„Művészet nélkül az emberek szegényebbek lennének”

Az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola kisgimnazista csapata egy délután elsétált a Dobó utcába és interjút készített Varró Gabi selyemfestővel.

Névjegy:
Varró Gabi selyemfestő
Encsen született
Tanulmányai: Eszterházy Károly Főiskola, Nyíregyházi Főiskola

Mit gondol, az a tény, hogy Egerben, egy vidéki kisvárosban él és alkot, segíti-e a szakmai fejlődését, ismeretségét, elismertségét? Mit jelent Önnek Eger, egrinek lenni?

Eger egy kisváros és ezért könnyedén tudom érzékelni, hogy mik a visszajelzések. Nagyobb ismeretséget generál egy ilyen foglalkozás ebben a városban, mint például Budapesten. A környezetem inspirálóan hat rám. A munkáimról szóló visszajelzések mindig jók és megerősítenek. Nagyobb lenne a keresetem, ha Budapesten élnék, de én nehezen szakadok el a környezetemtől.

Milyen sikereket ért el szakmai téren az elmúlt időszakban?

A siker az egy relatív dolog, de nekem az a siker, ha az emberek elismernek, és szívesen hordják a ruháimat. Nekem az a legfontosabb, hogy ezt csinálhassam.

cover_varrogabi

Van-e és ha igen, ki a szakmai példaképe és miért?

Nincs, mert a selyemfestés nem olyan régi keletű, persze vannak az országban selyemfestők. Ezt én más, hogy értékelem, mint a képzőművészetet.
 Az egyik legismertebb textilművész Macskássy Izolda. Az ő munkássága Ön szerint mennyiben járult hozzá a textilfestészet, selyemfestészet hazai népszerűsítéséhez?

Az ő neve már kitűnik a selyemfestők közül. Magyarországon ő népszerűsítette a selyemfestészetet. Macskássy Izolda kollázs technikával dolgozik, ami azt jelenti, hogy a selyemdarabokat kivágja és egymásra ragasztja. Ő képeket csinál. Ellentétben velem é használati tárgyakat csinálok.

Melyik eredményére, vagy konkrét munkájára a legbüszkébb?

Főiskolán volt pár évvel ezelőtt a szabadtéri színpadon egy nyári divatbemutató, aminek az volt a címe, hogy A 4 évszak. A kollekció bemutatásának modern változatához  a koreográfiát Barta Dóra érdemes művész készítette. Ebben az volt a legnehezebb hogy 56 ruhát terveztem és festettem egyszerre.

Milyen anyagra szeret leginkább dolgozni?

Egyértelműen a selyemre, de abból is nagyon sokféle anyag van: ponzsa, pamut, textília és vászon. Ezekre az anyagokra szoktam leggyakrabban dolgozni.

Milyen mintákat szeret festeni?

A lepkéket nagyon szeretem és halakat is. Elő szeretettel szoktam festeni geometrikus mintákat is.

Készül új divatbemutatóra?

Sajnos nem mert ez nagyon sok pénzbe kerülne és ezt én nem tudnám finanszírozni. Olyan szponzorokat pedig már nem igazán találok, akik ennyit költenének rá.

Mivel tölti legszívesebben a szabadidejét?

Olvasok és beléptem egy egyesületbe: az Egri Borbarátnők Egyesületébe, de szeretem másfajta vidékek borait is.

Melyik munkájára a legbüszkébb?

Arra, amiket a divatbemutatón bemutattam, illetve arra, a faliképre, amit a szegedi Kortárs Balettnek készítettem. Ez a kép 106 m2-es és ezt háttérfalnak használták az egyik bemutatóhoz.

Köszönjük az interjút.

Almási Anna Luca (7. Ny)
Nagy Klementina (7. Ny)
Maruzs Nikolett (7. Ny)
Pásztor Zsófia (7. Ny)
Szabó Panna (7. Ny)

mix

Az emberek véleménye Varró Gabiról és a selyemfestésről:

 „Ő nagyon alapos, körültekintő. Én is varrattam már vele. Emellett pontos és megbízható. Mindegyik munkája teljesen egyedi. Vannak olyan sáljai, amelyek sémák alapján készültek. Nincs két egyforma sálja. Nagyon szereti a színeket.” – nyilatkozta egyik barátja.

„Művészet nélkül az emberek szegényebbek lennének.”- mondta az egyik járókelő.

„A selyemfestés egy művészeti ág. Nemrég kaptam egy Varró Gabi által készített sálat. Én úgy gondolom, hogy akinek tehetsége van, az készítsen, mert az egy érték.”- mondta egy néni az utcán.

Please follow and like us:

Comments

comments