Az Élet Szép – La vita è bella

Egy film, egy korszakból, amit mindenki ismer. Egy elragadó történet, szerelemről, szeretetről, a világ legnagyobb szívű emberéről. “A történet egyszerű, mégsem könnyű elmondani. Mint a mesében, van benne fájdalom, de tele van csodával és boldogsággal is. Mint a mese.”- Giosué Orefice

Guido Orefice (Roberto Benigni) egy végtelenül szeretetreméltó, örök álmodozó fickó, aki beleszeret a gyönyörű Dorába (Nicoletta Braschi), aki viszont egy náci tiszt menyasszonya. Guido mindent megpróbál, hogy meghódítsa a lányt, végül humorával és kedves sármjával révbe is ér, összeházasodnak, és egy gyönyörű kisfiúk születik. Életük tökéletes, azonban egy csoda sem tarthat örökké, és a második világháború mindent megváltoztat. Mivel Guido zsidó származású, így őt és családját is deportálják. Hogy a lehetőségekhez képest megkímélje fiát a körülöttük zajló borzalmaktól, megpróbálja elhitetni vele, hogy az egész tábor tulajdonképp csak egy nagy játék, ahol a rabok a fődíjért, egy tankért versenyeznek.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=64ZoO7oiN0s[/youtube]

Véleményem szerint ez az egyik olyan film, amit mindenkinek látnia kell. Igaz mindenki tudja miről volt szó a második világháborúban, de a film hőse Guido annyira mássá teszi az egészet, mintha tényleg csak egy játék lenne. Az életfelfogás, amit film közvetít, a mai világban is megállja a helyét, mert manapság annyi apró dolgon bosszankodunk, persze ez az élet rendje. Bosszankodunk, sírunk, örvendünk, boldogok vagyunk. De szerintem sokkal többet is lehetnénk boldogak, ha nem siránkozunk, mert éppen esik az eső vagy, mert nem éppen az a felvágott van a zsemlénkben amelyiket jobban szeretjük. A boldogság persze nem jön csak úgy hip-hop, küzdeni is kell érte, de ha valamit elhatározunk sikerülni is fog, csak hinni kell benne.

 Pap Andrea Csilla (11.d)

Please follow and like us:

Comments

comments