4 arannyal tértek vissza táncosaink az EB-ről

Ismét tarolt az EKF AMI modern kortárstánc csoportja! A táncosok a Szlovákiában megrendezett Európa Bajnokságon szóló, duó, formáció és csapat kategóriában is első helyezést értek el. Czoller Viktória (11.C) interjúját olvashatjátok a csapat egyik tagjával, Molnár Zsófiával (11.C). (Zsófi korábbi beszámolóját a Tánc Világnapjáról ERRE a linkre kattintva olvashatjátok el!)

Már tapasztalt táncos vagy, na de miből lett a cserebogár? Minek a hatására kezdted űzni és mióta táncolsz?

Koncertráció – Molnár Zsófia fellépés közben

Gyerekként még nem tudtam, mi érdekel, hogy mit akarok, vagy mivel szeretnék foglalkozni. 5 éves koromban kezdtem el RSG-zni (ritmikus sportgimnasztika- a szerk.), amit 3 évvel később befejeztem. Aztán úgy éreztem, hogy valami hiányzik. Anyával találtunk is egy hirdetést moderntánc beiratkozásról. 6 éven át hetente egyszer, szombatonként jártam a Fortuna Dance Club-ba, ahol Szenczi Zita tanított, majd egy év erejéig más iskolában táncoltam, ami sajnos csakúgy, mint az előző, bezárt. 14 voltam, mikor rátaláltam az NRG tánciskolára. Vass Sándor Gergely óráit a mai napig látogatom. Itt már többféle stílust tanulhattam, old school hip-hop-tól kezdve egészen a new style hip-hop-ig, ahogyan musicalt is, és minden évben egy-egy Michael Jackson zenére új koreográfiával készültünk, valamint az NRG budapesti kurzusain kétszer is részt vettem. Ott minden nap volt egy óra balett, egy másfél óra jazz, és ugyanennyi hip-hop, amikor is mindig másféle stílust gyakoroltunk, ilyen például a Krump, a House, a Locking és a New Style.

Már lassan egy éve, hogy az Eszterházy csapatát is erősíted. Szerinted mitől különleges az iskolánk táncoktatása? Mesélj magatokról!

Egerben leginkább a hip-hop tánciskolák jellemzőek, mintsem a balett alapokra épülő oktatás, így azoknak, akik a balett iránt érdeklődnek, sokkal kevesebb lehetőségük van Egerben táncolni. Mivel engem is érdekel ez a világ, szeptember környékén jelentkeztem az EKF AMI modern kortárstánc csoportjába. Szerencsére sikerült hamar beilleszkednem és nagyon megszerettem a táncosokat. Heti legalább 4 alkalommal másfél-két órát töltünk együtt, a táncórákon családias a hangulat, segítjük egymást mindenben.

A csapat tagjai: Várhelyi Orsolya, Bálint Anna, Fazekas Árnika, Molnár Viktória, Molnár Csenge, Szabó Gabriella, Szabó Hanna, Kozák Anna, Maruzs Niti, Váradi Zsanett, Rácz Dóri, Pécsi Boglárka, Jacsó Anna, Halmos Hanna, Maczák Eszter és Turchányi Zsófia mind a barátaimmá váltak.

Ezek szerint jó hangulatban telnek a táncórák. De hogyan zajlik maga az edzés?

Minden táncóra minimum fél órás tréninggel kezdődik, télen futunk előtte egy-két zeneszám erejéig, hogy kellően bemelegedjünk. Ezután erősítünk, majd a táncokkal foglalkozunk, hogy minél jobb eredményeket érjünk el és persze muszáj jó kondiban lennünk.

Idén nem csak kiutaztatok Szlovákiába, de több kategóriában is első helyezést értetek el az Európa Bajnokságon. Mióta készültetek erre a megmérettetésre?

Valójában amint elkészülnek a táncok, rögtön a versenyekre, fellépésekre készülünk. Az EB-t mindennapos edzések előzték meg, hogy a lehető legjobb formánkat tudjuk hozni. Szerencsére a sok munka meghozta gyümölcsét: Jacsó Anna Remény szólója, Molnár Viktória és Szabó Hanna Cyber című duettje, Szabó Gabriella, Maczák Eszter, Molnár Csenge és Turchányi Zsófia formációja, valamint a teljes csapat Möbius tánca is aranyérmet szerzett. A koreográfiákat Guylik Judit tanárnő és lánya, Rubi Anna készítette és tanította be.

Mi volt számodra a legemlékezetesebb pillanat az EB-n?

Talán az a 3 perc, amit a színpadon töltöttem. Nagyon jó érzés volt ott állni és megmutatni az egész éves munkánk gyümölcsét. Sokan nem tudják, valójában mennyi gyakorlással és erőfeszítéssel jár a felkészülés. De megéri: szerintem a szlovákiai versenyen nyújtottuk a legjobb teljesítményt. Viszont nincs olyan, amire 20 év múlva rossz szájízzel fogok visszagondolni. Az utazás nagyon jó hangulatban telt, és az is örök emlék marad, amikor éjszaka két csapattársammal sétálni mentünk, a szállásra indulva pedig eltévedtünk.

Számodra mit jelent a tánc?

A tánc mindig elsődleges szerepet töltött be az életemben. Számomra mindig többet jelentett, mint hobbi vagy testmozgás. A tánc örömet szerez, boldoggá tesz és az évek során az életcélommá vált. Mindezt összefoglalja egyik kedvenc idézetem:

,,Tudod, kétszer ugyanabba a folyóba nem léphetsz, mégis ami megmarad neked, amit csontjaidban, izmaidban, idegeidben érzel, az a tánc lényege, az a valódi varázslata. Hogy elég megízlelni, elég amúgy egyetlen egyszer úgy istenigazából megélni és akkor már örökké a tiéd.”

Charles Baudelaire

A táncosok állandó kritika kereszttüzében állnak. Te már gyerekkorod óta táncolsz- megesett, hogy egy kritika után úgy érezted, már nincs értelme tovább táncolni?

Mivel túlzottan maximalista vagyok, nagyon kritikusan szemlélem magamat. Régebben persze megesett, hogy úgy éreztem, nem sikerül semmi és jobb, ha abbahagyom a táncolást. Ilyenkor jött az anyukám, aki mindig mellettem áll és szerencsére nem hagyta, hogy feladjam. Manapság, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretném, nem futamodok meg: addig gyakorolok, míg jó nem lesz. Ma már eszembe sem jut, hogy a könnyebbik utat válasszam.

Gratulálunk az EB-hez!

Mit tanácsolnál azoknak, akik szeretnének táncolni, de nincs bátorságuk csatlakozni hozzátok?

Mindenkit bíztatnék, hogy kezdjen el táncolni, ha szeretne. Nézze meg több tánciskola óráját, esetleg próbálja ki őket, hogy megtalálja azt a stílust, ami hozzá a legközelebb áll. Legyen az balett, hip-hop vagy esetleg latin táncok. A lényeg, hogy mindenki élvezze, amit csinál.

Czoller Viktória (11.C)

A fotókat a tánccsoport tagjai készítették.

A HEOL oldalán megjelent hír az eseményről ERRE a linkre kattintva olvasható el.

Ezen cikk felkerült az Egri Ügyek oldalára is, ITT tekinthető meg.

Please follow and like us:

Comments

comments