„Becsukod a szemed, és jól fogod érezni magad benne” – Magyar Dal Napja Odettel

Korábban már olvashattatok beszámolót a Magyar Dal Napjáról (katt!). Polgár Odettel (Odett (and the Go Girls)) készített interjút Farkas Nóra (12.D)

Odett interjú közben (Fotó: Szabó Bendegúz (12.A))

Nóri: Mióta foglalkozol zenéléssel, és miket kellett ezért feladnod?

Odett: Nekem az apukám zenész, tehát a zenéhez mindig is közel álltam. Amikor elkezdtem aktívan foglalkozni vele, először általános iskolában… A gimnáziumban lett egy amatőr zenekarom, ahol énekesként mutatkoztam be így, még akkor Zalaegerszegnek, és ahogy teltek-múltak az évek, elkezdtem együtt dolgozni apukámmal – már kicsit magasabb szintén. Most pedig ott tartunk, hogy a harmadik nagylemezemet készítem szépen lassan: most már azért önállóan.

(Fotó: Gólya Tamás)

Nóri: Miért csak számokat adsz ki, miért nem egyben egy egész albumot?

Odett: Azt gondolom, hogy a cd eladás és készítés most Magyarországon és a világon egy nagyon nehéz döntés. Annyira nem is éri meg, és ha a mai világban körbenézünk 2012-ben, akkor az emberek dalokra kíváncsiak. Ha magamból indulok ki, meg nézegetem az embereket – ismerek párat ugye –, hogy ők is dalokat hallgatnak, nem feltétlenül albumokat, ami egyébként egy nagyon nagy hiba, mert azért az is érdekes szokott lenni, hogy ha egy előadó egy jó dalt elkészít, akkor valószínűleg az album is nagyon jó. Én nem nagyon beszéltem mostanában olyan emberrel, aki meghallgatta a dalt, és utána megvásárolta volna az albumot. Szóval dalpremierek lesznek, de ez nem azt jelenti, hogy ennek ne legyen később majd egy fizikai formátuma. Szeretném kiadni majd bakeliten ezt a körülbelül tíz számot, és már remélem jövő tavaszra sikerül is. Nem tudom, hogy fog alakulni, de tuti lesz bakelit!

Nóri: És mikor jelenik meg az új számod? Úgy hallottam, szeptemberben: ez már megjelent, rádióban lehet hallani, vagy még csak koncerteken?

Odett: Még koncerten nem hallgatjátok, mert odaadtuk két rádiónak. A címe Fantom: ezt az apukámmal írtam közösen, a szöveget Tariska Szabolcs (Amorf Ördögök – a szerk.) írta. Szerintem egy szuper pörgős szám lett, remélem egy héten belül már lesz a rádióban premier, és majd a videómegosztókra is felteszem ezt a dalt. Aztán októberben vagy novemberben – attól függ, hogy mennyi érdeklődést mutatnak a dal iránt –, kiadom a következőt. Az egy nagyon-nagyon szuper szám szintén, annak a szövegét én írtam, illetve Takács Zoltán Japánnal (Heaven Street Seven) és Kovács Gerivel (A kutya vacsorája) dolgoztam.

Nóri: Ez milyen hangvételű szám lesz?

Odett: Pop. Nagyon pop zene lesz. Egy szerelmes dal, amiben jó lenni. Hogyha meghallgatod, és becsukod a szemed, biztos vagyok benne, hogy jól fogod magad érezni benne. Merthogy őszintén készült, nagyon nagy szívvel. Ez a Fantom pedig… majd halljátok, nem szeretek egyébként a dalokról beszélni, mert zenéről azt gondolom, nem lehet beszélni. Hogyha valaki érzi, érzi, és kész! Ez ugyan az, hogy nem biztos, hogy meg tudod mondani, azt az embert miért szereted. Csak. Mert jó. És ennyi. Remélem az én dalaimra is ez, ilyen válaszok jönnek, hogy nem tudják majd megmondani, miért, de jó.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=o1V8K5_KsZk&feature=plcp[/youtube]

Nóri: Egerhez fűznek valamilyen élmények? Jártál már itt ezelőtt?

Odett: Igen, általános iskolában voltam itt osztálykiránduláson, és a vasútállomásnál szálltunk meg. Emlékszem, hogy öt-hat lánnyal voltunk akkor az osztályban… nyilván nem lehetett koedukált, mert általános suliban nem szabad, de olyan volt a ház, hogy át tudtunk menni a fiúkhoz, a tetőn keresztül. Még az ember általános iskolában nem nagyon vagánykodik – nem annyira, mint azt később meg is tettem és meg is tesszük.

Odett a Dobó téren (Fotó: Gólya Tamás)

Nóri: Mivel ma van a Magyar Dal Napja, szerinted tudnak-e érvényesülni a magyar zenészek, vagy inkább a külföldieket részesítik előnyben?

Odett: A magyar dalnak van jövője, a magyar előadókat sokkal jobban szeretik, mert ismerik, mert nekik szól, azon a nyelven szólal meg, amin ők is beszélnek nap, mint nap. Hogyha egy magyar előadó angolul énekel, az egy kicsit nehéz, nem tudják hova tenni az emberek. Még mindig nem. Szerintem a mi generációnk már kevésbé fogja ezt gondolni, hogy idegen tőle ez a nyelv. Én is dolgozom most egy angol nyelvű számon, ami már félig-meddig készen van. Szerintem nagyon jó, és hogyha ezt nem itt csinálom, akkor igazából fel sem merül, hogy egy magyar előadó vagyok, akinek magyarul kéne énekelnie. Nekem az a véleményem jelen pillanatban, hogy a magyar előadóktól magyarul szeretnének szöveget hallani az emberek.

Nóri: Mit üzensz a rajongónak?

Odett: Nehéz. Az a baj, hogy nem tudok semmit sem üzenni, mert mindenkinek mást kéne mondani: nem tudom a másik életét. Nem akarok világmegváltó lenni, soha nem is voltam az. Mindenki élje az életét a legcsodálatosabb tudása szerinte, és akkor minden szuper lesz!

Nóri: Köszönöm szépen az interjút, és utólag is boldog születésnapot!

 Farkas Nóra (12.D)

Ha tetszik a zenéje, nézd meg Odett hivatalos oldalát: https://www.facebook.com/odettOFFICIAL

Előkészületek (Fotó: Gólya Tamás)

 

Please follow and like us:

Comments

comments

1 thought on “„Becsukod a szemed, és jól fogod érezni magad benne” – Magyar Dal Napja Odettel

Comments are closed.