TED, Enspire, SpeckoPed

cover_640x

“Az egész világ egy linkgyűjtemény,
az emberek, a tárgyak benne linkek,
bárhova kattintok, te tűnsz elém,
te vagy felvillanó websiteja mindnek.”
(Varró Dániel: Email (részlet))

Kedves Olvasó!

Ha már úgyis elektromos felületen böngészel, akkor engedd meg, hogy  felhívjuk figyelmed: hálót fon a MéDiák is, mint Juhász Gyula nagy barna pókja.

Ha még nem vetted volna észre, ahogy a jobbra látható ábra is mutatja, a Gyakorlóiskola és a Szakképzés honlapján kívül még több (jelen esetben 3) érdekes “bannert” is látsz, amelyik mind előre megfontolt szándékkal elkövetett közművelés céljával kerül oda!

Ha magát a honlapot nézed, az alapjában egy videómegosztó program. Mégsem fogsz rajta drum’n’bass-t, Annoying Orange-ot, vagy mozirészleteket találni. A TED egy olyan nemzetközi konferenciasorozat, ahová mások számára is inspiráló, kreatív emberek jelentkezhetnek előadónak. Lehet egy tanulságos élettörténet, egy találmány, egy új technológia, egy valóra vált álom – mindenki számára mást jelent a TED színpada.
Ezek az előadások mind rögzítésre kerülnek, szabadon visszanézhetőek – és visszatértünk ennél a pontnál a TED honlapjára. ITT olvashatsz bővebben róla.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pSDzhFWOAz0[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6P2nPI6CTlc[/youtube]

A videóknál egyre többet feliratoznak magyarul, de van egy külön magyarországi oldala is, azon belül is a TEDxYouth külön fiatal tehetségekkel foglalkozik.

S pont november 17-én lesz a következő magyarországi konferencia, aznap élő “live stream” online közvetítéssel!

A TED-re még vissza fogunk térni a cikken belül, de most Ivanics Gábor, iskolánk szakképzésének tanulója mutatja be oldalukat:

 

“Az Enspire blogmagazint 2011-ben azzal a céllal hoztuk létre, hogy összegyűjtsük és élvezhető formába öntsük az interneten fellelhető művészeti alkotásokat, legyen az hagyományos vagy digitális festészet, illusztráció, tervezőgrafika, animáció, vagy bármi ami ötletes és érdekes, ami megmozgatja az érzelmeket, gondolatokat.
A tartalomkurátor tevékenységen kívül fontosnak tartjuk a hazai tehetségek, követendő példák bemutatását, közben számos nézőpontot megismertetve. Olyan hiánypótló interjúk készítésére törekszünk, melyeken keresztül közelebbről is megismerhető egy hazai szakember, művész, ezzel is segítséget nyújtva a szakmabeli tanulóknak és pályakezdőknek is.

A blogmagazint az iskolai jelenlegi és volt alkalmazott grafikus, animáció szakos diákjai alapították, így eggyel több ok amiért megéri velünk tartani!
Facebook: https://www.facebook.com/enspireblog

Ivanics Gábor

Csak véletlenszerűen néhány általuk összegyűjtött munka:

Kattints a képre a részletekért!
Kattints a képre a részletekért!
Kattints a képre a részletekért!

S végül a talán számotokra leghasznosabb tanulásmódszertani oldalról gazdája számol be:

 

 

 

 

Képzelt beszélgetés az utcán

– Üdvözlöm, az egri Eszterházy Károly Gyakorló Iskola tanulója vagyok és egy projekt keretében arról kérdezzük az utca emberét, hogy mivel foglalkozik. Ön mivel foglalkozik?
– Nos, eredendően gyógypedagógus vagyok, de egy tanulásmódszertani blogot vezetek.
– Egy micsodát?
– Egy tanulásmódszertani blogot. Egy olyan netes izét, ami arról próbálja meggyőzni az embereket, hogy tanulni jó és hogy érdemes a tanulással magával foglalkozni.
– Nem lehet valami népszerű a blog…
– Na pont ezért van szükség rá! Sokan nem szeretnek tanulni, mert nem sok jó élményük, sikerük fűződik hozzá. Pedig meg lehet tanulni tanulni.
– Mármint úgy érti, hogy a tanulás is tanulható, mint az irodalom vagy a matek?
– Pontosan. Aki tud tanulni, az rövidebb idő alatt többet képes a fejébe tuszakolni, eredményesebb lesz a suliban, több ideje marad sok egyéb másra.
– Húha, erről mindenképpen értesíteni kellene a többieket is. Hol olvasható ez a blog?
– Ez a SpeckoPed, amit a speckoped.blogspot.com oldalon érhet el.
– Viszont látásra.
– Szép napot kívánok!”

Kiss László Roland

…Ismerős? A SpeckoPeden erre is találsz ötleteket!

EZ a bejegyzés pont a honlap és a téma kérdéskörét járja körül. De találsz itt olvasással, jegyzetelésselinternetes kereséssel és még megannyi hasznos területtel kapcsolatban is hasznos trükköket, ötleteket gondolhatsz végig.

Az élethosszig tartó tanuláshoz sok “edényre” lesz szükséged, de a variálásukat neked kell megtanulnod!

Már a facebookon is megtalálod: https://www.facebook.com/SpeckoPed

És ahogy ígértem, egy kis visszatérés a TED-hez: Kiss László “Lacus” megszívlelendő előadása:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z_lP2akcc_4[/youtube]

Please follow and like us:

Comments

comments