, de a mostani értékes időt nem szabad elfecsérelni, mert később nem lehet visszacsinálni. Ugye  ti sem akartok semmit megbánni?

Pap Andrea Csilla

Please follow and like us:

Comments

comments