Hogyan éld túl a tanévet?!

fallout_vault_boy_games_desktop_1680x1050_free-wallpaper-30494

Az első hónap után talán már kezd rutinszerűen menni minden. Ha mégsem, lehet nem tartjátok be az alábbi tanácsokat! Főleg az ifjú gólyák számára megszívlelendő Ürmös Bettina (12.D) esszéje.

Az első tanítási nap minden diák életében keserves pillanat. Még el sem indulunk reggel, de már az év végét várjuk? A legtöbb tanulóban megfogalmazódik a kérdés, hogy mit csináljak másképp, hogyan készüljek fel az érettségire, talán változtassak a tanulási módszereimen, hogy könnyebb legyen?

      Elsősorban szerintem a tudatos tanulás nagyon fontos, hiszen sok múlik rajta. Másodsorban az iskolához, tanárokhoz, diáktársainkhoz való hozzáállásunk. Harmadsorban pedig arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy attól a diák életében nem szűnik meg a buli és a szórakozás, mert iskolába jár!

      Először nézzük a tudatos tanulást, vagyis a tanulás módszertanát. Mindenki saját maga dönti el, hogyan is kezd neki, számára melyik a kifizetődőbb. Esetlegesen, ha még nem találtad meg a számodra megfelelő módszert, próbálj ki többet. A lehetőségek sokszínűek.

Van, akinek a csoportos tanulás tesz jót, hiszen ha bármi nehézségbe ütközik, rögtön tud segítséget kérni, esetleg egymásnak fel tudják mondani a szóbeli anyagokat, hogy megbizonyosodjanak az anyagrész elsajátításáról. Vannak, akik csendben, mások pont zene vagy televízió zaja mellett tanulnak. Véleményem szerint célszerűbb elsődlegesen az írásbeli feladatokkal kezdeni ráhangoló hatás szempontjából és a szóbelivel folytatni, de vannak olyan diákok is, akik ennek az ellenkezőjét javasolják, mert ha a szóbelivel kezdesz, könnyebb a megtanultakat alkalmazni. Szóval, fordíts nagy szerepet a tanulás módjára, mivel ezért jársz iskolába, és a megtanult dolgokat alkalmaznod is kell életed során.

      Másodsorban a tanárokhoz, diákokhoz való viszonyról lenne szó. A tanárod nem az ellenséged! Legtöbben a mumust látják benne, de ezzel ellentétben a sikereink elérésében segítenek, hogy az legyél, aki szeretnél lenni, és azt csináld, amit szeretsz. Ők is ugyanazt élték át, amit te, tehát tisztában vannak vele, milyen a te szemszöged.

Mindenképpen a legfontosabb, hogy tisztelettudóan viselkedjünk mindenkivel szemben. Diáktársainkban ne a rossz tulajdonságaikat vegyük észre, hanem nézzük nyitottan a dolgokat, hiszen mindenkiben van valami jó és értékes, ami lehet, csak később tör felszínre. Ne csak a külsőségeket vegyük szemügyre, hanem a belső értékeket is! A hovatartozásáról senki sem tehet. Mindenkivel bánj úgy, hogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak!

      Nem utolsó sorban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az iskola kezdete miatt a bulik nem érnek véget! Az iskolai rendezvények is tartogatnak számodra bulit. Az ismeretségek bővítésére is alkalmasak, amellett a szervezések, készülődések közben is kiváló a hangulat. Saját tapasztalatból állítom. A munka is meghozza a gyümölcsét, hidd el! Diákéveim alatt sok dologban vettem már részt és még sosem csalódtam! Például a diáknap egésze egy nagy buli, de emellett a Halloween buli, a farsangi mulatság is sokszínű programokat biztosít mindenki érdeklődésének megfelelően. Ezeket a rendezvényeket elszalasztani vétek! A diákéveidet felidézve nem arra fogsz visszaemlékezni, hogy mi történt a matek, irodalom, történelem és más egyéb órák közben, hanem a buli részére. Még ha nehezen is alakítasz ki magadnak baráti kört, itt hidd el, egyszerűbb lesz, mint gondolnád! A rendezvényeknek főképp a szórakoztatás a célja. A helyedben nem hagynék ki egyet sem!

      Összegezve, a tanulást sose hanyagold el, mert mindenki a maga életének a kovácsa. Ezt a lehetőséget, amit a szüleid a számodra biztosítanak elpocsékolni a legrosszabb dolog, mert ha ezt teszed, egész életed során bánni fogod, és az idő nem visszaforgatható. Találd meg a számodra megfelelő tanulási módszert és tanulj könnyedén! Másodsorban, te sem örülnél, ha a diákok és tanárok viselkedésed miatt rossz szemmel néznének rád az alatt a pár év alatt, amit itt töltesz. Bánj úgy mindenkivel, ahogy szeretnéd, hogy veled is bánjanak az emberek! Tanáraid az elkövetkező életed egyengetésében segítik munkádat, nem pedig hátráltatják, ahogyan azt sokak gondolják. Társaid pedig az évek alatt támaszt nyújtanak, akár örök barátságokat kötnek veled és megédesítik a hétköznapjaidat. Utolsó sorban pedig nincs „bulimegvonás”! Az egész suli egy nagy buliként is felfogható a börtön helyett. Hidd el: ha ilyen szemszögből nézed, sokkal kifizetődőbbé válik számodra!

 

Ürmös Bettina (12.D)

 

Please follow and like us:

Comments

comments