„Célunk, hogy egyedit alkossunk!” – OverFolk, a Gyakorlóiskola zenekara

Kolman Réka interjúja az OverFolk zenekarral.

Eger híres arról, hogy számtalan tehetség bontogatja itt a szárnyait. A tv-t vagy az újságokat nézegetve nem is tudjuk, mennyi híresség kapcsolódik kis városunkhoz, akik itt születtek vagy épp itt tanultak. Az Eszterházy (mind a főiskola és a gyakorló) falai közül is kerültek ki olyan sportolók, műsorvezetők, zenészek, akikre méltán büszkék lehetünk. Lehet, hogy a jövő nagy sztárjai épp most koptatják az iskolánk lépcsőit? Én bizton állítom, hogy meg van rá az esély, mert vannak most is olyan tehetségek, akik megérdemelnék a hírnevet. Ilyen például az OverFolk zenekar. Az együttes egyik énekese, Molnár Zsanett mesélt nekem a sikereikről, álmaikról.

 – Hogyan alakult meg a zenekar?

– Karesz, Csabi és Attila ötlete volt, hogy kellene valamilyen bandát csinálni, de nem volt énekesük. Mivel egy osztályba járunk, hallottak már engem és Vivit is énekelni, így a fiúk minket választottak. Majd aztán jött az ötlet, hogy Gyurika dudál, és milyen izgalmasan szólna az amúgy rock zenekarban ez a hangszer. Pár próba után az az érzésem volt, hogy a két női hang mellé egyszerűen kívánkozik még egy mély tónusú hang, tehát férfi énekes kell. Így került a zenekarba Robi. Majd egy beszélgetés alatt kiderült, hogy van egy fuvolista fiú, aki szívesen közénk állna. Ő volt Szanyi. Így állt össze a kilenctagú OverFolk zenekar. Mindannyiunk szívében ott van a zene, ez az, ami összeköt minket.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nM6GG22IhzE&feature=related[/youtube]

Varga Gyuri bemutatja a zenekart (EKF Gyakorlóiskola)

– Tehát, mint mondtad, többen a rock-ot képviselitek, de népi hangszerek is előfordulnak a zenekarban. Hogyan állt össze a közös stílus?

– Itt egyáltalán nem számít, ki milyen stílust részesít előnyben. Az a célunk, hogy valami egyedit, valami mást alkossunk. Valamit, amiben mindenki megtartja az egyéniségét, de mégis mindenki ugyanolyan. Leginkább folk zenének nevezném, de igazából ez a mi saját OverFolk stílusunk.

– És úgy tűnik sikeres is ez az egyedi hangzásvilág, ugyanis több helyre hívnak titeket fellépni. Melyik volt a legemlékezetesebb?

– Eddig sajnos nem volt sok fellépésünk, de minden felkérést szívesen fogadunk. Kétszer szerepeltünk a saját sulinkban. Elsőként a diáknapunkon, ami valóban az első fellépésünk volt.Szerintem emlékezetes marad, nem csak azért, mert ez volt az első, hanem az ováció miatt, ami fogadott minket. A diáktársaink és tanáraink közös táncát, és a hosszú és hangos tapsot nem lehet elfelejteni. Továbbá volt egy koncertünk Noszvajon is egy általános iskolában. Bátran állíthatom, hogy ez volt eddigi fellépéseink közül a legemlékezetesebb. A sok pici tanuló, a sok mosoly, a taps, a kíváncsi tekintetek, az egyébként rossz diákok ámulata… S ami a legjobban elképesztett minket, hogy az alsó évfolyamosok még autogramot is kértek tőlünk. Körbevett minket azon a fellépésen a szeretet, és nagyon szép napot okoztak nekünk. Szívesen visszamennénk még hozzájuk! Marandó emlék volt ez mindenki számára a bandából. De felléptünk már a Pásztorvölgyi Gimnáziumban is, és legutóbb a Kossuth Zsuzsa Szakközép sportnapján mutatkoztunk be.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wpUerPt4EIc[/youtube]

Az OverFolk fellépése a Figedy János Általános Iskolában – teljes koncert!

– Egyre több helyen mutathatjátok meg magatokat, egyre többen megismernek titeket. A diáktársak, a barátok hogy viszonyulnak ehhez?

– A barátaink természetesen mindenben támogatnak minket, és büszkék ránk. A diáktársakról… Igazából nem kaptunk tőlük sem pozitív, sem negatív visszajelzést. Nem állítanak meg a folyosón, hogy „de jók vagytok!” – persze, nem is várjuk el -, de amikor fellépünk mindig tapsviharral fogadnak minket. Ebből úgy gondolom, tetszik nekik, amit csinálunk. Vagy legalábbis remélem.

–  Az iskola támogatja a zenekart? Például szakmai tanácsot kérhettek a tanároktól, esetleg fellépési lehetőségekkel segítik az előrehaladást?

–  Természetesen. Az énektanárainkhoz bármikor fordulhatunk tanácsért, útbaigazításért. Fellépési lehetőségről egy konkrét példát tudok. Mészáros Timi néni és Tünde néni segítségével léphettünk fel a Kossuth Zsuzsában. Emellett a legfontosabb, hogy az iskola adja nekünk a próbatermet, hiszen tanév alatt a kis tornateremben gyakorolunk.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mcDQVooSQx8[/youtube]

Egy kis folk’n’roll, avagy OverFolkos stílus

– Idén többen is ballagtok. Tervezitek, hogy folytatjátok az együtt zenélést?

– Csak egy tagunk nem ballag idén, és ő nem más, mint Robi. Még igazság szerint erről nem beszéltünk, de Carpe Diem! Éljünk a mának, és majd mikor tényleg ott vagyunk, hogy esetleg szétválnak útjaink, akkor majd beszélünk erről a témáról.

– Van valamilyen tervetek, álmotok a zenekarral?

– Hogy álmunk van-e? Szerintem minden bandának vannak álmai. Nagyon szeretnénk majd cd-t, de ez még messze van. Reméljük, hogy lesznek rá vevők. Illetve a fiúkkal szoktuk mondani, hogy jó lenne egy focicsapat. Már kilencen vagyunk, úgyhogy már csak két ember kell a bandába, és megvalósul az álmunk. (nevet)

 Kolman Réka

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=v07vYLRJFU8&feature=relmfu[/youtube]

Emlék című saját számuk

 

A zenekarról bővebben: https://www.facebook.com/OverFolk

Az OverFolk diáknapi koncertjéről néhány kép:

Please follow and like us:

Comments

comments