Hogyan éld túl az év végi hajrát?

olvas_cover_880x400

Minden diák várja a júniust, a szünetet, a nyarat. Ám az utolsó hónapok könnyen rémálommá válhatnak, ha a rád zúduló stresszt nem tudod megfelelően kezelni – ezért itt van néhány tipp Czoller Viktóriától (12.C), amit ha megfogadsz, könnyedén átvészelheted a hátralévő időszakot.

1. Tűzd ki a célt!

Légy mindig tisztában azzal, hogy mit szeretnél elérni és mik a határaid! Ha eldöntötted, hogy jó jegyet szeretnél szerezni, tenned is kell érte. Mindig lebegjen előtted a kitűzött cél és bár most még nem így tűnik, a hátra lévő két hónap gyorsan el fog telni. Vigyázz, hogy ne hajszold túl magad, csak annyit vállalj, amennyit elbírsz! Alkalmazz új tanulási technikákat (például tanulj ábrák, gondolattérképek alapján), hogy kiküszöböld a monotonitást, ezzel is növelve az érdeklődésedet, a türelmedet! Adj magadnak időt- határozd el, hogy egy óra alatt átnézed a törit vagy megírod a házi dogát még az esti sorozatod előtt! Ha határok közé szorítod magad és csak a feladatra koncentrálsz, gyorsan fellélegezhetsz majd.

calendar_small

2. Mindig tervezz előre!

Számíts rá, hogy dolgozatok tömkelege fog megrohamozni, amire nem fogsz tudni megfelelően felkészülni, ha nem gondolkodsz előre. Kétes jegyre állsz, nagyon rezeg a léc?  Használd ki ezt a kis időt és foglalkozz a javítással! A legjobb, ha listát írsz a teendőidről, így könnyebben átlátod, mikor mire kell készülnöd. Határozd el, hogy minden nap egy órával kevesebbet lógsz majd a Facebookon- helyette készíts szorgalmit és igyekezz minél alaposabban felkészülni a dolgozatokra! Neked kell felkeresned a tanáraidat, hogy felelhess a jobb jegyért! Semmit ne hagyj az utolsó pillanatra, különben a hullámok összecsapnak a fejed fölött és több kárt csinálsz magadnak, mint hasznot!

3. Pihenj eleget!

Ne szakadj bele a magolásba! Legalább óránként tarts egy kis szünetet, állj fel, mozgasd meg a tagjaidat, nyisd ki az ablakot! Meglátod, a friss levegő jót fog tenni, és könnyebben tudsz majd koncentrálni. Fontos, hogy eleget aludj és ne kávén, energiaitalon élj. Ne akard egy éjszaka alatt megváltani a világot, inkább foglalkozz minden nap egy keveset azzal, ami fontos! Hosszú távon ez a kifizetődő és kevésbé fáradsz majd el- márpedig neked most nagy szükséged lesz energiára. Törődj magaddal, töltődj fel a hétvégéken, hallgass sok zenét, menj el a barátaiddal bulizni, kapcsolódj ki!

172824-chocolate-heart-of-chocolate4. Jutalmazd magad!

Nincs is jobb a megérdemelt jutalomnál. Ez lehet akár mozi a haverokkal, egy új ruha vagy bármi más, amire már régóta fáj a fogad. De nem csak a nagy akadályok megugrásánál érdemelsz dicséretet: rendszeresen ajándékozd meg magad! Ezeknek nem kell nagy dolgoknak lenniük: például minden egyes megtanult anyag elsajátítása után tarts szünetet, lepd meg magad egy csokival vagy gyújts meg egy füstölőt.

5.Ő is ember!

Legyél tekintettel a körülötted lévőkre! Tudd, hogy nem csak téged visel meg ez az időszak, hanem mindenki mást is, ezért vigyázz arra, mit mondasz, vagy mit teszel! Ilyenkor mindenki egy kicsit érzékenyebb a szokásosnál, ennek oka a stressz, a kimerültség. Maradj tapintatos, figyelj az emberekre, segítsd és támogasd őket, ha tudod, és ami a legfontosabb: legyél türelmes!

+1.Tanulj kreatívan!

Ki mondta, hogy tanulás közben nem lehet szórakozni? Nézz meg egy, a témával kapcsolatos filmet, keress játékokat a neten, amik segíthetnek neked abban, hogy a tanulás ne nyűg legyen. Személyes tippem a Honfoglaló (www.honfoglalo.hu) vagy a Kvízpart (www.kvízpart.hu). Válogathatsz kedved szerint témákban, tantárgyakban és hidd el, sokkal több információ ragad rád, mint hinnéd.  Talán olyan is, amire csak később lesz szükséged, mert még nem a tananyag része- de amikor a tanárod megemlíti az órán azt, amit te már jóval korábban megtanultál, büszkén kihúzhatod magad, hátradőlhetsz a széken és arra gondolhatsz, milyen jó, hogy elolvastad ezt a cikket!

Please follow and like us:

Comments

comments

1 thought on “Hogyan éld túl az év végi hajrát?

Comments are closed.