„Egriek! Vitézek, Végeknek tüköri” – országos első hely

„Egriek! Vitézek, Végeknek tüköri” – ezzel a címmel hirdettek országos történelmi vetélkedőt, melyet 1552-es ostrom 10. napjának 460. évfordulóján rendezték meg. Iskolánk kisgimnazista tanulói vitathatatlanul a legjobbak voltak a vélkedőn, ahol a szellemi feladatokat ügyességi kihívások is színesítették. A csapatot, melynek tagjai Almási Anna, Ofra Balázs, Maruzs Nikolett, Vincze Zsombor (7.ny) a döntőbe jutásra  a tanév végén Németh Dóra, a döntőben való szereplésre az idei tanévben dr. Tóthné Szelezsán Gabriella készítette fel. Jutalmuk egy 2 napos kirándulás Sárospatakra és Dobóruszkára. Mindenkinek köszönjük a menetlevélhez és a zászlóhoz nyújtott segítséget, és a szurkolást! Gratulálunk a csapat tagjainak és a felkészítő tanároknak!

A győztes csapat tagja (balról jobbra): Almás Anna, Maruzs Nikolett, Vincze Zsombor, Ofra Balázs

Most pedig a diákok beszámolója következik, ahogy ők látták a vetélkedőt.

“Megérkeztünk az egri várba. Nagy izgalommal vártuk, hogy elkezdődjön a verseny. A vármúzeum igazgatója a Dobó-bástyában mondta el nyitóbeszédét. A viadal megkezdődött. A mi első feladatunk a kazamatarendszerben kezdődött, majd az íjászat következett.  Ezek után több elméleti feladat jött, amiket a gótikus palotában kellett megoldanunk. Egy óra körül a rendezvény szervezői finom ebéddel kedveskedtek. Ebéd után még sok érdekes feladatot kellett elvégeznünk, mire az utolsó állomáshoz értünk. Itt egy olimpiát kellett megterveznünk, ahol bemutatjuk az egri vár ostromát. Visszatértünk a Dobó-bástyába és itt még egy órát kellett izgultunk és vártunk az eredményre.

 A Hősök termében tudta meg mindenki, hogyan teljesített a mai napon. Nekünk  szerencsére elég sokáig kellett várnunk, hogy meghalljuk a nevünket, mivel az 1. helyen végeztünk. Jutalmunk egy két napos út Dobóruszkára és Sárospatakra. Az eredményhirdetés után mindenkit vitézzé avattak.

Feladatok:

1.Fáklyával a kazamatákban
2.Íjászat
3.Török világ
4.Ostrom játék
5.Végvári virtus
6.Mesterségek címere
7.Keresztrejtvény
8.Vitézek öltözete
9.Párosító játék
10.Olimpia”

 ,,Nekem az összes feladat nagyon tetszett, ha ki kellene emelnem egy feladatot, akkor a párosító játék lenne az. Ezen az állomáson a panoptikumban kellett keresnünk  3  színes borítékot. Kicsit nehéz volt, mert a viasz szobrok akadályoztak minket. Végül megtaláltuk, sikeresen párosítottuk a helyszíneket az évszámokkal és nevekkel.”

Maruzs Nikolett (7.ny)

 ,,Nagyon élveztem a versenyt, talán a ,,Fáklyával a kazamatákban” című feladat tetszett a legjobban. Ezen az állomáson lekísértek a kazamatarendszer egy- nem megvilágított- alagútjáig, itt két fáklyát kapott a csapat. A fáklyák fényénél kellett megkeresnünk öt borítékot. Szerintem ez egy nagyon izgalmas feladat volt, kicsit félelmetes, de igazi kaland. Ezt a feladatot is gyorsan és jól oldottuk meg. Ez a verseny igazi maradandó élmény volt számomra.”

Almási Anna Luca (7.ny)

„Nekem a íjászat tetszett legjobban de minden más is nagyon jó volt! Nagyon boldog vagyok hogy nyerni tudtunk!!”

Ofra Balázs (7.g)

 „Szerintem nagyon jó verseny volt”

Vincze Zsombor (7.ny)

 

 

Please follow and like us:

Comments

comments