Pap Andrea, Pulitzer Szülővárosa Díj nyertese

Iskolánkba sok tehetséges diák jár. Van aki sportban, képzőművészetben, tanulmányi versenyeken bizonyít. Most olyan irodalmi siker született, amire méltán büszkék lehetünk. Pap Andrea Csillának, az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola 11.d osztályos tanulójának sikerült az egyik legrangosabb diákújságíró díjat elnyerni: Makó város és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által megrendezett Pulitzer Szülővárosa Díjat. Andi írásait itt a MéDiákon is olvashatjátok, egyik legaktívabb írója lapunknak, s több cikk szerkesztője. Többek között a Más világ című nyertes művét is olvashatjátok a MéDiákon. Most a díjátadóról mesél.

Balról jobbra: Vér Bernadett (különdíjas), Sándor Alexandra Valéria (nyetes – főiskolás kategória), és Pap Andrea Csilla (nyertes – középiskolás kategória) (Kép: mti.hu)

Mióta foglalkozol írással?

Már elég régen, kiskorom óta. Mindig érdekelt, hogy megírjam, mi van a külvilágban. Versekkel kezdtem, kisebb novellákkal, majd újságírással folytattam.

Mi adott ötletet, hogy nevezzél a pályázaton?

Kalóné Réka tanárnő adta az ötletet, mert már egy diákja nyert ezen a pályázaton, és a 100.000 Ft díjazás kecsegtető gondolata is meggyőzött, így gondoltam indulok. Nem volt semmi veszíteni valóm.

Milyen volt a díjátadó?

Szuper! Fogadtak, étellel-itallal megvendégeltek. Utána műsort láthattunk, újságírók léptek fel különféle témákban. Érdekes és színvonalas volt. Nagyon megragadott az az előadás, amelyben az olimpiáról tudósító újságírókról hallottunk. Mivel hamar megérkeztem, volt szerencsém mindenkivel kezet fogni, az összes újságírónak személyesen bemutattak. A díjnak is nagyon örültem – bár harmadát le kellett adózni, s a kétszer két és fél órás oda-vissza út is elég költséges volt autóval. A pénzjutalmon kívül díszoklevelet, egy értékes Pulitzer-szobrot és könyvjutalmat is kaptam. Mégis, legkedvesebb emlékem, mikor a zsűri elnöke személyesen jött gratulálni, s megvolt az első autógrammom is. Egy idős bácsi odajött az újsággal, hogy írjam alá, mert nagyon tetszett neki az írásom.

Mennyi újat tudtál meg Pulitzerről?

Tudtam, hogy nagyon híres újságíró, díjat neveztek el róla, de azt nem, hogy Makón született. Sok érdekességet megtudhattunk róla. Makó nagyon büszke a hírességeire, és Pulitzerre annál inkább. Amikor bemutattak a pályázat mentorának, ő elmesélte, hogy mennyi mindent nevezett már el Pulitzerről.

Hogyan vélekedsz a többi díjazott munkájáról?

Magas színvonalúak voltak az írások, mindegyik társadalmi problémát dolgozott fel. Az erre a célra nyomtatott díszkiadású újságban el tudtuk egymás szövegét olvasni.

Melyik művel indultál? Mi volt az apropó?

A Más világ című interjúmmal. Elég érdekes volt a megírása. Egy délutáni tanítási nap délelőttjén három óra alatt egy helyben megírtam. A kérdéseket az alanynak már sokkal hamarabb feltettem, mert személyesen ismerem.

Mit üzensz a szöveged által?

Azt, hogy gondoljuk át, milyen szerekhez nyúlunk. Egy kiskori trauma nagy kihatásokkal lehet a jövőre, amit nem lehet visszafordítani. Ha akkor átgondoljuk, hogyan cselekszünk, meg tudjuk változtatni sorsunk.

Mik a jövőbeli terveid?

Folytatni szeretném az írást, ha más formában is. Remélem lesz még lehetőségem hasonló pályázatokon részt venni.

G.T.

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/08/16/Atadtak_a_Pulitzer_Szulovarosa_Dijat.aspx

http://promenad.hu/cikk/rovidhir-atadtak-pulitzer-szulovarosanak-dijat-120625

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LDbZq_PkGS0[/youtube]

 

Please follow and like us:

Comments

comments