“A kultúra az egyetlen, ami megmarad belőlünk!”

A fenti idézet jegyében a Faludy György Irodalmi Műhely idén is meghirdette a Szárnypróbálgatók országos irodalmi pályázatát. Barátnőm, Forgács Fanni, aki az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola 11. c. osztályos tanulója, idén is meghívást kapott a budapesti Fészek Művészklubba, ahol ünnepélyes keretek között átvehette a novellájáért járó oklevelet és könyvet, melyben novellája is szerepel. E jeles eseményről kérdeztem őt.

Forgács Fanni (Fotó: Meier Orsolya)
Forgács Fanni (Fotó: Meier Orsolya)

Mióta foglalkozol az írással?

Általános iskolás korom óta érdekel az irdalom. Komolyabban 13 évesen kezdtem el vele foglalkozni általános iskolás magyar tanárom inspirálására. 14 éves koromban pályáztam először a Szárnypróbálgatók irodalmi pályázatra az első komoly novellámmal, amire ezüst minősítést kaptam.

Milyen témájú írásaid vannak?

Nincs meghatározott téma, amit szeretek és még kiforrott stílusom sincs. Szeretek mindig új dolgokat kipróbálni. A prózaírás áll legközelebb a szívemhez. Nem szeretem a párbeszédeket, inkább a hosszú, részletes leírások híve vagyok. Nagyon szeretek leírni egy általam látott vagy elképzelt képet. Egy pillanatot. Egy érzést. Szeretem a hasonlatokat és a megszemélyesítést. Írásaimban megpróbálok kiszakadni a realitás szürke ketrecéből, mert szerintem az olvasás szépsége is abban rejlik, hogy megismerjük a távolit, az ismeretlent, az elérhetetlent. Ezeket szeretném elhozni az írásaimmal, emberközelivé tenni, hogy az olvasók elérhetőnek és valóságosnak higgyék.

baranyi ferenc
Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő a zsűri tagjai között

Úgy tudom, hogy eddig minden évben bekerültek a novelláid a könyvbe. Milyen érzéssel tölt el ez téged?

Nagyon boldog vagyok, hogy olyan jeles költők, mint Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő és Góg János Juhász Gyula-díjas költő értékelték a munkáimat és mind a három évben alkalmasnak találtak a megjelentetésre. A pályázók többsége középkorú, idős, tapasztalt író, ezért még nagyobb megtiszteltetésnek érzem, hogy írásaim bekerültek az egymást követő három antológiába.

Milyen novellával pályáztál az idén?

Az idén három pályamunkával indultam, amikből egyet választottak ki a kötetben való megjelenésre. Ez a novellám nagyon közel áll a szívemhez. A déd mamám tavaly karácsonykor ment el közülünk, ami egy nagyon nehéz időszak volt az egész családnak. Dédi nagyon szerette az írásaimat és úgy gondoltam kiírom magamból a fájdalmat és ezzel próbálok emléket állítani neki és megköszönni, hogy ilyen sokáig velünk volt. Nagyon nehezen írtam meg ezt a novellát. Úgy volt, hogy be sem tudom fejezni, de az utolsó pillanatban, valami égi csoda folytán sikerült pontot tennem a végére. A pályázat idén volt tíz éves és megtisztelve éreztem magam, hogy jelen lehettem a díjátadón és a novellám bekerülhetett az antológiába. Nehéz és hosszú munkával, de úgy érzem méltó emléket sikerült állítanom Dédinek.

alfoldegyesulet_1359277337_kepgaleria_hZtV_NAGYKEP
A 2013-as antológia szárnypróbálgatói 

Hogyan érezted magad a díjátadón, milyen élményekkel lettél gazdagabb?

A díjátadó nagyon színvonalas volt idén is. Amit a szokásokhoz híven a Fészek Művészklub Kellér Dezső termében tartottak. Közel 170 pályaműből csak a legjobb 57 kerülhetett bele az antológiába, prózai és lírai alkotások egyaránt. Pozitív élményekkel tértem haza a zenés és irodalmi rendezvény után.

alfoldegyesulet_1359277281_kepgaleria_hZtV_NAGYKEP

Mik a terveid a jövőt nézve? Úgy tudom nem csak az írás foglalkoztat.

Az írást semmiképpen nem szeretném abbahagyni. Szeretem kiírni magamból az érzéseimet, gondolataimat, és ez a jövőben sem lesz másképp. Kedvtelésből írok, a magam örömére, és ha ez másoknak tetszik, az nagyon nagy boldogság számomra. Az írás mellett a zene és a képzőművészet is foglalkoztat. Ezek közül a rajz az, amivel a jövőben komolyabb terveim vannak. Úgy gondolom, hogy az irodalom a zene és a képzőművészet egymás testvérei. Tudnak maradandót és jelentőset alkotni önmagukban is, de ha összefognak óriási dolgokra képesek, és az én életem velük teljes igazán.

 Orosz Eszter (11.c)


A díjátadó fotói erről a weboldalról származnak.

Please follow and like us:

Comments

comments