“Művészetekre minden léleknek joga, szüksége van!”

Nagy NikolaA napokban ért a megtiszteltetés, miszerint bővebben is kifejthetem gondolataimat azon tevékenységemről, melyet sok-sok éve, mondhatni a legnagyobb odaadással végzek. A nevem Nagy Nikola (10.b), és immáron két éve az Eszterházy Károly Gyakorló Gimnázium rajz szakos tanulójaként munkálkodom.

Egészen pici (2-3 éves) korom óta foglalkozom különféle dolgok papírra vetésével, ha szabad így fogalmaznom, bár kezdetben nyilván nem portrékat, tájképeket festettem, hanem egy ideig leragadtam a helikopternél, elefántnál, miegyebeknél, s csak 12 éves korom körül kezdtem el valóságszerűen embert ábrázolni. Eleinte csak amolyan viccként kezeltem, majd mikor sikerült lerajzolnom egy alakot felismerhetően ceruzával, komolyabbra fordítva a dolgot, többet és többet rajzoltam, rajzolok is a mai napig, egyre csak gyarapodó tapasztalatokkal a hátam mögött. Festeni ekkor még nem igazán szerettem, csak hébe-hóba dolgoztam színekkel, nem is tudom igazán miért…

Körülbelül 2-3 éve, hogy portrét is festek a rajzolás mellett. Az, hogy éppen kit örökítek meg, igazán változó, azonban ha nagyon őszinte akarok lenni, a portréim túlnyomó részét zenészek alkotják. Elsőként talán arról a munkámról szólnék néhány szót, amelyben jelenleg a legtöbb tapasztalatot vélem felfedezni. Alig pár hónapja festettem le azt a négy embert, aki az utóbbi időben a leginkább inspirál mind zeneileg, mind papíros formájú alkotásban. Ők azok az emberek, akik az elmúlt évezred – bátran mondhatom – legsikeresebb zenészei voltak. The Beatles Rock Band. Még mindig nem ugrik be? Tudjátok, a még fiatalon gombafejjel, majd később jellegzetes kerek szemüvegben megjelenő emberke, akit John Lennonként emlegetnek. Olyanokat mondott, hogy „Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus…”, majd mikor már egyedül dolgozott azt énekelte: Imagine /Képzeld el/… Ugye, hogy ismeritek Őt?!

The Beatles - Nagy Nikola festménye
The Beatles – Nagy Nikola festménye

Szóval ennek a Beatles zenekarnak ő volt a vezetője, azonban egyáltalán nem elhanyagolhatóak a többiek sem! Hisz mi lenne Lennonnal Paul McCartney, George Harrison, és Ringo Starr /Richard Starkey/ nélkül? Éppen csak egy ilyen nagyszerű zenekarral lenne szegényebb világunk – csak hogy érezzük a történet lényegét, amit nem kezdek el mesélni: aki ismeri „annak jó”, aki meg nem, annak ajánlom, hogy nézzen utána! Rátérve végül is a képre, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy több hónapig készült, persze ez a fejemben való érlelés időszaka, egyébként mindent összevetve olyan 30-40 órás munka, de nagyszerű volt, igazán fantasztikus élmény ilyesmit létrehozni! Ha jobban megnézzük, felfedezhetjük, hogy elkezdtem jobbról – teszem hozzá -, és láthatóan nem egy időben készült. Jobbról balra haladva érezhetjük, hogy a formák egyre letisztultabbak, valamint megszűnnek az éles foltok. Igazából a ruházattal nem volt sok gondom, gyorsan haladt egyet kivéve, amit pont csípős hangulatomban festettem egészen későn este, meglehet ezért is volt nehezebb, ez pedig Ringo (balról második) öltözéke, amiben olyannyira hasonló tónusúak az eredeti képen a színek, hogy valósággal összefolytak a dolgok a szemem előtt a festésének az utolsó szakaszában. Az arcok miatt kezdetben aggódtam. Vajon hogy fogok ilyesmit véghez vinni? -gondoltam, de ugyanakkor tudtam: ha ez sikerül, az egy újabb előre lépés lesz számomra, s mivel az első arc viszonylag gyorsan, felismerhetően kész lett, a többihez már sokkal bátrabban álltam hozzá. A háttérről inkább nem nyilatkoznék, de mégis megteszem, bár igazából nincs nagy története, éppen csak az utolsó pillanatban ötlött az eszembe a gondolat, hogy milyen is legyen. Egyszerűt akartam, de nem egyhangút, ezért írtam le ennyi kört, de tényleg, nem tudom mással magyarázni, csak úgy jött és kész, mint a legtöbb dolog.

