San Soo Kung Fu

Kung Fu San Soo, Eger

A következő sorokban a 12.D-s Scheigl Judit mutatja be választott sportját, a Kung Fu egyik speciális alfaját. Nem egy tipikus női elfoglaltság, minden tisztelet Judité, aki töretlenül űzi a sportot évek óta. Aki a sorok alapján kedvet kap a sporthoz, ne is gondolkodjon, nyugodtan próbálja ki. Hasznos elfoglaltság, és hasznos készségeket alakít ki az emberben.

Tsoi Li Ho Fut Hung, más néven Kung Fu San Soo egy teljesen az önvédelemnek szentelt ősi kínai harcművészet. A San Soo öt kínai alaprendszer ötvözéséből született, melyek olyan egységes harcművészetté fejlődtek, melyben sok hagyományos és modern fegyver használata mellett széles körű harctechnikákat is elsajátíthatunk.

A Kung Fu San Soo megfelelően alkalmazva mérettől, kortól és nemtől függetlenül teszi lehetővé használójának, hogy komoly sérüléseket okozzon egy nála akár jóval nagyobb és erősebb támadó számára. Ebben a harcművészeti rendszerben az ütések, rúgások, dobások, fogások számos kombinációját gyakorolhatjuk.

A technikákat körül-belül kétezer évvel ezelőtt szerzetesek kezdték kifejleszteni, és lejegyezni. Jimmy H. Woo ük- ük-ük nagyapja, aki ebben a monostorban nevelkedett, távozásakor elvitt kettő, az 1500-as években íródott könyvet, melyek generációról generációra szálltak családjában. 1930-ban Jimmy Woo elhagyta Kínát, és Los Angelesbe emigrált, ahol közeli barátokat és családtagokat kezdett tanítani. 1959-ben a Californiai El Monte-ben megnyitotta stúdióját, melyben 32 évig tanította a harcművészetet.

Magyarországra a Kung Fu San Soo Nicholas Karsai által jutott el, aki az oktatást a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban kezdte el 2009 szeptemberében. Eleinte pár iskolában tanuló fiatal látogatta a foglalkozásokat, de a létszám hamar duplájára nőtt.

Az edzések általában a 8 alapmozdulat gyakorlásával kezdődnek, majd a résztvevők egy tízperces szabad-harc formában gyakorolhatják az előző órákon tanultakat. Az edzésekre a családias, vidám légkör jellemző, melynek segítségével az új edzeni vágyók hamar egy baráti társaságban találhatják magukat. Fontos megjegyezni, hogy a Kung Fu San Soo nem sport, hanem egy olyan harcművészet, melyet megfelelő használat mellett komolyabb sérülések nélkül nem lehet versenyszerűen pontszerzés céljából alkalmazni.

Én kettő éve látogatom az edzéseket, és eddig csak jó tapasztalataim voltak, persze a kisebb sérüléseket én sem úsztam meg. Ha kedvet kaptál, gyere el egy alkalommal a Gárdonyi Géza Ciszterci gimnázium tornatermébe bármelyik kedden délután 4-kor.

Készítette: Scheigl Judit

Please follow and like us:

Comments

comments