Szabadság Szerelem – Nemzetünk forradalma

Remélem, jól gondolom, hogy mindenki tudja, milyen nap van ma. 1956 óta minden évben megemlékezünk október 23-án a forradalomban elhunyt hősökről. Ők kiálltak hazánkért és védték foggal-körömmel. Szerintem mindenkinek kötelessége megemlékezni valamilyen módon. Biztos vagyok benne, hogy szinte minden városban és faluban tartanak ünnepséget. Elmehetünk ezekre, ha van rá módunk, de másképpen is meglehet emlékezni. Például egy filmmel, amit ajánlani szeretnék mindenkinek a mai estére.

 Szabadság Szerelem

1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme Vikin, a harcias műegyetemista lányon és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is.

Idestova egy évtizede foglalkoztatta a gondolat Hollywoodban befutott hazánkfiát, hogy filmet forgasson 1956-ról, így tisztelegve a magyar forradalom emléke előtt. Sokáig nem talált olyan történetet, amely igazán megragadta volna, és izgalmas, átélhető formában mutatná be az akkori eseményeket. “Véletlen egybeesés, hogy pont 1956. december 6-án indultam el Magyarországról, azon a napon, amelyiken a magyar vízilabda-válogatott véres elődöntőt vívott a szovjet csapattal Melbourne-ben – mondja a világhírű producer.” Végül ez adta az ötletet a filmhez: a két párhuzamos történelmi esemény, ugyanakkor zajlott az olimpia, mint amikor itthon kitört, majd elbukott a forradalom.

(forrás: http://www.port.hu/szabadsag,_szerelem/pls/fi/films.film_page?i_film_id=76067)

A történet alapja igaz, ezt mindenki tudja és érzi is a szívében. A két szerelmes fiatal által megérthetjük, mit éreztek akkoriban. A vérük forrt, mint minden mai fiatalnak is, de nem csak a túlfűtött szerelemtől, hanem hazájukért-hazánkért érzett szeretettől, büszkeségtől és a szabadság iránti vágyakozástól. Karcsi és Viki, olyan fiatalok, akik talán tényleg léteztek egykor és harcoltak értünk. Nem törődtek vele, hogy talán nem élik túl, mert tudták, ha meghalnak az utókor felszabadul. A csatát elveszítették, de a harcot nem. Szerintem mi is táplálkozhatnánk a múltból, az ő történetükből.

Pap Andrea Csilla (11.d)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dcJchITrZj4&feature=share[/youtube]

 

 

Please follow and like us:

Comments

comments