Michael Jackson - Nagy Nikola rajza

Michael Jackson - Nagy Nikola rajza

Michael Jackson – Nagy Nikola rajzai

2009. június 25. Michael Joseph Jackson elhunyt. Több fanatikussal is beszéltem, akik mint egy tragédiát, úgy élték meg az eseményt, s az egyiküknek le is rajzoltam Michaelt, méghozzá két teljesen különböző beállításból, időszakából. Mivel mindkét kép ceruzával, és meglehetősen kicsi (A/4) méretben készült, jelentős figyelmet fordítottam a részletekre, ugyanakkor a precizitás, aprólékos kidolgozás egyébként sem áll tőlem távol… Igen, azt hiszem így van, folyton a tökéletességre törekszem, páran említették is, hogy ezek a képek már-már szinte túl vannak dolgozva, azonban amíg úgy érzed, hogy nem makulátlan a dolog, addig nem bírod letenni a ceruzát, ez amolyan „dependencia” csúnyán kifejezve, merthogy teljesen úgy érzed, mintha az, amit alkotsz, uralkodna feletted, és nem hagyhatod félbe. Ezt a ceruzával való pepecselgetésnél jelentősebb mértékben tapasztalom magamon, mint egy nagyobb, haladósabb festmény alkotása közben. Ha már így ismételten a festésnél tartok, azt azért be kell vallani, hogy mióta színesben is dolgozom, valósággal megnyílt előttem a világ. Gondolj csak bele, bármiféle csodát elképzelhetsz, majd megfested – és ezáltal mások is láthatják, különféle érzéseket kelthet bennük, emlékek sokasága törhet a felszínre, és a legjobb az egészben, hogy a határ, magán a csillagos égen is túlnyúlik.

Jimi Hendrix - Nagy Nikola festménye
Jimi Hendrix – Nagy Nikola festménye

A közelmúltban volt a szüleim egyik kedves ismerősének születésnapja, amire meglehetősen későn derült fény: számomra konkrétan egy órácskával a köszöntés előtt. Így hát mit tehettem mást, fogtam gyorsan egy ecsetet, papírt, és mivel tudtam, hogy oda van Jimi Hendrixért, kerestem hát róla egy képet, amin gitárral a kezében a maga bohókás formájában ül, s nagyjából 20-30 perc alatt lefestettem neki kisebb-nagyobb szín, illetve formabeli módosításokkal. Igazán érdekesen alakult ki ez a kép, mindenféle alakzat keveredik benne, finomtól az egészen erős foltokig, és meglehetősen szokatlan az ecsethasználat néhol, valahogy nem ezt szoktam meg önmagamtól, de hát mit is vártunk Jimi Hendrix kirívó jellemétől!? Ha picit is ismerjük őt, bizonyára nem egy hagyományos, már-már unalmas, számtalanszor látott dolgot!

Végtére is senki nem kötötte ki, hogy időrendi vagy egyébféle sorrendbe haladjak a dolgokkal ez az egy magyarázat van arra, hogy most visszaugrok hirtelen 2010 karácsonyára. Merthogy ez volt az a pont, mikor erre a portréfestésre úgy agyilag, lelkileg is felkészültnek éreztem magam, mert amíg ez nincs meg valaminél, addig csak várok, bár meglehet kívülről ez tétlen időhúzásnak minősül, azonban korántsem az – és erre meg is van a bizonyíték, mindjárt el is árulom, miről van szó.

Slash - Nagy Nikola festménye
Slash – Nagy Nikola festménye

Nyilvánvalóan az első portré festésem alanya is egy zenész volt, méghozzá Saul Hudson, ismertebb nevén Slash, a mára már az egész világot meghódító Guns N’ Roses zenekar gitárosa, aki azért meg kell vallani a saját stílusában egészen szépet alkotott. Visszatérve a bizonygatásra, egészen szembeötlő, hogy ezen a festményen arc még sehol sem szerepel. Vitathatatlan, hogy bennem volt a félelem, mi van, ha nem sikerül. Mi lenne? Igazából semmi, azonban ezen a képen tanultam meg, hogy nem kell félni sem a színektől, sem az eredeti képtől való eltéréstől, egyszerűen csak bele kell vinni a magunk stílusát, így lehet csak valami kerek és egész. Mi ebből a következtetés? Evidens, hogy egy új dolgot, egy még soha meg nem alkotott képet épp ugyanúgy a fejünkben is rendbe kell rakni, mint a lelkünkben, merni kell belevágni az ismeretlenbe, s mint jelen esetben is látjuk, az ilyen kis gyakorlások, félelem-leküzdések, mint Slash, egy egész Beatleshez vezethetnek!

Végezetül, csak annyit mondanék: ne hagyjátok, hogy bárki is kioltsa belőletek saját magatokat, az egyéniségetek, mert mindeneteket elvehetik, azonban az érzelmeiteket, a tudásotokat sohasem – ez csak rajtatok múlik. Bukdácsolós, hosszú lépcsősor vezet az álmaitokhoz, azonban a lelkiismeretes munka idővel meghozza a gyümölcsét! Juttassátok el mindenkihez a gondolatot: a művészetekre (bármiféle is legyen az) minden léleknek joga, szüksége van!

Nagy Nikola

Please follow and like us:

Comments

comments

4 thoughts on ““Művészetekre minden léleknek joga, szüksége van!”

  1. Főleg a Slash kép üt nagyon, az nagyon jól tükrözi 🙂

  2. Nagyon nagy gratula a szép művekhez, és hamarosan szeretnék egy Lemmy Kilmister képet is látni valahol, még fizetek is érte, de komolyan 🙂

  3. Nikola: ne félj, csak azt írtad le, amire más is büszke lehetne – ha rendelkezne vele!

Comments are closed.