Ecset és könyvillat

Iskolánkban sok tehetséges diák jár, s sokuk nem csak egy területre lehet büszke. Almási Anna Luca 7. Ny osztályos tanuló tavaly 5. helyezett lett az Országos Bod Péter Könyvtárhasználati Versenyen (osztálytársa, Maruzs Nikoletta első helyezett), s idén is bejutott az országos döntőbe. A könyvek mellett ám van egy másik hobbija is: ez pedig a festészet…

Almási Anna Lucának hívnak és a 7. Ny osztályos kisgimnazista vagyok. Első osztályos koromtól kezdve festészetet tanulok az AMI (Alapfokú Művészetoktatási Intézmény) diákjaként. A gyakorlati órákon kívül művészettörténeti képzést is kapok. Hatodik osztály végén sikeres záróvizsgát tettem festészet alapfokból. jelenleg a továbbképző 1. évfolyamán tanulok. Több pályázaton értem el 2. illetve 3. helyezést.

Néhány ízelítő Anna képeiből (ezeket nem az AMI-ban készítette):

lu

flowapowa

szempár

album

szemcsi

wolfi

falnak

mosoy
Nehéz pontosan megfogalmazni, miért is szeretek festeni és rajzolni. Ha valami megtetszik, akkor lerajzolom vagy lefestem. Igazából időnként a tankönyveim apró üres területeit is alkotásra használom, természetesen tanulás közben. Ebből fejlesztettem ki sajátos módszeremet: ,,rajzolva tanulok”. Ezt ajánlom mindenkinek, ehhez nem is kell rajztudás. Festek azért is, mert örömet okoz, ha másoknak tetsző képet készítek. Festek azért is, mert csodálom Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Michelangelo és a francia impresszionisták tehetségét és műveit.

A modern, nonfiguratív képeket egyelőre nem értem, és talán, ha érteni fogom, akkor sem akarok majd ilyeneket festeni. Szeretnék még sokat tanulni, elsősorban kedvenc tanáraimtól: Szabó Stefániától, Őri Jánostól és Balázs-Fényi Annától.

Legjobban mégis azért szeretek festeni, mert én leginkább festékkel és ecsettel tudom kifejezni magam.

A festészet mellett a másik nagy szenvedélyem az olvasás. Leginkább esténként jut időm olvasni.

a_DSC_0286
Almási Anna (balra) és Maruzs Nikolett (jobbra) az Országos Bod Péter Könyvtárhasználati Versenyen után
908784_514008661969485_1261610762_n
Készülés a könyvtárban

Szeretem a klasszikus magyar irodalmat, szívesen olvastam/ok; Molnár Ferenc, Janikovszky Éva, Szabó Magda műveket. Angol és amerikai írók könyveit is szívesen olvasom, közülük kiemelnék néhányat: L. M. Montgomery, F. H. Burnett, J. K. Rolling, Celia Rees. Nem rég olvastam egy francia írónő, Viviane Villamont: Kisdarázs című könyvét, mely igen mély benyomást tett rám, csak ajánlani tudom mindenkinek.

Egy ideje mégis Agatha Christie a kedvencem. A két világháborút megélt világhírű írónő munkái főleg krimik (néhány színdarabot is írt). Könyveinek legismertebb szereplői Miss Marple vagy Poirot. Szívesen olvasom ezeket a könyveket, mert könnyed, mégis szórakoztató olvasmány, kellőképpen megmozgatja az ember fantáziáját. Teli van izgalmas fordulatokkal, mégis olyan művészien megírva, hogy szinte Miss Marple vagy Poirot oldalán én is segítem a bűntény megoldódását.

szignó

Please follow and like us:

Comments

comments