Gondolj a kutyádra szilvesztekor!

A szilveszteri tűzijáték rossz hatással van az állatokra, akik a közeli petárda robbanásoktól úgy megijedhetnek, hogy kitéphetik a pórázt gazdájuk kezéből, és elmenekülnek. Emellett a riadt, sokkos állapotú kutyák félelmükben haraphatnak is. A kóborrá váló állatok pedig hetekig bolyonghatnak, majd legyengülve megfagyhatnak, elpusztulhatnak.

Szilveszter közeledtével ismételten felhívjuk a kutyatulajdonosok figyelmét, hogy gondoskodjanak a saját állataik biztonságos elhelyezéséről, ebben az időszakban kedvenceiket csak pórázon sétáltassák, lehetőség kerüljék az olyan helyeket, ahol az állatok felesleges izgalomnak vannak kitéve. Ugyancsak fektessenek nagy hangsúlyt arra, hogy megakadályozzák az állat közterületre való jutását.

Mind a kutyák, mind a macskák nyakában folyamatosan legyen e néhány nap során nyakörv a gazda adatait tartalmazó bilétával. Mivel a biléta is leeshet menekülés közben, a legbiztosabb megoldás a mikrochip. A kutyatulajdonosok felelős gondoskodása és körültekintése megelőzheti az állatok elvesztését. Amennyiben mégis megtörténik a baj, és házi kedvencük elveszett, több dolgot is tehetnek annak érdekében, hogy megtalálják őket. Rendszeresen figyeljék a környéket, jelentsék a közeli állatotthonoknak, állatorvosi rendelőknek az eltűnést, szerencsés, ha az eltűnt állatról képet is tudnak küldeni.

fekvő2

PETÁRDA PÁNIK: HOGYAN TEHETJÜK ELVISELHETŐBBÉ KUTYÁNKNAK A SZILVESZTER ÉJJELT ?

KORA ESTE, A PETÁRDÁZÁS ELŐTT:

– Sötétedés előtt tegyél hosszú sétát a kutyával – fontos, hogy a kutyát jól megmozgasd, és a dolgát is elvégezze a az intenzív petárdázás kezdete előtt.
– Etesd meg a kutyát a petárdázás/tűzijáték kezdete előtt, mivel nyugtalan állapotban nem biztos, hogy hajlandó lesz enni.
– Ellenőrizd, hogy maradt e olyan lezáratlan/betömetlen hely vagy rés a kertedben, házadban vagy lakásodban, ahol a pánikba esett kutya esetleg kimenekülhet.
– Próbáld meg kutyádat nyugodt körülmények között tartani szilveszter este – az ismert, biztonságérzetet nyújtó környezet segíthet a félelem csökkentésében.
– Legyen egy biztonságos kuckója a kutyának – az olyan zajos estéken, mint újév, vidd a kutyát biztonságos helyre, ha lehet a kedvenc szobájába, ahol bebújhat melléd, vagy akár egy asztal alá. Zárd be az ablakokat, húzd be a függönyöket. A TV-t vagy a rádiót is felhangosíthatod, hogy a petárdarobbanások zaja kevésbé legyen hallható.

ESTE, A PETÁRDÁZÁS KÖZBEN:

– Ne büntesd meg a kutyát, ha ugat, nyűszít, vonyít vagy nyugtalanul viselkedik, mert ez csak erősíteni fogja a félelmét. Gazdaként pozitív példát kell mutatnod az ijedt kutyának, ezért bárhogy is viselkedik az eb, te mindenképp maradj nyugodt.
– Ha teheted, ne hagyd egyedül a kutyát szilveszterkor – a kutyák egyedül sokszor pánikba esnek, és ez sérülésekhez (és a lakásodban esett károkhoz…) vezethet.
– Foglald le a kutyát – játssz vele jutalmazó jellegű játékokat, hogy eltereld a figyelmét a petárdák/tűzijátékok hangjáról.
– Próbáld elkerülni, hogy azért jutalmazd az ebet, mert reagál a kinti hangokra – a túlzott figyelem vagy a sok jutalomfalat akaratlanul is azt az érzetet keltheti a az ijedt kutyában, hogy a félős viselkedésért jutalmazzuk. Próbálj meg úgy viselkedni, mintha semmi aggodalomra nem lenne ok. Mégis, ha a kutya törődésre vágyva hozzádbújik, ne utasítsd el – gyengéden simogasd meg az oldalát vagy a fülei mögött – ez segíthet a megnyugtatásában.
– Ha teheted, tartsd a kutyát a házban/lakásban a petárdázás ideje alatt.
Ha mégis kiviszed sétálni, semmiképp se engedd el a pórázról,
miközben a környéken még petárdáznak.

A PETÁRDÁZÁS UTÁN:

– Ha úgy látod, hogy kutyád olyan sokkot kapott, amely nem múlik el
néhány napon belül, vagy olyan tüneteket mutat erős hangok esetén,
amely megnövekedett zajérzékenységre vagy -fóbiára utalnak, érdeklődj állatorvosodnál, milyen gyógyszeres vagy terápiás kezelések állnak rendelkezésre.

álló1álló2

Forrás: https://www.facebook.com/ebtelep

Please follow and like us:

Comments

comments