Ahol a nap hallgat

Forgács Fanni zeneajánlója következik az Alesana együttesről.

“A place where the virtuous hide in fear.
A place we see only in our nightmares.
A place where the sun is silent.”

Az Alesana egy amerikai rock banda. 2004-ben alakultak, 4 stúdióalbumot, 5 videó klipet, és számos világ körüli koncertsorozatot tudhatnak maguk mögött. A lágy dallamokat metalcore-os hangzással vegyítik. Szokatlan témákat választanak, szokatlan hangzásban írják dalaikat, és ezzel megosztják a közönséget.

Sok szövegük elég komor és sivár hangulatú, de nem ez a banda ars poeticája. A fiúkat a vidámság és a pozitív gondolkodás jellemzi. Közvetlenek, egyszerűek és végtelenül barátságosak. Mondhatom ezt személyes tapasztalatból, mert szerencsém volt találkozni velük, az európai turnéjukon, Prágában. Életre szóló élménnyel lettem gazdagabb. A koncert előtt nem szerepeltek a kedvenc zenekarjaim között, de azóta el sem tudom képzelni, hogy ne hallgassam őket. Mindig tudnak újat nyújtani. Mikor először találkoztam a dalaikkal, nem tetszettek. Másodjára sem. Nem találtam őket dallamosnak. Hónapok után újra meghallgattam és meg kellett változtatnom a véleményem. Nem mindig az a jó zene, ami első hallás után a kedvencünk lesz.

Fanni és Orsi az Alesana prágai koncertjén az együttes tagjaival

Témaválasztásban a kezdetektől megválogatják, miről énekelnek. Sok mai befutott előadónak semmitmondóak a szövegeik, nincs mögöttük történet, nem rendelkeznek üzenettel. Ezzel szemben az Alesana komoly hátterek elé építkezik. Ezért szeretem ezt az együttest. Első albumukon a görög mitológiával találkozhatunk, a másodikon pedig a gyermekkorunkból ismert Grimm testvérek meséi szólalnak meg kicsit más feldolgozásban. Megtaláljuk a Hófehérke és a hét törpe történetét, Jancsi és Juliskát, Csipkerózsika is újra álomba merül, és felelevenedik egy kicsit metálos hangzásban.

The Emptiness album főként Poe verseket dolgoz fel

Harmadik albumuk egy kerek történetet mesél el. A dalok egy-egy fejezetet jelentenek és így alkotnak egy regényszerű albumot. A The Emptiness című lemezen Edgar Allan Poe Annabelje kapott főszerepet. A történet egy szerelmi gyilkosságról és egy álomról szól.  A mű főhőse kitalált személy, melyet az Annabel Lee (katt!) című vers ihletett. Poe versének utolsó sora így hangzik: „In her tomb by the sounding sea”♫ ♪ (“Melletted a sír fenekén, tengerpart bús mezején” Babits Mihály) Az albumon  található egy dal, mely ezt a verssort kapta címnek.

 A bemutatásra kerülő, legújabb album, az ’A Place Where the Sun is Silent’ címen jelent meg.

Ennek az albumnak a középpontjában Dante pokla áll. Zeneileg nagy előrelépést tett a zenekar. Megszólalnak vonós és rézfúvós hangszerek, zongora, zenekari közjátékok és rádió-barát dallamok. Emellett megmaradnak a keményebb vonalon is, és ezeket a különböző stílusokat képesek úgy vegyíteni, hogy a zene ízléses, hallgatható és szerethető marad. Maradandó zenei élményt nyújt, kreatív és merész. Változatos és rengeteg eszközt használ, „gitárszólók, dübörgő dobok, fertőző versek, dalszövegek és egy kis színházi szórakoztatás.”

Dante pokla a sötét erdőben kezdődik. Az album Introjának címe: ’The Dark Wood Of Error’ ♫ ♪, melyben egy részletet is hallhatunk Dante színjátékából, eredeti nyelven.

A pokol hetedik köre az erőszakosok köre. Erről szól a ‘Circle VII: Sins Of The Lion ♫ ♪’ című szám. Ez visszautal az előző albumra, az Annabelre. A hetedik kör három gyűrűre van felosztva, ide kerülnek a gyilkosok, rablók, öngyilkosok. Itt találja meg Annbelt a mesélő. Ezt a dalt 2011-ben a legjobb dalnak szavazták meg a Revolver magazin olvasói.

Az albumon szereplő dalok:

 

A Place Where The Sun Is Silent – a Dante színjátékot feldolgozó Alesana album borítója

Act One: The Gate

1.The Dark Wood Of Error ♫ ♪ – 2:13
2.A Forbidden Dance – 3:53
3.Hand In Hand With The Damned – 4:36
4.Beyond The Sacred Glass – 6:03
5.The Temptress ♫ ♪ – 4:21
6.Circle VII: Sins Of The Lion ♫ ♪ – 4:09
7.Vestige – 2:58
8.Lullaby Of The Crucified ♫ ♪ – 4:48

Act Two: The Immortal Sill

1.Before Him All Shall Scatter – 0:54
2.Labyrinth – 4:04
3.The Fiend – 3:57
4.Welcome To The Vanity Faire – 4:37
5.The Wanderer – 1:37
6.A Gilded Masquerade – 4:35
7.The Best Laid Plans Of Mice And Marionettes ♫ ♪ – 5:35
8.And Now For The Final Illusion ♫ ♪ – 3:43

Tekintsétek meg az első videót az albumról:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_Pm2Xfwy5ZA[/youtube]

Az albumon szereplő számok egyenként is megállják a helyüket, de teljes élményt együtt tudnak nyújtani. Az album végighallgatása olyan, mintha egy filmet néznénk. A Prológ szépen felvezeti az eseményeket, van benne feszültség, nyugalom, félelem, szorongás, felüdülés. A dalok összefüggnek egymással és együtt alkotják meg a teljességet. A végén a lezárás magáért beszél. Az utolsó szó elhangzása után olyan volt, mintha hosszú idő után először jutnék levegőhöz.

Az énekes, Shawn Milke egy új projekten dolgozik húgával. A banda előző albumain is hallhattuk Melissát énekelni egy-egy számban, most ketten egy albumot fognak kiadni, mely a Tempting Paris címet kapta. Ez egy teljesen más hangzás. Itt egy kis ízelítő az albumból:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Zw9Br3lSX_o[/youtube]

Ha megtetszett, keresd őket a facebookon: http://www.facebook.com/AlesanaHungarianSite

Forgács Fanni

Please follow and like us:

Comments

comments