Ünnep a kisdiákok szemén át

Almási Anna Luca (7. Ny) villáminterjúra iskolánk kisdiákjaival arról, hogyan tetszett nekik a Lukácsné Lengyel Marina és Pusztai Eszter tanárnő által összeállított ünnepi műsor, valamint mi jut elsőre eszükbe erről a napról.

A március 15-ei ünnepség iskolánk Bartók téri épületében volt. Elsőként Gulyik Judit táncpedagógus növendékei mutatták be táncukat, ez nagyon közel állt a szívemhez, hiszen osztálytársam, Maruzs Nikolett (7. Ny) is a csoport tagja. Majd a gimnazisták (Báder Elemér, Molnár Dániel, Sáfrán Henriette, Zagyi Emese, Meier Orsolya, Forgács Fanni, Orosz Eszter, Kovács Lilla, Hörömpöli Kristóf, Czoller Nikoletta és Czoller Viktória) adták elő zenével, verssel, és dalokkal színesített műsorukat. Nekem nagyon tetszett ez az előadás, de nézzük, mit tudnak a diákok március 15-ről, és hogy tetszett nekik a műsor!

(Az eseményről készült hír és a teljes fotógalériát ERRE a linkre kattintva tudjátok megnézni iskolánk honlapján!)

1_kor
Az énekkar egy részlete. A dalokat betanította Kalló Zsolt tanár úr.
2_pu_di
Pusztai Eszter tanárnő (a műsor egyik fő szervezője) köszöntő beszéde. A kreatív díszlet Koronczi Melinda és Molnár Erika tanárnő munkája.
3_tanc
Gulyik Judit tanárnő tánccsoportjának előadása rengeteg érzést keltett a diákokban, akik egyre nyitottabbak a műfaj iránt.

„Az 1848-as szabadságharcot ünnepeljük március 15-én. Ekkor forradalom tört ki Pesten. Híres emberekről is tanultunk, mint például Petőfi Sándor, Kossuth Lajos a Márciusi ifjak. Olvastuk a Kossuth Lajos azt üzente című olvasmányt és egy részletet Petőfi naplójából.” (Maruzs Petra, 4. d)

“A március 15-ei ünnepről Petőfi Sándor jut az eszembe és a szabadságharc. Tanultunk róla egy verset is:

˝Valamikor szép tüzes napok voltak,
Most enyhe és derűs fénnyel ragyognak.
Ilyen nap volt az, melynek fordulója
Ibolyáit ma a szívünkbe szórja.”

Juhász Gyula: Március idusára (részlet)

Az előadás, amit láttam  az iskolában az nagyon jó volt és nagyon tetszett a produkció.” (Nagy Virág, 1.d)

”Március 15-én forradalom volt Pesten és eltörölték a cenzúrát. Erre az eseményre megemlékezve minden évbe műsort rendeznek a gimnazisták. Ebben az évben is az ünnepség nagyon jó volt, sokan léptek fel és táncoltak is az elején.˝ (Kiszely Máté, 4. d)

4_enek
A műsor irodalmi részét rengeteg dal színesítette. A képen Zagyi Emese, Molnár Dániel, Orosz Eszter és Forgács Fanni látható.
5_zong
A műsor zeneszámai alatt Báder Elemér zongorajátékával igazán kitett magáért.
6_12p
Mit kíván a magyar nemzet? Ma is aktuális a 12 pont üzenete.

˝Nekem elsősorban a fiú, aki énekelt, és a tánc tetszett. A tánc eléggé kifejező volt, és a fiú tisztán, határozottan, profin énekelt. A többi ehhez képest annyira nem tetszett, de benne volt a március 15-e” (Sztaniszláv Csegő, 7. a)

“Az 1848-49-es szabadságharcot ünnepeljük március 15-én. A fiatalok kivonultak az utcára és a jogaikért harcoltak. Petőfi Sándor, a nemzeti dal írója és Jókai mór a 12 pont megalkotója elmentek a nyomdába és kinyomtatták a Nemzeti dalt és a 12 pontot. Negyedik osztályban olvastunk Petőfi Sándorról és a szabadságharcról és megtanultuk a Nemzeti dalt.” (Almási Katinka Tünde, 4. d)

„Az előadás nagyon tetszett, mert látványos és érdekes volt.˝ (Kadenczki Lili, 7. Ny)

Vidáman összegezhetjük, iskolánk kisdiákjai, és kicsit nagyobb diákjai tájékozottak nemzeti ünnepünket illetően. Ahogy Petőfi Sándor is írja naplójában, “ez volt március 15-e. Eredményei olyanok, melyek e napot örökre nevezetessé teszik a magyar történelemben.”

                                                Almási Anna Luca (7. Ny)

7_csapat
Gratulálunk a diákoknak és a felkészítő tanároknak a színvonalas műsorért!
Please follow and like us:

Comments

comments